Merhaba arkadaşlar.Bu blog yazımda sık sık kullandığımız sosyal ağlar arasında olan Twitter hesap güvenliğinizden bahsetmek istiyorum.

Son zamanlarda farklı farklı uygulamalar ve sosyal ağlar çıkmaya başladı.Şu sıralar rövanşta olan en büyük sosyal ağlardan biriside de Twitter ağıdır.Sizlere twitter hesap güvenliğiniz hakkında birkaç bilgide bulunacağım ve hack yöntemlerinden bahsedeceğim.

hack twitter 300x169 Twitter Kullanıcıları İçin Güvenlik Önlemleri
Öncelikle twitter üzerinden alabileceğimiz güvenlik önlemlerinden bahsedelim:
1) Hesap Menüsü: /ACCOUNT MENU/

Tweet Konumu: Kişilerin sizin konumunuzu belirlememesi için bu bölümde tick olmasın.Bu nasıl bir güvenlik sarfiyatı oluşturabilir açıklayalım.Geçenlerde bir arkadaşım bana bir arkadaşının twitter adresini olduğunu ama sakladığını söyledi.Ve onun twitter adresini bulup bulmama durumum olduğunu söyledi.Açıkçası ben de bilmiyordum twitter adresinin olduğunu.Halbu ki beni takip bile diyormuş(Saflık işte icon biggrin Twitter Kullanıcıları İçin Güvenlik Önlemleri ) Ben de o kişinin adresini biliyordum.Elimdeki bir takım criminal programlar sayesinde kolaylıkla twitter adresini tespit edip kendisine ilettim.(Bu tür programları zamanla sizlerle paylaşacağım).Dolayısıyla eğer insanların gözünün önünde olmamak istiyorsanız bu bölümü gizli tutmanız yararınıza.Ama ben zaten herkese açığım derseniz herhangi bir sorun belirtmemekte.
Tweet Gizliliği: Eğer paylaştığınız tweetleri ailenizden birilerinin veya görmesini istemediğiniz insanların ulaşmaması için bu bölümü tick işareti içerisine alınız.Yani tweetlerimi korumaya al demeniz yeterlidir.Bundan sonra sizlere istekler gelecektir.Takip isteklerinizi isterseniz onaylarsınız isterseniz onaylamazsınız.
HTTPS// : Her yerde vurgulaya vurgulaya söylüyoruz.Kesinlikle http::// kullanmayın. Https:// kullanın.Hesabınızın güvenliğinde gerçekten ilk yapmanız gereken şey.Aslında çoğu hesap https kullanmakta.Siz de kesinlikle güvenli bağlantıda gezinti yapın yani https://twitter.com üzerinden gezinti yapın.
2) Şifre Menüsü: /PASSWORD MENU/

Kullandığınız şifrenin en az 8 karakterli olmasına özen gösterin.Ve kullandığınız şifrelerde özel karakterler barındırın.(@#$%^&)Lakin bu birçok wordlist tarafından şifrenizin bulunmasını çok zor gerekirsede imkansız hale getirecektir.İnsanların sizler hakkında bilgi sahibi olduğu kelimeleri şifrenizde bulundurmayınız.
Cep telefonu onayınız çok büyük önem taşımakta.Cep telefonu numaranızı twitter hesabınızla mutlaka ilişkilendirin arkadaşlar.Bunun için https://twitter.com/devices bu adrese gitmeniz ve gerekli işlemleri uygulamanız yeterli olacaktır.
3)Uygulamalar Menüsü: /APPLICATION MENU/

Arkadaşlar uygulamalar bölümü şahsımca en önemli bölüm.Çünkü gün geçtikçe çok fazla uygulama geliştirilmekte ve kimisi kötü niyetli olmakta.Uygulamalara izin verince kimi uygulamalar sizin adınıza tweet gönderir,kimi uygulamalar sizin adınıza direct mesaj gönderir kimileri ise kişisel şifrenize ulaşabilir.Özellikle bu son kurduğum cümle üzerine son zamanlarda sık sık hack yöntemlerine rastlamaktayım.Özel olarak açılmış sitelere yerleştirile PHP kodlarıyla twitter şifrenize rahatlıkla ulaşılabiliyor.Bunun için uygulamalara izin verirken ilk yapmanız gereken şey resmi uygulamalar olup olmadıklarını araştırmanız ve güvenlik açısından sorun yaratıp yaratmadıklarını forumlarda dile getirmeniz olacaktır.Mümkünse uygulamayı kullanan 3 şahıslara ulaşıp onlara sormanız gerekiyor.Ve bir de hackerler genellikle kendi adına ürettikleri siteler belli olmasın diye kısaltılmış linkle kullanıyor.Bu sebeple kısaltılmış linklere tıklarken üstteki araç çubuğunda yönlendirmenin twitter haricinde bir siteye yapılıp yapılmadığına dikkat ediniz.
Twitter üzerinden alabileceğimiz güvenlik önlemleri genel kapsamıyla bu şekildedir.Şimdi gelelim dikkat etmemiz gereken diğer yöntemlere.

