kullanabileceği gibi diğer bilimsel uygulamalara da entegre edilebilir. Windows, Linux, Mac, OS X gibi birçok işletim sisteminde kullanabileceğiniz açık kaynak kodlu bir platformdur.
Anaconda resmi internet sitesi üzerinden işletim sisteminize uygun versiyonu kurabilirsiniz. Bu platform tamamen ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bir ortam yöneticisidir. İçinde python programlama dillerini kullanabileceğiniz tüm paketleri, kütüphaneleri ve geliştirme ortamlarını kurabilirsiniz.
Bu uygulama üzerinde 1500 üzerinde açık kaynaklı olan paketleri yükleyerek kullanabilirsiniz. Programcılar Anaconda’yı veri işleme, bilimsel programlama ve kestirimsel çözümleme gibi amaçlar için kullanmayı tercih etmektedir.
Bu rehberimizde sizlere Ubuntu üzerinde Anaconda’yı nasıl kuracağınızı göstereceğiz. Bu kurulum işlemi son derece pratiktir. Rehberimizi takip ederek kurulum işlemini sorunsuz olarak tamamlayabilirsiniz.


[SIZE=5]
[/SIZE]
[SIZE=5]Ubuntu Üzerinde Anaconda Nasıl Kurulur?[/SIZE]


Anaconda resmi sitesi üzerinden en güncel sürüm başta olmak üzere istediğiniz versiyonu indirerek kurabilirsiniz. Yeni bir güncelleme gelse de kurulum aşamaları ve süreci aynıdır. Ubuntu üzerinden Anaconda kurulumu öncesinde SSH kullanarak VPS’nize giriş yapmalısınız. Linux ve Mac OS kullanıcıları terminali açarak giriş yapabilir.
VPS girişi sonrasında /tmp dizini üzerinden curl komutuyla anaconda kurucusunu resmi depo üzerinden indirebilirsiniz. Bu aşamada komut satırına “cd /tmp” ve “curl -O https://repo.anaconda.com/archive/Anaconda3-5.2.0-Linux-x86_64.sh” komutlarını yazarak indirme işlemlerini başlatabilirsiniz.
Bu aşamada kurulum yüzdesinin dolmasını bekleyin. İndirme işlemi tamamlandıktan hemen sonra veri bütünlüğünü “sha256sum Anaconda3-5.2.0-Linux-x86_64.sh” komutunu kullanarak doğrulayabilirsiniz. Bu komuttan sonra bir hata olması durumunda gerekli bildirimleri alabilirsiniz.


Doğrulama işleminden sonra Anaconda kurulumu prosedürünü başlayabilirsiniz. Bunun için “bash Anaconda3-5.2.0-Linux-x86_64.sh” komutunu girmeniz yeterlidir. Bash komutu ardından kurulum süreci başlar;


  • Kurulum aşamasında lisansı inceleyerek kabul edin.

  • Karşınıza gelen lisans anlaşma metninde boşluk tuşuyla sona gelerek şartları kabul edebilirsiniz.

  • Lisans şartlarının kabul edilmesinden sonra Ubuntu makinenizde Anaconda’yı kuracağınız konumu belirleyebilirsiniz. Bir giriş yapmazsanız Ubuntu’da varsayılan konum olarak Home dizinine kurulum gerçekleşecektir.

  • Kurulum işlemi başladıktan sonra birkaç dakika tamamlanmasını beklemelisiniz.


Anaconda kurulum aşamasından sonra Ubuntu 18.04 üzerinde Anaconda konumunu içermek istediğinizi belirtin. Bu aşamada Anaconda ile çalışma yoluna giden Microsoft’un geliştirdiği Visual Studio Code adlı kod editörünü kurabilirsiniz. Ubuntu üzerinden Anaconda’yı terminal kullanarak istediğiniz zaman çalıştırabilirsiniz.


[SIZE=5]
[/SIZE]
Son Deyiş

Sizlere Ubuntu 18.04 sürümü üzerinde Anaconda kurulumunu nasıl yapacağınızı gösterdik. Anaconda ile sizler de birçok bilimsel projenizde büyük işlevsellik yakalayabilirsiniz. Bu araç hakkında aklınıza takılan sorulara cevap bulabilmek ve düşüncelerinizi paylaşabilmek adına bize yazabilirsiniz.


Kaynak : https://www.hostragons.com/anaconda-nedir-ubuntu-uzerinde-anaconda-nasil-kurulur/