DNS sunucularda A, CNAME, MX, TXT gibi kayıtlar karşımıza çıkmaktadır. A kaydı, bir host isminin hangi ip’ye gitmesi gerektiğini gösteren bir kayıttır. MX ise mail sunucuyu göstermemizi sağlar. TXT, dns kayıtlarımız içine text değerleri eklememize olanak sağlar. Bu yazımızda cname kaydı ile ilgili detaylı bilgi vereceğiz. CNAME kaydı hostlara takma ad eklememizi sağlar. Cname kaydı eklemek için daha önceden oluşturulmuş bir A kaydının olması gerekmektedir. Cname kaydının ne işe yaradığını öğrenmek için aşağıdaki örneği inceleyebilirsiniz.

bilisimdoruk.com A 192.168.1.100
blog.bilisimdoruk.com CNAME bilisimdoruk.com


Örnekte ilk olarak A kaydı ekleyerek bilisimdoruk.com host adına 192.168.1.100 adresi üzerinden ulaşabileceğimizi belirtmiş olduk. Daha sonra bir tane cname kaydı ekledik. Bu kayıtta blog.bilisimdoruk.com adresine ulaşmak için bilisimdoruk.com A kaydını göstermiş olduk. Bu işlemi aşağıdaki şekilde iki adet A kaydı ekleyerek de yapabilirdik;

bilisimdoruk.com A 192.168.1.100
blog.bilisimdoruk.com A 192.168.1.100


Bu işlemi A kaydı ile yapabildiğimize göre cname kaydını neden kullanırız? Bizim örneğimizde sadece iki adet dns kaydı var. Yapımızda 50 veya daha fazla bu şekilde kayıtlarımızın olduğunu varsayalım. Bu işlemi A kaydını kullanarak yapsaydık host sunucunun ip adresi değişmesi durumunda tüm A kayıtlarını yeni ip adresi ile değiştirmemiz gerekecekti. Cname kaydını kullandığımızda ise sadece cname kayıtlarında gösterdiğimiz A kaydını değiştirmemiz yeterli olacak. Yani sistemimizde ne kadar cname kaydı olursa olsun sadece bir tane A kaydının ip adresini değiştirmemiz yeterli olacak. Dns kayıtlarında karşımıza çıkan cname kaydının işlevi bu şekildedir.

Kaynak: https://www.bilisimdoruk.com/dns-cname-kaydi-nedir/