Merhaba wmaracı üyeleri, sizlerle yazdığım bir makaleyi paylaşmak istedim. Oldukça yaygın ve herkesin bildiği bir konu olan sosyal paylaşım butonlarının sitenize nasıl ekleyeceğiniz konusunda. Genelde hazır sosyal imleme butonları kullanıyoruz. Fakat bunlar bazı durumlarda işimizi görmüyor. Mesela bir blogta anasayfada akışlarda direk içeriği paylaşıma açmak istiyoruz ama eklediğimiz buton anasayfayı paylaşıyor. Bu gibi durumlar için butonları direk olarak facebook ve twitter developer sayfalarından hazırlayarak kolayca çözüme ulaşabiliyoruz.




İlk olarak Facebook Sosyal Paylaşım Eklentilerini anlatalım. Aşağıdaki adrese giderek eklemek istediğimiz eklentiyi seçerek basit bir şekilde sitemize uygun hale getirelim.

https://developers.facebook.com/docs/plugins/

Facebook bize neler sunuyor ?
Facebook beğen butonu
Facebook ile yorum eklentisi
Facebook’ta paylaş butonu
Facebook’ta arkadaşına gönder butonu
Bu saydıklarımız facebook ile bir gönderiyi paylaşmanın çeşitli yolları. Facebook daha bir çok plugin sunuyor fakat bu yazı ile alakalı olanlar bunlar.

Facebook Beğen Butonu Ekleme

Facebook beğen ve paylaş butonu eklemek neredeyse aynı yöntemlerle oluyor. Bu nedenle sadece beğeni butonu eklemeyi anlatacağım. Paylaş butonunu benzer şekilde ekleyebilirsiniz.

Facebook beğen butonu



Bu sayfada bir kaç seçenek bizi karşılıyor.

URL to Like : Beğenilecek içeriğin url bağlantısını buraya ekliyoruz. Elbette web masterların eklediği içerikler 1 ile sınırlı değil. Biz her gönderinin kendi url sini almasını sağlayacağız. Bu kısımda bize php yardım ediyor. Ben wordpressten bir örnek ile anlatayım. Kodu Al butonuna tıkladığımızda bize verdiği kodlarda data-href özelliğini göreceğiz. Bu kısımda yazan url’nin yerine kodu eklediğimiz kısımdaki gönderinin url sini atadığımız bir değişkeni yazıyoruz. WordPress ile her gönderinin urlsi ile alıyoruz. Biz wordpress ile kullanmak istiyorsan buraya bu konu ekliyerek her gönderiyi ayrı ayrı beğenip önere biliriz.
Layout : Butonlar için farklı görünümler sunan facebook eğer isterseniz beğeni sayısını göstermeye olanak sağlıyor.
Action Type : Butonumuzun facebookta beğeni olarak mı görüneceğini tavsiye olarak mı görüneceğini seçiyoruz.
With : Butonun bulunduğu div’in genişliğini ayarlıyoruz.

Daha sonra kodumuzu alalım ve sitemize ekleyelim.


siteye facebook kodu ekleme
siteye facebook kodu ekleme

İki farklı kod veriyor bize HTML5 formatında. Üsttekini footer kısmında bir yerlere kopyalayın. Bu bizim javascript fonksiyonlarımız. Sayfanın her hangi bir yerinde olabilir. Fakat en aşağıda bulunması seo açısından önemlidir. Altındaki kod ise bizim beğeni butonumuzun olduğu kısım. Butonun nerede çıkmasını istiyorsak oraya kopyalayalım. Hepsi bu kadar.

Twitter ile Paylaşım butonu eklemek
Twitter paylaşım butonu eklemek için hemen https://dev.twitter.com/ adresine gidelim.

Twitter developers

Twitter bize neler sunuyor ?

Sitenize tweet akışlarını gömebilirsiniz.
Bir tweet’i sitenize ekleyebilirsiniz.
Hesabınızı takip etmeleri için takip butonu ekleyebilirsiniz.
Herhangi bir içeriği tweetleyebilirsiniz.
Sitenize Tweet’le butonu ekleme

Sitemizin footer kısmına ekleyeceğimiz javascript kodlarımız. Facebook kodlarında olduğu gibi bu kodunda sayfanın herhangi bir yerinde olması yeterli.

<script>!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="https://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");</script>

Bu kodu ise butonumuzun olması gereken yere koyalım.




Tweetlediğimiz içeriği href=”https://twitter.com/share” olan yere yazacağız. Bu dinamik hale getirmek için php ile içerik url sini buraya bastırabilirsiniz.

Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım işinize yarar.

Kaynak : http://yazilimportal.com/facebook-begen-butonu-ekleme/