TeamSpeak 3 server’ını hangi işletim sistemine sahip olursanız olun en kısa süre içerisinde kurabilmeniz mümkündür. Arkadaşlarınızla güvenilir bir şekilde iletişim kurmak istiyorsanız ve bunun için basit bir araca ihtiyacınız olduğu takdirde TeamSpeak 3 tam size göre bir araç olacaktır. Rehber niteliğinde olan yazımızda sizlere Mac OS, Microsoft Windows ve Linux işletim sistemine sahip olan cihazlarınızda TS3 server kullanma hakkında bilgi vereceğiz.
[SIZE=5]
[/SIZE]
[SIZE=5]Ubuntu 16.04 Kullanarak TeamSpeak 3 Nasıl Kurulur?[/SIZE]
TeamSpeak 3 kurulumu evresinde tercih edebileceğiniz sanal sunuculardan birisi; Ubuntu 16.04 sunucusudur. Bu işlemi gerçekleştirmek isteyen kişiler ise ilk olarak SSH ile VPS erişimini gerçekleştirmiş olması gerekmektedir. Bu etkileşimi gerçekleştirdikten sonra birkaç basit adımla kurulumu gerçekleştirebilmeniz mümkündür. İşleme başlarken sistemin güncel olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Bu kontrolleri gerçekleştirmek için şu kod dizinini kullanmalısınız:

  • Apt-get update && apt-get upgrade

  • İşletim sistemi için yeni kullanıcı oluşturmalısınız

Bu adımı gerçekleştirmek için ilk olarak yeni bir sistem kullanıcısı eklemelisiniz. Bu sistem kullanıcısını eklemek için kullanmanız gereken kod şu şekildedir:

  • Adduser –disabled – login teamspeak




Bu komutu girmenizden sonra ise kişisel kullanıcı bilgilerinizin doğru olup olmadığını doğrulamanız gerekecektir. Burada alanları boş bırakabilme imkanınız da bulunmaktadır. Doğrulama işleminden sonra ise oluşturmuş olduğunuz kullanıcının ana dizinine şu komutla ulaşabilirsiniz:

  • Cd /home/teamspeak

  • TeamSpeak 3 server’ını indirerek çıkarmalısınız

Kullanıcı oluşturduktan sonra ise Linux’da TeamSpeak 3 server yazılımının son sürümünü indirmeniz gerekmektedir. Burada isterseniz kurulum dosyasını VPS’ye indirmek için kullanabilmeniz de mümkündür. Kullanabileceğiniz komut şu şekildedir:
Bu komut diziniyle tamamladıktan sonra ise arşive çıkarma işlemlerinizi yapmanız gerekmektedir. Arşive çıkarmanızı sağlayan komut ise şöyledir:

  • Tar xvf teamspeak3-server_linux_amd64-3.1.2.tar.bz2


Burada bütün içeriğiniz teamspeak3-server_linux_amd64 dizininde yer alacaktır. Sonraki adımınızda ise yer alan bütün her şeyi /home/teamspeak dizinine taşıyabilirsiz. İndirilmiş olan arşivi silmek için şu kod dizinini kullanmalısınız:

  • Cd teamspeak3-server_linux_amd64 && mv * /home/teamspeak && cd .. && rm – rf teamspeak3-server_linux_amd64-3.1.2.tar.bz


Bu adımları gerçekleştirdikten sonra ise ls komutunu çalıştırarak bütün her şeyin doğru tamamlanmış olduğunu görebilirsiniz. Her şeyin doğru olduğunu gösteren bir ekran karşınıza gelecektir.



  • TeamSpeak 3 lisans anlaşmasını kabul etmelisiniz

Adımları tamamlamanızın ardında ise TeamSpeak 3 sizden lisans anlaşmasını kabul etmenizi ister. Bu lisans anlaşmasını kabul edebilmeniz adına farklı birkaç yöntem olduğu gibi en hızlı şekilde kabul edebileceğiniz yöntem şu şekildedir:

  • Touch /home/teamspeak/.ts3server_license_accepted


Bu komutu girdikten sonra ise .ts3server_license_accepted adına sahip olan bir dosya oluşur. Bu dosyanın oluşması ise sizlere lisans şartlarını kabul etmiş olduğunuzu göstermektedir.

