wmaraci reklam
tr.link

Sunucu Barındırma Hizmeti Co-Location Nedir?

2 Mesajlar 4.918 Okunma
acebozum
tr.link

NiOsman NiOsman Kullanıcı
  • Üyelik 03.12.2011
  • Yaş/Cinsiyet - / E
  • Meslek Sistem Yöneticisi
  • Konum
  • Ad Soyad O** M**
  • Mesajlar 25
  • Beğeniler 1 / 28
  • Ticaret 0, (%0)
Sunucu barındırma hizmeti yani Co-Location hizmeti sahip olduğunuz donanımların bir veri merkezinde çalıştırılması, gerekli enerji, soğutma, internet ve benzeri ekstra hizmetlerin veri merkezi üzerinden sağlanması hizmetidir.

Kiralık sunucu yani yabancı adı ile Dedicated hizmetinden farklı olarak kullanılan donanımlar size aittir. Satın alınacak hizmetin büyüklüğü, yapılacak işin nitelikleri, hizmetin toplamdaki süresi gibi konuları düşündüğümüzde bu hizmetin bazı artıları ve eksileri vardır. Basitçe barındırma hizmetini anlattıktan sonra bu hizmet ile alakalı detayları sizinle paylaşıyor olacağım.

Barındırma hizmetinde yapacağınız işin süresi önemlidir, barındırma hizmeti alt yapı giderlerini outsource etmek için kullanılır. Örneğin, yapacağınız bir proje sadece 4 ay sürecek ise bu konuda sizin sunucu alt yapısına yatırım yaparak 4 ay için sunucu satın alıp veri merkezine göndermeniz günün sonunda çokta mantıklı olmayacaktır. Satın alacağınız sunucuyu 4 ay suretle veri merkezinden kiralayabilir ve herhangi bir yatırım maliyetiniz olmadan 4 aylık projenizi uygulayabilirsiniz.

Ancak sürekli olarak bir hosting hizmetine ihtiyacınız varsa, yada uygulamalarınızı sürekli olarak bir sunucuda çalıştırmanız gerekiyorsa sunucu kiralamak yerine bu yatırımı siz üstlenip bir sunucu almak ve barındırmak uzun vade de daha karlı bir iş olabilir. Bir çok veri merkezine baktığınızda örnek rakamlarla yazmak gerekirse 1TB trafik için bir sunucu kiralama hizmetinde 100 TL isterken, aynı hizmeti barındırma hizmetinde 150 TL olarak ücretlendirebilir. Hal böyleyken neden barındırma hizmeti alırım? Bağlantı ücreti kiralık sunucuda daha ucuz hem de sunucu almamada gerek kalmıyor diyebilirsiniz. Aslında bu ücretlendirme prosedürü farklı bir şekilde işlemekte.

Kurumsallaşmış, işini ciddi yapan düzgün veri merkezleri her kullanıcı için yeni tarifeler üretemezler, belirli bir tarifeyi sunar herkesi bu fiyata dahil ederler. Ancak veri merkezi bu durumda müşterinin hangi ebatlarda, hangi şekilde bir sunucu getirdiğini bilemez. Her sunucunun enerji tüketimi, sistem odasında kapladığı yeri ve hatta sistem odasına uyguladığı ekstra sıcaklığı farklıdır. Bazı kiralık sunucuların fiyatlarının barındırma hizmetinden daha ucuz olmasının tek nedeni de budur. Buradaki hesaplama da veri merkezi ne enerji tükettiğini, nasıl boyutlarda olduğunu, ortama ne oranda sıcaklık verdiğini bildiği kendi makinelerini daha uygun fiyatla verebilir.
Ama bu makineler genelde en düşük özellikteki, giriş seviyesi makinelerdir. Barındırma hizmetinin avantajlı hale geldiği noktalar genellikle yüksek donanımsal özelliklere sahip olan sunuculardadır. Üzerinde 155GB RAM bulunan, 4 tane Fiziksel İşlemcisi olan, 16 adet SAS disk ile çalışan bir sunucu bilgisayarı kiralamaya kalktığınızda bunun fiyatı aylık eğer 2500 TL olacak ise, aynı özelliklerdeki makineyi alarak 150 TL karşılığında barındırma hizmeti almak çok ve çok karlı olacaktır.

Barındırma hizmetinde işe sadece maliyeti düşük olmasından bakılmaz. Özel ihtiyaçlarınıza karşılık olarak ihtiyaç duyulan özel donanımları veri merkezi size karşılayamadığında da Barındırma hizmetine ihtiyaç duyabilirsiniz. Veya çok kritik bir işiniz için çok özel bir sunucu kullanmak istiyorsunuz, veri merkezinin size verdiği sunucuyu markasından veyahut özellikleriden ötürü beğenmediğinizde kendi istediğiniz donanımı barındırmanız mümkün.

