Linkedln'de çok büyük boyutta veri ihlali yaşandığı ortaya çıktı. Toplam kullanıcı sayısı 756 milyon civarında olan platformun, 700 milyondan fazla kullanıcısının verileri hackerlar tarafından çalındı.

İş amaçlı kurulmuş sosyal medya platformu olarak bilinen Linkedln, tarihinin en büyük veri ihlalini yaşamış gibi görünüyor.

Bilgisayar korsanı tarafından satışa çıkarılan kullanıcı verileri, ihlali ortaya çıkardı. RestorePrivacy siber güvenlik şirketi yaşanan veri ihlalinin, geçtiğimiz aylarda yaşanan veri ihlalleri ile aynı saldırı yönteminin bir sonucu olduğunu açıkladı. Yani Linkedln, o dönemde yaşanmış veri ihlallerinden bir ders çıkarmamış ve kullanıcıları koruyamamış.

Verileri çalan bilgisayar korsanının iddiasına göre, 700 milyondan fazla kullanıcının verisini sızdırmayı başardı. Belirtilen bu rakam tarihte eşi benzeri görülmemiş bir durum bile olabilir. Çünkü toplam kullanıcı sayısı 756 milyon civarında olan platform, kullanıcılarının yüzde 90'dan fazlasının kişisel verisini kaybetmiş durumda. Çalınan ve bazı hack platformları tarafından satışa çıkarılan verilerin dışında, 1 milyon kullanıcının kişisel verileride örnek liste olarak yayınlanmış.

Hack forumlarında satışa çıkarılan kişisel verilerin analizini yaptıklarını belirten ResporePrivacy siber güvenlik şirketi, bu analizle beraber hangi verilerin sızdırıldığını da açıpa çıkarmış oldu. Yapılan bu analiz ile 700 milyon kullanıcının sosyal medya hesap bilgileri, CV'leri, coğrafi konum bilgileri, adresleri, telefon numaraları, tam isimleri ve e-posta adresleri ortaya çıkarılmış durumda.

Verileri çalan bilgisayar korsanlarını da araştıran ResporePrivacy siber güvenlik şirketi, korsanlara ulaşmış durumda. Çalınan verilerin incelendiğini ve gerçek kullanıcılara ait bilgiler olduğunu tespit eden şirket, LinkedIn API'leri üzerinden verilere ulaşmanın kolay olduğunu kanıtlamış durumda. Konuyla alakalı herhangi bir açıklama yapmayan Linkedln'ın ne zaman açıklama yapacağı merakla bekleniyor.

Kaynak: Teknoloji Haberleri