başlık gayet açık sanırım. soru ilginç, cevabı ise ilgi çekici ve önemli. ve ben birazdan cevabını detaylı olarak anlatacağım :)
birazdan sizlere aylık 5 dolara bile vps sunucu sahibi olabileceğiniz (5 dolara kaliteli başka bir firmadan reseller bile alamazsınız) bir servis anlatacağım. bu servisin gerçek kalitesini sadece kullanmaya başladığınızda anlayacaksınız. öyle bir hizmet düşününki aylık 5 dolar vererek sunucu sahibi olabiliyorsunuz ama server yükünüz arttığı saatlerde sunuyu 2-3 kat daha yüksek özelliklere çevirip iş yükü azalınca eski özelliklerine çevirebiliyorsunuz vs vs. bu yazı 512mb ram+1 çekirdek işlemci+20 gb ssd+1 tb bandwidth bir sunucuyu nasıl alacağınızı, hangi paneli nasıl kuracağınızı ve aylık 5 dolar yerine ilk 4 ayı nasıl 2.5 dolara getireceğinizi anlatıyor.
korkmayın yavaş yavaş sırasıyla adımlarımız izleyin ve bu sunucuların keyfini çıkarın neyse sırasıyla adımlarımız şöyle olacak:
1-Kayıt olma asamasi
a. Kayıt
b. Hesaba bedava kredi ekleme
c. Hesaba para yükleme
d. VPS oluşturma
2-Panel Kurulumu
a. Cpanel kurulumu ve lisans alma
b. Webuzo kurulumu ve lisans alma
c. Zpanel kurulumu
1-a
Kayıt olmak için aşağıdaki linkten siteye girin ve signup'tan kayıt olun.
Link reflidir ve birşey kaybetmezsiniz. Refsiz istiyorsanız sayfanın sonunda var.
1-b
Hesabımıza bedava kredi eklemek için soldan Billing’e tıklıyoruz. Orada en altta promo code yazıyor oraya vereceğim kodları girerek bedava 5-10 dolar kredi ekleyebilirsiniz.
Kodlar:
HOLIDAYSSD: 10 dolar kupon
OMGSSD10: 10 dolar kupon
FBNEWS5 : 5 dolar kupon
Kodunuz çalışmazsa diğerlerini deneyin. Hiç biri çalışmazsa supporta girin ve kodu yazarak çalışmadı diye belirtin adamlar hesabınıza eklerler. Bundan sonra ki evre hesabımıza para ekleme olacak çünkü adamlar doğal olarak milletin gelip kuponla tümüyle bedavaya vps kullanmasına izin vermiyor :)
1-c
Bedava kredimizi de aldıktan sonra sıra geldi para yüklemeye. Tekrar billinge gelip ödeme yönteminizi seçin paypal veya kredi/sanal kart ile 10 dolarlık ödeme yapın. Ödemeyi de yaptığınızda hesabınızda toplam 20 dolar olmuş olacak. Böylece sunucuyu 4 ay için nasıl 2.5 dolara getirdiğimiz de açıklık kazandı sanırım =)
1-d
Burada adamlar server kurma işini ciddi ciddi kolaylaştırmışlar. VPS kurmak sadece 1 dakika sürüyor! Şaka gibi ama gerçek. Ayrıca mevcut vps’nizi yoğun trafik vs gibi durumlarda sadece 1 dk downtime ile daha yüksek özelliklerde bir sunucuya çevirebiliyorsunuz ve hiç bir veri kaybınız olmuyor. Sonra sunucuyu eski haline rahatlıkla döndürebiliyorsunuz. Bunun sebepleri ise 1 sistem çok iyi, 2 burada aylık değil saatlik ödeme var. Yani 15 gün boyunca en düşük paketi, sonraki 15 gün bir üst paketi kullanırsanız o ayın faturası ikisinin toplamının yarısı kadar olacaktır.
Şimdi vps kurmak için soldan create tıklıyoruz. Burada vpslere verilen isim droplet. Ayarları aşağıdaki resimlerde olduğu gibi yapıyoruz.
Türkiyeye en yakın sunucular olduğu için ben amsterdamı seçiyorum. Bu arada sunucu hızı ile ilgili yaptığım speedtest sonucunun ekran görüntüsünü veriyorum:
gördüğünüz gibi down neredeyse 700 ve up 200 üstünde. yani hız konusunda en ufak bir sorunumuz yok.
Create Droplet dediğinizde sunucunuzun kurulumu anında başlıyor ve 1 dakika dolmadan size ip ve root şifresini içeren bir mail geliyor. Sunucu kurulumu bu kadardı. Düşündüğünüzden daha kolay sanırım :)
Şimdi panel kurulumlarına geçeceğiz yalnız panel kurulumlarından önce anlatmak istediğim bir kaç şey var. Birincisi sunucuya bağlanma yolu. Putty isimli programı bilgisayarınıza indirdikten sonra port 2222 olacak şekilde ip yazıp bağlanın. Önce kullanıcı adınızı isteyecek bu gelen mailde yazdığı gibi root. sonra şifrenizi gireceksini ama şifre yazarken ekranda bi değişiklik olmaz korkmayın. Şifreyi kolayca mailde kopyalayıp putty’de mouse sağ tık yaparsanız yapıştırır. Sonra şifreyi değiştirmek için passwd yazın ve yeni şifrenizi belirleyin.
VPS kurulumu bu kadar.Panel kurulumlarını ise sitemde anlattım bağlantıdan bakabilir yada istediğiniz panelin kurulumunu google ile bulabilirsiniz. Sorularınız olursa burada veya sitemde yorum olarak bırakabilirsiniz. En kısa sürede dönüş yapacağımdan emin olun. iyi forumlar :)
Webuzo Panel kurulumunu konuya ekliyorum.
Ek Olarak: Webuzo panel kullanımı ve kurulumu oldukça kolay olmasının yanı sıra cpanel ve zpanele göre daha az kaynak tüketiyor.
Webuzo softaclous yada her neyse adı firmasının geliştirdiği tek kullanıclı bir panel. Yani bunda kendinize reseller vs yaratamazsınız her şey tek kullanıcı içindir. Cpanel’de bulunan otomatik script yükleme özelliği bunda da var ve kullanımı hoş ve kolay bir panel. Bedava kullanabiliyorsunuz ama aylık 2.5 dolar vererek bütün scriptlerin otomatik kurulumu içinde kullanabilirsiniz. Sitesinden kayıt olup 15 günlük deneme alarak full sürüm deneyebilir ya da direk ücretsiz versiyondan devam edebilirsiniz. Sırasıyla kurulum adımları ise:
wget -N http://files.webuzo.com/install.sh
chmod 0755 install.sh
./install.sh
ve sonra aşağıdaki resimdeki gibi ekran göreceksiniz. kurulum bitti :) kurulum bittikten sonra http://ip-adresiniz:2004 adresinden admin panele http://ip-adresiniz:2002 ise enduser “yani asıl kullanacağınız” panele giriş yapabilirsiniz. Kullanıcı adı soft şifre ise bu adreslere ilk girdiğinizde yaptığınız kurulum ile belirlediğiniz şifre.