Ancak müşterilerin Barındırma hizmetini seçmelerinin en önemli sebebi ülkemizde uzun vadede maliyet hesabı yapıldığında çok daha karlı olmasıdır.

Kimler barındırma hizmeti alabilir? Öncelikle ticari amaçla hosting işi yapan herhangi bir firma gönül rahatlığı ile barındırma hizmeti alabilir. Çünkü Hosting firmalarının hangi makine üzerinde, ne sayıda, ne büyüklükte internet sitesi çalıştıracağını limitlendirebilme imkanı vardır. Belirli bir sunucuda 1000 internet sitesi çalışması gerekir diye bir plan yaptığında 1000 internet sitesine ulaşınca yeni bir makine daha koyabilir. Ancak büyük internet siteleri için veya özel uygulamalar için bazen bu mümkün olamayabiliyor.

Sürekli büyüyen bir internet siteniz olduğunu düşünün. Bir hosting firmasından hosting alamayacak kadar büyük ve sürekli büyüyen yapıda kullanıcı kazanan bir internet sitesi. Bu internet sitesi için başlangıçta bir yatırım yaparak sunucu veya sunucular aldığınızda ilerde bu size yetmeyeceği zaman tekrar yatırım yapmanız gerekebilir. Bu durumda işe başlarken Kiralık Sunucu ile başladığınızda 0 yatırım maliyeti ile direk sitenizi yayınlamaya başlayabilirsiniz. Bazı uygulamaları birden fazla sunucuda çalıştıramaya da bilirsiniz. Sistemin yapısı itibari ile tek sunucuda çalışması gerekiyor ise bir sunucu alıp barındırma hizmeti için veri merkezine koyduğunuzda yarın öbür gün size yetmediği zaman yaptığınız yatırım boşa gidecek ve tekrar sunucu almanız gerekecek. İşte böyle durumlarda Barındırma hizmeti üst kısımlarda anlattığımdan farklı olarak daha maliyetli bir hal alabilir. İntenret sitelerinizi cluster ile birden fazla sunucuda çalıştırmanız mümkündür, buradaki hesaplamayı iyi yapmak gerekir. Gerçekten bu yapıda olan internet siteleri için sunucu barındırmak mantıklı mı değil mi internet sitenizin büyüme oranını çıkartarak mevcut durumun sunucuya verdiği yüke oranla hesaplayıp ileriye doğru maliyet raporu çıkartmanız mümkün olabilir. Unutmayın bu gün teknoloji çok hızlı ilerliyor, bu gün satın aldığınız sunucu bundan 3 yıl sonra tamda size maliyet bakımından kara geçirecek derken çöp sunucu muamelesi görebilir. Tıpkı P4 İşlemciler gibi.. İlk çıktığında çok beğenilen bir işlemci mimarisi iken şuanda kimse P4 işlemcili bir bilgisayar kullanmak sitemez.

Barındırma hizmet hakkında son olarak bir eksi yönden daha bahsetmek gerekirse işin donanımsal arıza boyutundan bahsedebiliriz. Barındırma için gönderdiğiniz sunucularınızın donanımsal arızalarından siz sorumlusunuzdur. Arıza durumunda veri merkezi ihtiyacınız olan arızalı donanımın yerine takılacak bileşeni size temin edebilir ancak bunun karşılığında size bunu fatura edecektir. Kiralık Sunucularda bu söz konusu olmaz (genellikle olmaz %99.9 diyebiliriz) donanımsal olarak tüm sunucuda çıkan arızaları gidermek veri merkezinin sorumluluğundadır. Ve arızalı ürün ile ilgili veri merkezine bir bedel ödemeniz gerekmez. Tıpkı bir araç kiraladığınızda kaza yapıldığında kazanın parasını sizin ödemiyor olmanız gibi.

Ve yazımızın sonuna geldik. Konu ile ilgili sormak istediklerinizi başlık altından yazabilirsiniz, işlerimden kalan zamanımda sorularınızı cevaplayabilirim. Bir sunucu barındırma hizmeti ile ilgili maliyetleri merak ediyorsanız kendi şirketimizin internet sitesinden sizinle bir URL paylaşayım. Fiyatlandırmaları inceleyebilirsiniz böylece.

İyi Çalışmalar.
bd Erhan Juglans

kişi bu mesajı beğendi.

googleasistan
reklam

Keer Keer Technology Business ♥ Kullanıcı
  • Üyelik 05.07.2011
  • Yaş/Cinsiyet - / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 717
  • Beğeniler 108 / 37
  • Ticaret 0, (%0)
Teşekkürler. Gayet Yararlı Bir Makale Olmuş.
 

 

http://www.teknowebs.net Teknoloji Ve internet
wmaraci
wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al