  • TS3 Server’ını boot üzerinden başlatmalısınız


Lisans şartlarını kabul etmenizin ardından TeamSpeak 3 server etkinleştirmesini yapmalısınız. Ek olarak boot üzerinden de başlatmanız gerekmektedir. Boot üzerinden başlatma işlemeleriniz için kullanmanız gereken kod dizi şu şekildedir:

  • Sudo nano /lib/systemd/system/teamspeak.service


Son derece basit olan bu scripti çalıştırma yoluna gittikten sonra TeamSpeak 3 server’ını başlatmanız gerekir. Bu komutlar ise şöyledir:
[Unit]
Description=TeamSpeak 3 Server
After=network.target
[Service]
WorkingDirectory=/home/teamspeak/
User=teamspeak
Group=teamspeak
Type=forking
ExecStart=/home/teamspeak/ts3server_startscript.sh start inifile=ts3server.ini
ExecStop=/home/teamspeak/ts3server_startscript.sh stop
PIDFile=/home/teamspeak/ts3server.pid
RestartSec=15
Restart=always
[Install]
WantedBy=multi-user.target
Dosyanın kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra ise her şeyin tam olarak başlatılabilmesi adına girmeniz gereken iki komut şu şekildedir:

  • Systemctl enable teamspeak.service

  • Systemctl start teamspeak.service

Sistemin işlevselliğini kontrol etme yoluna gideceğiniz sırada ise bu kontrolleri gerçekleştirebilmeniz adına şu komutu kullanabilirsiniz:

  • Systemctl I grep teamspeak.service




TeamSpeak 3 serverının daha detaylı bir şekilde raporunu almak istediğiniz takdirde girmeniz gereken komut şu şekildedir

  • Service teamspeak status

  • Privileged key oluşturmalısınız



Artık son adımlara doğru geldik. Bu son adımda yapmanız gereken şey ise; TS3 server anahtarını kopyalamaktır. Bu işlemi gerçekleştirebilmeniz için girmeniz gereken komut şu şekildedir:

  • Cat /home/teamspeak/logs/ts3server_*




  • TeamSpeak 3 ile bağlantı kurmalısınız.


Bu adımları takip ederek oluşturmuş olduğunuz sunucunuzu artık kullanabilme imkanına sahip olursunuz. TS3 istemcisini kullandığınız takdirde yeni bir bağlantı oluşturmalısınız. Karşınıza çıkmış olan ekranda Server Nickname or Address kısmına özel VPS IP adresini girmeniz gerekmektedir. Sonrasında çıkacak olan ekranda ise önceden elde etmiş olduğunuz privileged key’inizi girmeniz gerekmektedir. Belirttiğimiz bu adımları tamamladıktan sonra artık kurulumu tamamlamış olursunuz.


[SIZE=5]Windows Üzerinden TeamSpeak 3 Server Nasıl Kurulur?[/SIZE]
Ubuntu kullanarak TS3 kurma noktasında sizlere bilgi verdik. Şimdi ise Windows üzerinden TeamSpeak 3 kurmayla ilgili sizlere bilgi vereceğiz. Windows üzerinden kurulum yapmanın Ubuntu’ya nazaran biraz daha kolay olduğunu söyleyebiliriz. Burada işlemleri sadece 3 adımda gerçekleştirebilme imkanına sahip olacaksınız. Kurulum işlemlerini gerçekleştirebilme adına takip etmeniz gereken adımlar şu şekildedir:

  • TeamSpeak 3 serverını indirerek çıkarın


İşlemlerinize başlayabilme adına atmanız gereken ilk adım; TS3 server yazılımını indirerek istediğiniz bir dizine çıkarmanızdır.



