Eğer siz de hem biraz DNS öğrenmek, hem de alan adınızın kayıtlarını barındırmak isterseniz DNS çok güzel bir oyun alanı. Fakat bir sıkıntı var.
Hiçbir sunucu düşündüğünüz kadar sağlam ve bozulmaz değil. Her ne değişik önlem alınmış olursa olsun sunucuların başına her zaman bir şeyler gelir. Artı isim sunucularının donanımları genelde çok güçlü olmaz. 10 tane alan adı için kimse gidip E3 serisi işlemcili RAID10 SSD diskli bir sunucu almaz. Küçük sunucular DNS için fazlasıyla yeterlidir (en azından kişisel kullanım seviyesinde. Bir yerde network yöneticisi olup bu yazıyı okuyacak haliniz yok ya).
Yani, sunucuların işlevselliğini geçici veya kalıcı olarak yitirmesine karşı bir önlem almamız lazım.
İşte burada dns.he.net devreye giriyor.
dns.he.net, Hurricane Electric’in ücretsiz DNS servisi, her kayıtlı kullanıcıya 50 adet alan adı hakkı veriyorlar. Hurricane Electric'in elektrikle pek bir alakası yok, güzel bir IPv6 omurgaları var ve ABD'nin değişik yerlerinde veri merkezleri.
dns.he.net'i slave olarak kullanmamızın bir sebebi IPv6 erişimi olan bir isim sunucusu kullanacak olmamız, bir tanesi de sunucuların başına bir şey geldiği takdirde hızlıca slave alanımızı dns.he.net üstünde master'a çevirebilmemiz.
Gereklilikler
128 MB RAM'i, birkaç GB disk alanı, aylık 50-100 GB bant genişliği olan (sanal) sunucular fazlasıyla yeterli olacaktır. Unutmamanız gereken asıl gereklilik statik bir IPv4 adresine sahip olmak. Bu adres üzerinden 53. portu kullanabilmemiz lazım.
Ayrıca, çok basit düzeyde Linux bilginiz olduğunu varsayıyorum. Ben dosyaları düzenlerken nano kullanıyorum, yüklemek için
apt-get update && apt-get install nano
komutunu kullanabilir, nano ile düzenleme yaparken dosyayı kaydedip çıkmak için CTRL+x, y, Enter tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz.
Bu yazı boyunca Debian 7.* kullanacağım, ana isim sunucumun IP adresi 1.2.3.4, ikincil sunucumun adresi ise 2.3.4.5 ve alan adım da example.com olacak. Ayrıca, alanımda hiçbir DNS kaydı bulunmuyor, eğer sizin bu yazı için kullanacağınız alan adında kayıtlar varsa onları da eklemeniz gerekir, yoksa ulaşım sıkıntısı yaşayabilirsiniz.
Yazının devamını http://blog.cagir.org/2014/09/bind-ile-dnsheneti-kullanarak-isim-sunucusu-olusturma adresinden okuyabilirsiniz.