Değerli webmasterlar son zamanlarda sunucularda OpenSSL ile oluşan açıklar hakkındaki duyuruları hepiniz duymuşsunuzdur. Deverli webmaster dostslarımdan bir tanesi ile yaptığımız bir çalışmayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Keep-Alive'in Apache'yi konfigüre etmek için kullandığımız ve Google'ın en çok tavsiye ettiği ayarlardan biri olduğunu hepimiz biliyoruz. Google Mod_Pagespeed içinde oldukça ciddi etkileri olan bir ayar kümesine sahip.

Bura'dan size direkt olarak sunucu ayarlarınız hakkında bilgi vermem yanlış olur. Sunucu içerisindeki konfigürasyona göre değişen etkileri bulunuyor. Genellikler Webmasterların yapmış olduğu en ciddi hata sunucu konfigüre etmek için internet üzerindeki diğer kişilerin yayınlamış olduğu makaleler doğrultusunda ingilizce yada Türkçe olarak ayarları direkt olarak kendi sitelerinde uygulamalarıdır. Bu bağlamda sizlerden ricam Sunucunuzda bulunan Ram, CPU, MYSQL, MariaDB, LiteSpeed, Nginx gibi ayarlar hakkında bilgi vermeniz böylece sunucununzda oluşabilecek olas hatalarıda sizlerle paylaşabilirim. Burdan yazdığınız sırada eğer PC başında isem cevap veririm eğer değilsem döndüğüm zaman sizlere mutlaka yardımcı olmaya çalışacağımı bilmenizi isterim. (Hemen Cevap Veremediğim zamanlar için bir uyarıydı.)

Sunucu içerisinde kullanılan her unsurun aslında bir amacı olduğu gibi avantajları ile dezavantajlarıda vardır. Bunlardan en önemlisi /tmp dosyasıdır. Bu dosya Sesion part olarak da bir çok şeyin yedek yükleme alanı olarak da EAccelerator'un dosya cache alanı olarak da default olarak kullanılır.

Unutmamanız gereken en önemli şeylerden bir tanesi eğer /tmp dolar ve alan kalmaz ise root ile paylaşımlı olarak kullandığı alanda dolar ve root alanında yer kalmadığı için sunucunuz kitlenir. Dolayısıyla tüm siteleriniz çöker ve MYSQL cevap vermez.

Çünkü MYSQL'in de /tmp dosyasından destek alarak işlem yaptığını bilmeniz gerekir.

Apache ayarlarında her zaman en çok yanıldıklarını gördüğüm özellik bir çok cache uyumsuzluğunu görmezden gelmeleri. EAccelerator ile MemCache ne yazıkki aynı uyumla çalışmaz. Eğer sunucunuzda EAccelerator çalıştırıyorsanız Memcache yerine Varnish yada APC kullanabilirsiniz. Eğer DiskCache ve FileCache açık ise aslında bunları ayarlayabiliyorsanız sizin için daha verimli olabilir. Cache ayarları en önemli kısımdır. Yanlış yapılır ise sunucu herşeyi cache altına alabilir ve buda sizin için hiç iyi olmaz.

Yukarıda bahsettiklerimi şunun için anlattım eğerki Keep Alive kullanmayı düşünüyorsanız sunucu optimizasyonu konusunda bir çok konuyu bilmelisiniz. Tek bir etki alanı olmadığının farkında olarak kullanmalısınız. Şayet ayarlar sonrasında bir şişme olursa sitelerniz zarar görebilir.

Ek Olarak: Sunucu ayarları konusunda yardım isteyen arkadaşlarımız özellikle Cpanel kullanıyorsa söylediklerimi uygulamaları sunucularını daha iyi optimize etmelerine yardımcı olacaktır. Buradan bana sunucu bilgilerini göndermeniz halinde sizin için en iyi ayar bilgilerini göndereceğim.

Ek Olarak: KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN ALLAH HAYIR VE DUALARINZI KABUL ETSİN İNŞALLAH...