  • TS3 server kurulumunu çalıştırmalısınız


Çıkarmış olduğunu TeamSpeak3 server dosyalarını açmalısınız. Burada yer almakta olan ts3server.exe kurucusunu da çalıştırmalısınız.Çalıştırma işlemleriniz sonrasında lisans anlaşmasını kabul edip edemeyeceğinizi gösteren bir ekran gelecektir. Bu ekranda sözleşmeyi kabul ettikten sonra güvenlik duvarı sizlere yazılımı çalıştırıp isteyip istemediğinizi soracak bir ekranı açacaktır. Çalıştırma işlemlerinizi tamamladığınız zaman ise sizlerden privileged key istenecek olan bir ekran gelecektir. Bu ekranda sizlerden talep edilen bütün bilgileri eksiksiz girmelisiniz.

  • TeamSpeak 3 ile bağlantı kurmalısınız


Kurulum dosyası burada bütün işlemleri halletmiş olacağından dolayı Ubuntu gibi bir işlem yapmanız gerekmeyecektir. Burada yapmanız gereken işlem ise TS3 server bağlantısını yerine getirmek olacaktır. Bağlanma noktasında insanlar genellikle hangi IP bilgilerini girmesi gerektiğinden emin olamayabiliyor. Siz de hangi bilgileri gireceğinizden emin değilseniz şu komutu kullanmalısınız:

  • İpconfig


Bu komutu girdikten sonra ise IPv4Adress değerini mutlaka bulmalısınız. Bağlanma işlemleriniz sırasında bu bilgileri kullanacaksınız.



Son adıma gelindiği zaman ise privileged key girişi yaparak admin yetkilerini alabilmeniz mümkündür. Bu adımların hepsini takip eden kişiler Windows üzerinden TS3 server kurma işlemlerini tamamlamaktadır.


[SIZE=5]Mac OS Üzerinden TeamSpeak 3 Server Kurulumu Nasıl Yapılır?[/SIZE]

Limux ve Windows üzerinden TS3 server kurulumu noktasında sizlere bilgi erdik. Aynı zamanda Mac OS üzerinden de TeamSpeak 3 kurulumu yapabilmeniz mümkündür. Mac OS üzerinden de kurulum zor olmadığı gibi sadece 4 adımda bu işlemleri gerçekleştirebilmeniz mümkündür. Takip etmeniz gereken adımlar ise şu şekildedir:

  • TS3 server indirerek dosyalar çıkarmalısınız


Mac OS cihazınız için TeamSpeak 3 server indirerek kurulumunuzu tamamlamalısınız. Dosyayı indirme işlemlerinizi yerine getirdikten sonra ise çift tıklamalısınız ve dosyaları çıkarmalısınız.

  • TeamSpeak 3 lisans anlaşmasını kabul etmelisiniz

Bu lisans anlaşmasını kabule edebilme adına terminali açmalısınız. Terminali açtıktan sonra ise anlaşmayı kabul etmek için girmeniz gereken komut şu şekildedir:

  • Set TS3SERVER_LICENSE=accept

  • TS3 Serverını başlatarak privileged key edinmelisiniz

TS3 serverınızdaki dosyaları çıkardıktan sonra dosyalarınızı terminal penceresinde şu kod komutunu kullanarak bulmalısınız:

  • Cd Downloads/teamspeak3-server_mac


Bu komutu girdikten sonra ise sunucuyu başlatabilmek için şu komutu girmeniz gerekmektedir:

  • /.ts3server


Komutu girdikten sonra ise işlemlerinizi tamamlayabilme adına biraz beklemeniz gerekir. Açılmakta olan ekranda ise aynı zamanda privileged key görünecektir.

