'Kim bakmış' uygulamaları doğru söylüyor mu?

Facebook Hesabıma Kim Baktı ?

Facebook kullanıcıları yıllardır süren ama hala bir sonuca varamadıkları bir uygulamanın var olup olmadığı konusunda sürekli araştırmalar yapmaktalar. Herkesin en çok merak ettiği konulardan birisi olan bu uygulama var mı sorusuna halen bir cevap bulunamamakta. Gerçekten profilinize bakanları görmek için bir yol var mı ? Bunun için Google'da bu soruya verilen cevaplar oldukça saçma ve karma karışık gibi. Bir çok sitede isme bakıp bu sayfa diye girdikten sonra sizi çeşitli adımları takip ederek profilinizin kimlerin görüntülediğini göstereceğini iddia eden birçok kişi ve uygulamalar var.

Bu vaatler en eski facebook hikayelerinden biri olmasına rağmen, bir çok kullanıcı bu konuda hala ümitli. Peki merakınızı dindirmek için söylüyorum : Facebook profilinize kimin veya kimlerin baktığını,girip çıktığını gösteren herhangi bir uygulama,teknik,hile,hack programı YOK. Facebook'a göre bu bilgiyi edinme ihtimaliniz hiç yok... Peki neden diyeceksiniz şimdi ?

Açıklaması ve izahı o kadar basit ki : Facebook bu uygulamayı veya eklentiyi nasıl kullandığınızı bilse dahi , bu bilgileri sizle paylaşmak gibi bir zorunluluk altına girme yükümlülüğünde bulunmuyor. Facebook uzmanları profilinize kimin veya kimlerin kaç kere baktığını biliyor olsa bile, bunu sizinle paylaşmak istemiyor. Bu hem kendi politika ve çıkarlarını uymamakla birlikte sosyal hakların ihlali gibi bir durum ortaya çıkıyor.

Peki biz : umutları tükenmeyen, bu iş için emek sarf eden, araştırma yapan, her önüne gelenden bir şeyler koparıp uygulamaya çalışan kişiler olarak bu yıllardır süren mevzuyu üçüncü parti uygulamalarla halledebilir miyiz ? Tabi ki hayır, herhangi bir hile,hack programları veya uygulama ile ulaşmak imkansız. Bu kar amacı güden ve size profiliniz hakkında çeşitli bilgiler sunacağını iddia eden birçok uygulamaya rastlamanız mümkün. Üstelik bu uygulamalar, beğenilme sayılarına bakılırsa çoğu kullanıcı tarafının merakını uyandırmış durumdalar.

Bu tür uygulamalar, gizliliğiniz konusunda hiç de özenli değiller, hatta güvenliğinizi bile riske atabilirler. Bu tür uygulamalar, aslında iki ana gruba ayrılıyorlar :

Tamamen şaka olan, hiçbir şey sunmayan, bazen zararlı bile içerebilen uygulamalar.
Sadece aynı uygulamayı yükleyen arkadaşlarınız hakkında bilgi sunan uygulamalar.
İkincisi, birinci kadar zararlı olmasa da eklentiyi arkadaşlarınızın da yüklemesi için onları rahatsız edebilir. Üstelik bu uygulamanın verdiği bilgi, muhtemelen bir işinize yaramayacaktır. Uzun sözün kısası, bu uygulamaları denemenize değmeyecektir. Çünkü hiçbiri, doğru bilgiyi size sunamamakta. Hatta başınıza zararlılar, gizlilik sorunları gibi farklı dertler açabileceği için onlardan uzak durmanız gerekli. Aslında bu tip uygulamaların çalışma mantığı oldukça basit : Önce kullanıcılar bu uygulamayı profillerine yüklüyor; ardından belirli bir süre geçtikten sonra kullanıcıların karşısına arkadaşlarının isminin yer aldığı bir liste çıkıyor.

Uygulamanın iddiasına göre bu listede yer alan isimlerin hepsi söz konusu kişinin profiline sık sık girenlerden oluşuyor. Oysa uzmanların bu konudaki görüşü de dikkate alındığında böyle bir durumun söz konusu olmadığı ortaya çıkıyor. Bu tür uygulamalar bu listeleri ya gelişigüzel oluşturuyor ya da Facebook'ta "ileti" durumunu ya da "fotoğraflarını" en son güncelleyen isimleri baz alarak bu listeyi oluşturuyor.

Kaynak : http://blog.yunusemremert.com/facebook-hesabima-kim-bakti/