Sosyal medya dijital çağın en önemli pazarlama araçlarından biri. Ama her araç gibi sosyal medyanın da kendine özgü kuralları var. Bazı durumlarda bir şeyi yanlış yapmaktansa, yapmamak daha iyi olabilir, sosyal medyada bir şeyi yanlış yapmak veya yapmamaktansa oyunu kurallarını bilerek oynamak çok daha etkili.

Social Metrics’in derlediği sosyal medya pazarlamanın 21 kuralı infografiği bu anlamda en temel ve unutulmaması gereken 21 maddeyi oldukça derli toplu bir şekilde bir araya getirmiş. Hem konuyla yeni ilgilenmeye başlayanlar, hem de profesyoneller için oldukça faydalı bir liste olduğunu düşünüyorum.

İşte sosyal medya ve en temel 21 kuralı…

1. Bu işin kestirmesi yok. Sosyal medya pazarlamaya başlarken bunun zaman, enerji ve yaratıcılık gerektiren bir süreç olduğunu unutmayın.

2. Katkı sağlayın. Eğer topluluğa fayda sağlayacak bir katkınız olmazsa kimse sizi dinlemeyecektir.

3. Uzmanlığınızı gösterin. Eğer sosyal medyada sözünüze önem verilmesini istiyorsanız konuyla ilgili uzmanlığınızı ortaya koyun.

4. Anlamlı diyaloglar. Eğer karşınızdakilere anlamlı bir şey söylemeyecekseniz, hiçbir şey söylememeniz daha iyi olabilir. Aksi taktirde sözleriniz sosyal medyada bir gürültü olarak algılanacak ve görmezden gelineceksiniz.

5. Aktif değil verimli olun. Sosyal medyadaki eylemleriniz sadece aktif olmak adına değil bir amaca ulaşma için olmalı.

6. Nicelik değil nitelik önemli. Karşınızdaki kişilerle laf olsun diye değil, fayda sağlayacak ve çözüme yönelik önerilerinizi paylaşmak için iletişim kurun.

7. Spam yapmayın. Sürekli kendinizden ve işinizden bahsetmek çok kısa süre içerisinde görmezden gelinmenize neden olur.

8. Orijinal ve güvenilir olun. Alıntılar güzeldir ama bir yere kadar. Kendi fikirlerinizi, görüşlerinizi, kendi tarzınızla aktarın.

9. Çift yönlü iletişim. Tüm konuşmayı siz yapmayın, takipçilerinizin de katılımda bulunmalarına imkan verin, hatta bunu destekleyin.

10. İzin alın. İnsanlar sadece sizi takip ettikleri için, her tavrınızı hoş karşılayacaklarını yanılgısına düşmeyin. Sizi takip ediyor olmalarının güven kurmanın sadece ilk adımı olduğunu unutmayın.

11. Aldığınız izni kötüye kullanmayın. Size kişisel bilgilerine erişim izni verdiklerinden dolayı kendinizi bu bilgilerin tamamını kullanmak zorunda hissetmeyin.

12. Değişime uyum sağlayın. Bugün popüler olan yarın olmayabilir, değişimi yakından takip edin ve uyum gösterin.

13. Amacınızı unutmayın. Sosyal medyada amacınız takipçileriniz ile karşılıklı iletişim kurabilmek ve bir şekilde verimliliğe yol açmaktır. Eğer bu konuda sorun varsa boşa kürek çekiyorsunuz demektir.

14. Etkileşim ve zenginleştirme. Sadece etkileşim sağlamak için uğraşmayın. Etkileşimin bir şekilde karşınızdaki kişilerin hayatlarını zenginleştirebiliyor olması gerektiğini unutmayın.

15. Multimedya. Kelimeler etkilidir ama fotoğraflar ve videoların etkisi daha yüksek olabilir. Kullanabileceğiniz alternatif iletişim araçlarını göz ardı etmeyin.

16. Takip. Sizi izleyenlerin özel hissetmelerini sağlamak için onlarla bağlantı kurmak için çaba sarf edin. Bu sayede sizi daha dikkatli dinlemelerini sağlayabilirsiniz.

17. Tavrınıza dikkat edin. Takipçileriniz her zaman çok kibar veya düşünceli olmayabilir. Bu durumlarda muhtemelen canlarını sıkan bir şey vardır ve bu sizle ilgili bile olmayabilir. Sizin sorumluluğunuz böyle durumlarda bile tavrınıza dikkat edip asıl amacınızı gölgeleyecek faaliyetlerde bulunmamaktadır.

18. Sabır. Sosyal medya nadiren çok hızlı, anlık sonuçlar doğurur. Çabalarınızın karşılığını alabilmek için sabırlı olun.

19. Odağınızı dağıtmayın. Birden fazla kanalda aktif olmaya çalışmak hem dikkatinizi, hem de enerjinizi boşa harcamanıza neden olabilir.

20. Blog’suz olmaz. Blog’lar sosyal medya pazarlamasının önemli bir aracıdır. Eğer sosyal medyada aktif olmak istiyorsanız, bir blog’unuz olmalı.

21. Eğlenin! Tüm listedeki belki de en önemli madde bu. Sosyal etkileşim ve iletişimden bahsediyoruz. Bunun karşı taraf için en önemli nedenlerinden biri güzel vakit geçirmek. Geri kalan tüm amaçlar eğer geçirilen süre keyifli ise bir işe yarayabilir. Üstelik eğer siz eğlenmiyorsanız, yaptığınız işten keyif almıyorsanız karşınızdakinin eğlenmesini de bekleyemezsiniz. O yüzden ne yapıyorsanız yapın, bunu keyif alacağınız şekilde yapmaya gayret gösterin.



Kaynak: http://www.webrazzi.com/2012/10/18/sosyal-medya-pazarlamanin-21-kurali-infografik/