ÖZET

Bu kitap insanlara dert ortağı olmak ve edinmek için çıkarılacaktır, ben bu kitapla insanlara her zaman yanlarında olduğumu söylemek istedim. Kimsenin birbirini anlamadığı bu zamanlarda, anlayan birilerinin hala var olduğunu göstermek istedim. Neden değil, nasıl sorusunu kendimize sormamız gerektiğini belirttim. Yani eskilere olan özlemi sade bir üslup ile anlatmaya çalıştım. “Anlatmaya çalıştım diyorum çünkü buna siz karar vereceksiniz.”
“Bütün Eskileri Eskici Alır mı?” sorusunun sebebi de bundan kaynaklanmaktadır. Yani eskiler eskidi ben de onları güncellemek istedim. Eskicilerin bütün eskileri alıp götürdüğünü göstermek istedim. Her şey güzel olabilir ben buna inandım, insanlarında buna inanmasını istedim.
Hemdem;
Bu benim gönül dostumdu, kimsenin anlamadığı zamanlarda beni anlayan birilerinin olduğunu gösteren şeydi. Karamsarlığa kapıldığımda yanımda hissettiğim tek güçtü. Daha sonra o gücü ondan alamaz oldum, benden uzaklaşışını izlemekle yetindim. Buna ben izin vermişte olabilirim ama böyle oldu. Bir zamanlar her şeyim olanın, belli zaman sonra hiçbir şeyim oluşunu izlemekle yetindim. Hemdem’im iken, derdim oldu…
Hemdert;
Bu kısımda hemdem’den sonra girdiğim derdi anlattım. İnsanların klasik olan yaşamlarında nasıl ilerlediklerini işlemeye çalıştım. Ne kadar başarılı oldum bilmiyorum ama böyle oldu işte. Hemdem farklıydı dedim, kitabın içinde de sürekli belirttim bunu ama belirttiğim gibi kalmadı hiçbir şey. Neden diye sordum ilk önce, daha sonra nasılını aradım. İşte böylece öğrendim neden değil; nasıl diye sormak gerektiğini. Size de böylece bu soruyu sormanızı söyledim.
Aşk;
Bu kısımda günümüz gençleri ve geçmiş zaman insanları arasındaki farkı gözler önüne sermek istedim. Gerçek aşkın ne olduğunu günümüz insanlarına söylemek istedim, amacım bir şey öğretmek değil muhabbet etmek diye her defasında belirttim.
Kıssalar;
Bu bölüm bence en can alıcı bölüm olarak akıllara kazınacak. Kısa kesitler halinde insanların damarından vurmayı hedefledim, onları düşündürmek; ne yaptıklarının farkına varmalarını sağlamak istedim. Her şey güzel olabilir diye nakış nakış işlemeye çalıştım güzel kalplere. Güzel kalp dedim, peki neden? E böyle bir kitabı merak edip eline aldıysa bir kişi kalbi temizdir veya temiz olmak istiyordur da ondan.
Okura mektup;
Burası son söz…
Burada kitabı toplamaya çalıştım, son sözleri söyleyerek insanlara açıklama getirmek istedim. Özet niyeti taşıyabilir; ama öyle değil. Önsözde neden okuyacağını açıkladım, sonsözde kitabı neden okuduğunu. Damgayı orada vurdum, noktayı orada koydum. Böylece insanların kalbinde güzel şeyler elde etmek istedim. Güzel şeyler elde edersem, güzelleşebilirler ben buna inandım. Sizin de buna inanmanız gerektiğini göstermek istedim.
NOT;
Benim için önemli olan bir insan, çünkü herkesin birbirine benzediği böyle dünyada; bir insan bütün dünyaya bedeldir. Sizlerin de böyle düşüneceğine eminim, herkesin güzel şeyler hissedebileceğini düşünüyorum. Bundan sonra ne yapıyoruz? Neden değil, nasıl…