Günümüzde teknoloji alanında en büyük markalar olarak kabul edilen Facebook, Google ve Apple birbirlerine rakip oluyorlar. Bu rekabet 3 markanın da kendi mesajlaşma uygulamasını çıkarmasından kaynaklanıyor. Facebook'un chat, mesajlaşma ve e-mail uygulamaları, Google'ın Gmail'i, GTalk uygulaması ve Hangout uygulaması ve Apple'ın iMessage sistemi ve FaceTime uygulaması. Eğer bunlardan bir tanesi insanlar tarafından sevilir ve tutulursa, geleceğin dijital mesajlaşma patronu o marka olacak ve bu fırsatın önemini bilen firmalar bunu kaçırmak istemeyeceklerdir.
Geçen hafta Facebook bu konuda önemli bir adım atarak, her kullanıcıya isim@facebook.com şeklinde mail adresi verdi ve diğer mail adreslerini zaman tünelinde gizli olarak ayarladı. Bunun sebebi de Gmail hesaplarını, diğer mail hesaplarını ve Apple'ı saf dışı bırakmaktı.
Facebook
Facebook 2010 Kasım ayında, mesajlaşma platformunu ve anlık chat mesajlarını birleştirip tek bir mesaj platformu yarattı. Bununla beraber kullanıcılara isim@facebook.com mail adresi verip o adrese atılan mail'lerin de aynı mesaj platformuna ulaşmasını sağladı. Bu sistem sms sistemine oldukça yakın. Kullanıcılar telefonlarına indirdikleri Facebook Chat uygulamasıyla internet üzerinden hiç bir ekstra ücret ödemeden mesajlaşabilecekler.
2011 yılında Microsoft Skype ile yapılan bir ortaklıkla Facebook chat'e görüntülü konuşma sistemi getirildi. Bu ortaklık sayesinde gelecekte Facebook Chat uygulamasına da görüntülü konuşma özelliği getirilebilir. Tüm bunlar düşünüldüğünde, Facebook bu savaşta önemli kozlara sahip gibi gözüküyor.
Google
Gmail, GTalk gibi uygulamalar sayesinde gün geçtikçe popülerlik kazanıyor ve bu popülerlik insanların anlık mesajlaşabilecekleri platform tercihlerini de etkiliyor. Google, Google+ duyurusuyla beraber grup olarak görüntülü konuşma özelliği olan Hangouts'u sundu. Geçen hafta yapılan Google konferansından alınan bilgilere göre, Google da tüm mesajlaşma platformlarını birleştirip tek platformda topluyor ve kullanıcılarını kendi kısa mesaj servisine çekmek istiyor.
Google'ın en güçlü kozlarından biri de çeşitliliği. Android işletim sistemi, Samsung ile donanım cihazları geliştirmesi ve şimdilerde Motorola'yı satın alması, kullanıcıları kısa mesaj servisine çekmek için oldukça önemli kozlar olacak gibi gözüküyor. Tüm bunların yanı sıra Google+ sosyal ağı ile Facebook kadar olmasa da ciddi bir kitleye şimdiden ulaşılmış durumda.
Apple
2010 yılında Apple kendi görüntülü konuşma servisleri olan FaceTime'ı duyurdu. Ancak ilk çıktığı zamanlar sadece iPhone'lar arası görüntülü konuşmayı sağlıyordu. Daha sonra Apple, MacBook'lar ve mobil cihazlar arasında da görüntülü konuşma yapılmasını sağladı.
2011'in Ekim ayında alternatif bir mesajlaşma platformu olan iMessage'ı duyuran Apple, bu servis sayesinde kullanıcıların fotoğraf, video gibi ekletileri mobil cihazlarından masaüstü cihazlara aktarabilmesi sağlandı. FaceTime ve iMessage entegrasyonu da Apple'ın bu savaştaki en güçlü askerleri gibi duruyor.
Önümüzdeki aylarda, 3 büyük markanın da kendi mesaj platformları, farklı kombinasyonlarla birlikte bir yarış içinde olacak gibi gözüküyor. Bu durumda aslında savaştan dolaylı olarak etkilenen bazı firmalar da var. Tahmin etmenin zor olmayacağı gibi, sms hizmeti karşılğında kazanç sağlayan GSM operatörleri. Acaba onlar bu gelişmeler karşısında ne yapacaklar? Zamanla bunu da göreceğiz.
Kaynak: http://blog.tamindir.com/google-facebook-ve-apple-karsi-karsiya-geliyor/