Güvenlik şirketi Kaspersky Lab, 2011'in en önemli "güvenlik vakalarını" bir araya getirdi!

Kaspersky Lab, 2011 yılında dikkat çeken internet korsancılığından, Mac kaynaklı kötü amaçlı yazılımlarına kadar birçok BT güvenlik vakasını açıkladı. Kaspersky Lab uzmanları, geçtiğimiz 12 ayın güvenlik alanındaki en önemli trendlerini gözler önüne serip, bu vakalara bakarak 2012 yılında kullanıcıları ne gibi tehditlerin beklediğini anlattı.

Kaspersky Lab Global Araştırma & Analiz Takım Başkanı Costin Raiu, 2011 yılının dikkat çeken vakalarını şu şekilde sıraladı:

1. 'İnternet korsancılığının' artması – 2011 yılının en öne çıkan güvenlik trendi internet korsancılığı oldu ve bunun 2012 yılında da artmaya devam edeceği konusunda bir şüphe yok.

2. HBGary (bilgisayar güvenliği firması)'nin hacklenmesi – 2011 yılında zayıf şifrelerin ve güncellenmemiş yazılımların nasıl bir güvenlik kabusu olduğunu ortaya çıkardı.

3. Gelişmiş inatçı tehdit – Bu tür saldırılar, siber casusluğun güçlü devlet aktörleri arasında ne kadar yaygın bir eylem olduğunu ortaya koydu.

4. Comodo ve DigiNotar'a karşı saldırılar – Sertifika yetkililerine(CA) duyulan güven tehdit altında. Gelecekte sertifika yetkilileri anlaşmaları daha yaygınlaşacak ve dijital ortamda imzalanmış kötü amaçlı yazılımlar daha çok ortaya çıkacak.

5. Duqu ve Stuxnet – Son model siber savaşın adı. Bu durum soğuk siber savaşın başlangıcı olabilir mi?

6. Sony PlayStation ağ korsanlığı – Yeni tehlikeler artık bulutta saklı. 'Tanımlanabilir Kişisel Bilgiler', hızlı internet linkleriyle erişilebilen, yanlış ayarlama ya da güvenlik sorunları durumunda çalınmaya hazır bir yerde bulunuyor.

Botnet'in çöküşü ve siber suçlara karşı savaş...

7. Botnet'in çöküşü ve siber suçlara karşı savaş – Siber suçlu çetelerine scamlerinin artık risk taşımadığını belirtmek gerekiyor. Ama konu siber suçlara karşı koordineli ve etkili bir yaklaşıma geldiğinde, bugünün hukuk sisteminde geniş kısıtlamalar ortaya çıkıyor.

8. Android kaynaklı kötü amaçlı yazılımların yükseliş – Hızlı büyüme; platform hakkında özgürce ve limitsiz belgelendirme ve Google pazarında zayıf görüntülenme gibi bir takım faktörler Android'i siber suçlara karşı açık hale getirerek kötü amaçlı programların yüklenmesini kolaylaştıran etkenlerin arasında yer aldı.

9. CarrierIQ vakası– Mobil cihazınızda tam olarak hangi programların işlediğinin farkında mısınız? Tek bir vaka bile, yazılımın kimin kontrolünde olduğu hakkında ne kadar az bilgi sahibi olduğumuzu bize gösteriyor.

10. Mac OS kaynaklı kötü amaçlı yazılımlar– PC tehditlerinin (************** AV programları PC'ler için en önemli kötü yazılım tehditleri arasında yer alıyor) Mac'e sıçraması da 2011'nin önemli vakalarından biriydi.

"Bu vakaları seçmiş olmamın en büyük sebebi , 2011 yılında siber güvenlik konusunda büyük rol oynamaları" diyen Costin Raiu sözlerine şöyle devam etti: "Bunlar internet korsanı grupları, güvenlik şirketleri, süper güç formunda siber-casusluğa karşı savaşan ileri düzeyde sürekli tehditler, Adobe, Microsoft, Oracle ve Sony gibi önde gelen yazılım ve oyun geliştiricileri, yasa uygulayıcı kurumları, geleneksel siber suçlular ve Android sistemi üzerinden Google ve Mac OS X platformu sayesinde Apple'dır. Aynı yıldızlar, 2012 yılında güvenlik konulu 'kapalı gişe filmlerde' oynamaya devam edecekler."

Basın bülteninden derlenmiştir.

Kaynak: CHIP - http://www.chip.com.tr/konu/2011-in-10-guvenlik-vakasi_31693.html