url1 Twitter Kullanıcıları İçin Güvenlik Önlemleri
Phishing Yöntemi:
Bu yöntem en çok dikkat edilmesi gereken yöntemdir arkadaşlarYöntemden biraz bahsedelim.Phishing sahte e-maillerin sahte linklerin sahte twitter hesapların bir siteye fake olarak eklenmesi dahilinde siz twitter kullanıcıların dalgınlığına getirilerek yapılan bir hack yöntemidirGenelde 2 kişiler tarafından gönderilen linklere tıklamanız ile karşınıza çıkan e-posta ve şifre bilgilerini girmeniz dahilinde sisteme giriş yaptı sanarsınız ama aslında tüm bilgileriniz size bu saldırıyı düzenleyen o hacker’a gitmiş olur.Peki bu yöntemden korunmak için ne yapmalısınız?Eliniz alışmıştır hızlı hızlı girersiniz tüm bilgileri.O sebeptendir ki tıkladığınız linklerde sık sık üstteki adres çubuğunu kontrol edin twitter.com yazıyorsa sorun değildir.Ama twiitter.com yazıyorsa işte o zaman sorundur icon biggrin Twitter Kullanıcıları İçin Güvenlik Önlemleri Yani hackerlar sizin farketmemeniz için siteyi twitter’a benzer bir domaine bağlayabilirler.Bu hususta da tamamen sizin dikkatli olmanız bu saldırılardan korunmanızı teşkil eder.

Bilgisayar Saldırıları /Computer Attack/:

Bu yöntem direkt olarak bilgisayarınıza yapılan saldırıları kapsamaktadır.Malesef bilgisayarınıza giren keylogger ve trojanlar sizi ele verebiliyor.Şifrelerinizi ve kullanıcı bilgilerinizi şak diye bu saldırıyı düzenleyen kişiye gönderiyor icon biggrin Twitter Kullanıcıları İçin Güvenlik Önlemleri Bu yöntemden korunmak için mutlaka bir Firewall(Güvenlik duvarı) ve Virüs programı(Virus Program) /Önerim Kaspersky programıdır./kullanmanız gerekiyor.Hatta mümkünse İnternet Güvenlik programı (Internet Security)/Önerim McAffee Internet Security programıdır/ kullanınız.Ayrıca arkadaşlarınızın gönderdiği linklere dikkat edin. Eğer .exe formatı gibi farklı bir fomat taşıyorsa kesinlikle indirmeyin.Kısaltılmış linklere tıklamayın.Sahte(Fake) internet sitelerine girmeyin.Kimseyle dosya alışverişinde bulumayın ve bilgisayarınıza emin olmadığınız ismini cismini bilmediğiniz programları indirmeyin.

Ortak Bağlantı kullanımlarınızda (WİFİ vs.) giriş yapmayın:

Bir cafeye gittiniz.Hemen hemen toplu mekanların birçoğunda wifi bulunuyor.Lakin o kadar kolay ki benim evimde dahi kablosuz internet var 2-3 kişi farklı bilgisayarlardan veya telefonlardan bu interneti ortak olarak kullanabiliyor.Gelelim kafelere.Gittiğinizde direk ilk işiniz bu ağları kullanaraktan facebook ve twitter hesabınıza bağlanmak olmasın.Çünkü çok basit yöntemlerle veya birtakım programlarla sizinle bu ağı kullanan bir başkası laptopundan çat diye şifrenizi ele geçirebilir.Mümkünse giriş yapmayın ve cihazınızda virüs programı bulundurun.Laptoptan giriyorsanız virüs programı kullanın zaten de telefonunuzdan giriyorsanızda virüs programı kullanın./Önerim Kaspersky Mobile Security ama telefonunuz andoid ama yavaşsa da telefonunuzu fazla kasmayacak avast mobile security önerimdir/

Son olarak twitter son zamanlarda kullanıcı güvenliği önlemleri için birtakım önlem bilgileri yayınlamayı planlıyor.Nereden anladığımı soracak olursanız twitter çevirmen sayfasında Çevirmenlere güvenlik önlemlerinin türkçeye çevrilmesi ile ilgili ingilizce makaleler gönderdi.Bu da şunu gösteriyor ki ilerleyen zamanlarda twitter türkçe olarak güvenlik makalesi yayınlayacak.Buna da şuran ulaşabileceksiniz: https://support.twitter.com/groups/57-safety-security

KAYNAK: http://bugrahanisbakan.com/twitter-kullanicilari-icin-guvenlik-onlemleri.xbi