Bundan üç yıl önce Facebook’ta birkaç mühendisten oluşan küçük bir ekip bilişim altyapısını nasıl en verimli hale getirebilecekleri üzerinde kafa yormaya başlamıştı.
Facebook’un Nisan 2011′de duyurduğu ve Open Compute Project olarak bilinen bu projenin sonuçlarına ilişkin çarpıcı sonuçlar geliyor. 28 Ocak’ta California’da düzenlenen Open Computing Summit’e konuşmacı olarak katılan Mark Zuckerberg, Facebook’un geçtiğimiz üç yıl içinde açık bilişim tasarımları (Open Computing designs) kullanarak, bir milyar dolardan fazla kar sağladığını belirtti.
Open Compute Summit’te Zuckerberg’in bulunduğu oturumu yazının sonunda izleyebilirsiniz. Tim O’reily ile seansında Zuckerberg, Facebook’un kurumsal stratejisinin, ortaklıklara dayalı, sosyal ürünlere odaklanmak olduğunu ve bu hedefi Open Compute Project’le donanım tarafında gerçekleştirmeye başladıklarını söylüyor.
Başladığından bu güne endüstri çapında, IBM, Intel, Bloomberg, Box, Microsoft, AMD ve Cumulus gibi şirketlerin katılımıyla genişleyen Open Compute Project’in amacı açık kaynaklı çevre dostu veri merkezleri, sunucular vs. geliştirmek.
Zuckerberg’in verdiği bilgiye göre Facebook, Open Compute Project ile enerji tüketiminde ve emisyon salınımında kaydedilir bir düşüş sağladı. Sayısal olarak bu düşüş “40 bin evin kullandığı miktarda enerji ve 15 bin araçtan salınan emisyona denk geliyor” diyor Zuckerberg.
TechCrunch’ın haberine göre, Facebook Mühendislik Genel Müdür Yardımcısı Jay Parikh, şirketin Open Compute Project ile geçtiğimiz üç yıl içinde 1,2 milyar dolar kar ettiğini belirtiyor.
Facebook’un öncülük ettiği Open Compute Project modeli, şirketin geçtiğimiz yıl başlattığı internet.org girişimiyle de uyum gösterdiğini belirtiyor Zuckerberg. Girişim, interneti ucuz ve dünyanın her noktasında erişilebilir hale getirmeyi hedefliyor.
Kaynak: http://www.webrazzi.com/2014/01/29/acik-kaynakli-sunucular-facebooka-1-2-milyar-dolar-kazandirdi