  • TeamSpeak 3 ile bağlantı kurmalısınız


B u adımlarınızı yerine getirdikten sonra ise artık TS3 sunucusunu kullanmaya başlayabilirsiniz. Bağlanma işlemlerinizi yerine getirdiğiniz noktada Sistem Tercihleri > Ağ bölümünde yer almakta olan IP adresini kullanmalısınız. Sunucunuzda admin yetkilerinizi edinebilmeniz için privileged key yapıştırmayı burada unutmamanız gerekir. Bu adımların tamamlanmasıyla beraber server kurulum işlemlerinizi de tamamlamış olursunuz.

[SIZE=5]Domain Adı TeamSpeak 3 Sunucusuna Nasıl Bağlanır?[/SIZE]
Sizlere bütün işletim sistemlerinde TS3 serverını nasıl kullanacağınıza dair bilgi verdik. Bu adımları gerçekleştirdikten sonra alan adınızla bağlantı işlemlerinizi de yerine getirmeniz gerekir. Rehberimizin bu bölümünde sizlere alan adınızı bir alt domain kullanarak oluşturmuş olduğunuz TS 3 serverına nasıl bağlayacağınız hakkında bilgi vereceğiz. Sunucunuza bağlanma sırasında IP ve port bilgileri girme gibi uzun işlemler yerine bir alan adıyla girmek istediğiniz noktada bu işlemlerinizi sadece 2 adımda yerine getirebilirsiniz. Bu adımlar ise şu şekildedir:

  • A record yardımıyla subdomain oluşturmalısınız

Advanced – DNS Zone Editor adımlarıyla bu bölümü açmanız gerekir. Burada yer almakta olan A yani Host bölümünü bulmalısınız.Bu bölüme geldikten sonra bir subdomain oluşturmanız gerkeir. A record kullanarak TS 3 serverınıza yönlendirmelisiniz. Bilgileri gireceğiniz sırada istenilmekte olan bilgiler ve bölümler şu şekildedir:

  • Address: TS 3 serverınızın örnek olan 188.167.216 adresinin yerine IP adresinizi girmeniz gerekmektedir.

  • Host: Burada subdomain adınızın ne olduğunu yazmanız gerekecektir.

  • TTL: Bu bölümü varsayılan değerde bırakmalısınız.

Bu bilgileri doğru şekilde girdikten sonra ise Save butonuna tıklayarak kayıtları yerine getirmeli ve ikinci adıma geçmelisiniz.

  • SRV kaydı oluşturmalısınız


DNS Zone Editor bölümüne dönerek burada en aşağı bölüme gelmeli ve SRV yönetim panelinizi açmanız gerekmektedir. Burada yer almakta olan bölümler ve girmeniz gereken bilgiler şu şekildedir:




  • Name: almış olduğunuz _ts3 hizmetinizin adının ne olduğunu –udp protokolüyle belirtmelisiniz. Noktayla ayırmanız gerekmektedir. Karşınıza çıkan ekranda girmiş olduğunuz sonuç şu şekilde olmalıdır “_ts3._udp.teamspeak.deneme-tutorials.com

  • TTL: Time to Live’in kısaltması olan TTL, kaydın ömrünü sınırlamak istediğiniz zaman kullanacağınız bölümdür. Varsayılan bir değer bulunur ve bu değeri değiştirmemelisiniz.

  • Priorty: Bu noktada en büyük önceliği vermeniz gerekmektedir. Değer olarak bu yüzden 0’ı belirlemelisiniz.

  • Port: Sunucunun portunun ne olduğunu girmelisiniz. TS3’ün varsayılan port numarası ise 9987 şeklinde gelmektedir.

  • Weight: Yine öncelikli olan kayıtlar arasındadır. Burada ağırlığı 5 olarak belirlemeniz gerekmektedir.

  • Tatget: Bu bölümde ise deneme-tutorials.com seçeneğinin yerine birinci adımda belirlediğiniz subdomaini girmelisiniz.


Belirtmiş olduğumuz gibi bilgileri güncelledikten sonra Save butonuna tıklayarak kayıtlarınızı yerine getirebilmeniz mümkündür.

Kaynak : https://www.hostragons.com/teamspeak-3-server-nasil-kurulur-acemiler-icin-detayli-anlatim/