Yangın kapıları, yangın merdivenlerinde duman ve alevden korunmasından, yangın zonları arasında yangınlar ve dumanın geçişinin önlenmesinden kullanılan insanların can ve mal güvenliği sağlamaktadır. Pasif yangın önlemlerinin en önemli parçalardan biridir. Bir yangının yayılmasını önlemek insanların tahliyesi için güvenli bir hacim ile beraber yangın kapıları, pasif yangın korunum sistemlerinden en önemli öğesidir. Yangın kapıları, yangının kontrol altına alındığında hayati bir rol oynamaktadır. Yangın kapıları ; oluşabilecek hasarları ve olası mali kaybı azaltması açısından büyük önem taşımaktadır. Pasif yangın koruma sistemlerinde, yangının yayılmasını yavaşlatma esas alınmaktadır. Binalar, yangına dayanıklı malzemelerle oluşturulan ve yangın kapıları ile korunan yangın bölümlerine ayrılmaktadır. Yangın belirli bir zaman aralığında tek bir bölge ile sınırlandırılır, ikinci bir alanın yanması engellenir ve yangının etrafa yayılması ile dumanın ve alevlerin hareketi kısıtlanmaktadır. Yangının etkin olarak kontrol altına alınmasında ve yayılma hızının düşürülmesinde, bina içinde bulunanlar için risk faktörü azaltılmaktadır.

Yangın kapıları 4 ana amaç için kullanılmaktadır.

Normal bir kapı olarak kullanımı
Yangın sırasında güvenli çıkış sağlanması
Yangının diğer taraflara yayılmasını engellemek
Canı ve malları korumak

Genel olarak kapıların yangına dayanımları kapıyı çevreleyen duvarın yangına dayanımın dörtte üçü kadar istenmektedir. 4 saatlik olarak sınıflandırılmıştır. Bir duvarda üç saatlik bir kapı diğer duvar da 2 saat bir kapı, diğerinde ise bir buçuk saatlik bir kapı kullanılmaktadır. Elbette açıklıkların ihtiyaç duyulduğunda daha yüksek yangına dayanımlı bir kapı da kullanılabilmektedir.

Yangın kapısının optimum performansına ulaşması için kesinlik kapının standartlara uygunluğu göz önün bulundurmalıdır. Aynı zaman tüm bileşenlerin birbirine uygunluğundan emin olmalıdırlar. Yangın kapısının etkin olabilmesi için doğru bir şekilde tasarlanmalıdır. Üretimi ve monte edilmesi ve bakımları düzenli olarak yapılmalıdır. Yangın kapıları pasif yangın güvenlik programları ile kontrol altına alınmada hayati rol oynadıklarından kapı ve bileşenlerinin uyumları aynı şekilde olmalı ve monte şekli doğru yapılmalıdır. Yangın kapıları çerçeve ve kapı kolu gibi tüm bağlantı elemanları bir bütün olarak testten geçmeli ve kontrol edilmelidir.