Yakın zamanda Anti-Facebook sloganıyla yayın hayatına başlayan Unthink.com’un sermayesinin 2.5 milyon dolar olduğunu öğrenince tabi biraz şaşırıyoruz. Ciddi bir parayla piyasaya çıktılar bu bir gerçek. Peki amaçları ne? DouglasBay Capital’i arkasına alan şirket açıkladıklarına göre Facebook’un kullanıcı verilerini gerektiğinde ya da para karşılığında dağıtabildiği için ortaya çıkmış bir fikir. Söylenenlere göre Natasha Dedis çocuğu Facebook’a kayıt olmak istediğinde oturu ve Hizmet Şartlarını okumaya başlar. İşte o şartları okuyunca Unthink fikri ortaya çıkar. Facebook’un kullanıcıları üzerinde büyük bir güç olduğunu gören Dedis bu durumu şöyle açıklamış;
“özgür olmak istiyorsak, kendi iletişimimizi kontrol altında tutmalıyız… bu gücü geri almalıyız” Aslında şu an için Facebook sevmeyenler veya herhangibir nedenden artık kullanmak istemeyenler için bir alternatif vardı. Daha doğrusu o da yeni çıktı sayılır. Google Plus… Fakat çıkan haberlerden biliyoruz ki bir ABD’nin bir kanunu nedeniyle Facebook ve Google ya da Microsoft gerektiğinde Amerikan Hükümetine ve ilgili personeline istekleri doğrultusunda herhangibir kullanıcının bütün bilgilerini verme zorunluluğu varmış. Bunları kendileri açıkladılar. Gizliliğiniz kimsenin umrunda değil. Bu yüzden çoğu kullanmasına rağmen Google Plus’ında kişisel gizlilik açısından Facbooktan farklı olmadığını biliyor. Peki ya Unthink? Herhangibir ülkede herhangibir kanuna tabi değil mi? Bunu zamanla öğreneceğiz elbet.
Unthink çıkan haberlere göre reklam çalışmalarını Facebook üzerine kurmuş amacı onu yerinden etmekmiş. Fakat dünyanın en büyük sosyal ağını devirmek kolay olmasa gerek. Ama herkesin Facebook’a rakip olduğunu düşünürsek özellikle ezeli rakibi olma yolunda emin adımlar atan Google’ı düşünürsek aklıma farklı kombinasyonlar getirebilirim. Zaman içinde Unthink yeterince büyüdüğünde diğer sosyal ağlarla yakınlaşma içine girip onlarla çeşitli anlaşmalar sağlarsa Facebook eskisinden daha zor zamanlar geçirecektir. Özellikle açık açık onu ezip geçmek istediğini söyleyen bir sosyal ağ karşısında. Fakat sürekli güncellenen Facebook sayfasında ki güncellemeleri yabana atılacak gibi değil Google Plus bile zorlanırken yeni peydah olmuş bir sistemin amacını ne kadar gerçekleştirebileceği aklımda hep soru işareti kalacaktır. Gelişmeleri takip edelim…