Bu tarz bir yapay zekayı en iyi Google kullanmıştı. Google Transtlate aracı ile yapay zekanın doruklarına ulaşmıştı resmen. Ama zamanla kullanıcıların isteklerini karşılayamayacak bir hale geldi. Saçma sapan cevaplar veriyor, adam akıllı çeviremiyordu. Kısacası ne demek istediğimizi anlamıyordu. Hemen sonrasında Apple, Siri ile yapay zekada çağ atladı ve hepimizin ağzını açık bıraktı. Hala da Appleın egemenliği sürüyordu. Kimsenin beklemediği bir anda Facebook herkesi şaşırttı ve Graph Search uygulamasını tanıttı. Kimsenin aklına gelmeyecek bir sosyal medya sitesiydi bunu yapan. Hani deseniz birine Facebook çok deli bir yapay zeka yazacak diye. Facebookun yapay zeka ile ne işi olur, altı üstü arkadaşlık sitesi derdi.
En başta şunu belirteyimki Facebook; herzaman benim için 2. planda olan aynı zamanda sevmediğim bir siteydi. İçeriği olsun, altyapısı olsun pek haz etmiyordum. Halk arasındaki değim ile twittercıydım. Ama Facebook bu özelliği ile benim gözümde şuan 1 numara oldu bile. O nasıl bir yapay zekadır arkadaş ya. Yıllardır tüm toplumun beklediği bir uygulama.
Aslında Facebook aşırı çakalmışta bizim haberimiz yokmuş. Mesela Facebookta sağda solda dolanırken karşınıza çıkıyordur önceden bulunduğun bir mekana ait yıldızlı not verme sistemi. Ben çok düşündüm bu adamlar böyle birşeyi niye yapsınlarki. Yani hiçbir mantığı yok. Sonra dedimki dur bakalım yakında çıkar kokusu ve çıktı. Çıkar çıkmaz da o koku beni taa derinden etkiledi. Adamların mantığı şu, yeni veritabanıymış falanmış filanmış hiç uğraşmamışlar. Yememişler içmemişler oturup mevcut veritabanına yapay zeka yazmışlar. Ve bugüne kadar gördüğüm yapay zeka örneklerinin içerisinde en başarılısı.
Mantık şu, örneğin ben Balıkesir Üniversitesinde okuyan ve Php seven yazılımcılar yazıyorum. Anında bana beğenileri arasında Phpnin olduğu ve eğitim bilgilerinde Balıkesir Üniversitesi olan kişileri listeliyor. Görünüşte nekadar basit değil mi? Aslında değil. Yazılımcılar bilir, girilen değerleri veritabanında aratıp listelemek basittir. Örneğin
SELECT * FROM uyeler WHERE okul="balıkesir üniversitesi" and begendigi_sayfa="php"
gibisinde basitçe bir SQL komutu ile listeleyebiliriz. Bütün olay burada kopuyor zaten. Yapay zeka burada devreye giriyor. Benim kurduğum Balıkesir Üniversitesinde okuyan ve Php seven yazılımcılar cümlesinden balıkesir üniversitesi ve php kısımlarını aradığı anlayıp, onları aratıyor. İşte bu kısım her yazılımcının harcı değildir. Hatta çoğu yazılımcının harcı değildir.
Tekrardan Facebooku ve yazılımcılarını gönülden takdir ediyor, önlerinde eğiliyor ve şapka çıkartıyorum. Bu uygulamayı daha detaylı olarak facebook.com/graphsearch adresinden inceleyebilir, Twitter üzerinden #facebook ve #graphsearch hashtagleri ile twit atıp görüşlerinizi bildirebilirsiniz. Görüşlerinizi blog yazıma yorum olarak ta bildirebilirsiniz Bir sonraki yazıma kadar hadi kalın sağlıcakla
Kaynak : http://omercitak.net/yapay-zekada-nirvana-facebook-graph-search.html