Apple, stok Android 4.0 Ice Cream Sandwich işletim sisteminin kullanıldığı Galaxy Nexus'a patent davası açtı. Apple, Galaxy Nexus'un yasaklanmasını istiyor.

Apple ile Android cihaz üreticileri arasında yaşanan patent savaşları, Apple'ın üzülmesi ile sonuçlanıyor. Sık açılan davalar artık pek çok kurumu da sıkmış durumda. Yaklaşık haftada bir açılan patent davaları için AB yetkilisi bile konuşma yapmıştı.

KONUŞMANIN DETAYLARI

Teknoloji firmaları arasında geçen ve çocuk oyununa dönen patent davaları ile ilgili Avrupa Birliği'nden sert uyarı bir geldi. Bakalım bu uyarıya firmalar neler diyecek?
13/02/2012 10:30
Firmalar arası patent davaları yeni başlamadı. Elbette bir teknolojiyi bulan firmanın, diğer firmalara göre üstünlüğü vardır. Çünkü firmalar, o teknolojileri bulmak için oldukça yüklü AR-GE masraflarına giriyorlar.
Fakat son yıllarda açılan patent davaları oldukça komik görüntülere sahne oluyor. Teknoloji alanındaki rekabeti, mahkeme salonlarına taşıyan üreticileri gören AB'nin rekabet komiseri Joaquin Almunia, patent savaşları hakkında sert açıklamalar yaptı.

2012 - Anti-tröst Konusunda Yeni Cepheler başlıklı bir konferansta konuşan Joaquin Almunia, iletişim teknolojileri alanında standartların evrensel bağlantılar yaratmak ve daha iyi bir iletişim sağlamak için anahtar rol oynadığını, bu yüzden standardizasyon süreçlerinin adil ve şeffaf olması gerektiğini söyleyen Almunia, pazarda yer edinmiş hiçbir firmanın standartlaşmaya başlamış bu teknolojileri kendisine avantaj sağlamak ve diğer firmaları ezmek için kullanamaması gerektiğinin altını çizdi.
Konuşmasına devam eden Almunia, "İletişim teknolojilerinde bir standart benimsendiğinde artık norm haline dönüştüğünü ve bu standardın oluşmasını sağlayan patentlerin kullanılmasının vazgeçilmez hale geldiğini söylemekte. Rekabetin tahsisi ve korunmasını sağlayan kurumlar olarak, standart haline gelen teknolojilere ait patentleri elinde bulunduran şirketlerin, bu patentlere etkin erişim hakkını adil ve ayrımcılık uygulamadan tüm pazara sunduğundan emin olmak zorunda olduklarını" söyledi.
Kısacası patent davalarının kötüye kullanımı konusunda oldukça ciddi olduklarını ve bu konu hakkında soruşturma açtıklarını söyleyen Almunia, bazı sektörlerdeki davalar ile ilgili soruşturma açtıklarını ve duruma göre ellerinden gelen tüm yaptırımları uygulayabileceklerini söyledi.
Bakalım bu açıklamalar Apple, Motorola, Samsung ve HTC gibi firmaların yer aldığı patent savaşlarına nasıl etki edecek?


Apple bu sefer Android cihazların babası gibi gözüken, stok Android sürümünün kullanıldığı Nexus modeline kafayı taktı. Stok Android 4.0 Ice Cream Sandwich'in kullanıldığı Galaxy Nexus'un, patentlerini ihlal ettiğini savunan Apple, Galaxy Nexus'un üreticisi Samsung'a dava açtı.
Apple'ın ihlal edildiğini iddia ettiği patentleri ise şunlar:
-ABD Patent No 5946647: Sistemde ya da bilgisayarda oluşturulan bir veri yapısı üzerinde eylem gerçekleştirmek için yöntem.
"Cihazın telefon numarası, tarih ya da adres gibi özelliklerinden yola çıkarak telefon arama, harita gibi ekstra uygulamaların çalıştırılması"
-ABD Patent No 8086604: Bir bilgisayar sisteminde bilgi alımı için evrensel / çok amaçlı arayüz.
"Bu patent ise biraz Siri ile alakalı. Ses ile yapılan tek bir bilgi girişi, çoklu arama sonucunda birden fazla kaynağa ulaşır. "
-ABD Patent No 8046721: Cihaz ya da ekran klidini, ekran üzerinde yapılan hareketlerle kaldırma
"Kısacası ekran klidini kaldırmak için, parmağımızla yaptığımız hareketleri kapsayan bir patent."
-ABD Patent No 8074172: Pratik öneriler sunan, kullanıcı arabirimi.
"Sanal klavyede herhangi bir kelimeyi yazarken, klavyenin üzerinde beliren sözcük tahminlerini elle kabul etme ya da red etme üzerine dayalı bir patent."
Apple'ın en üstteki 5946647 numaralı patenti ile daha önce davalardan sonuç almıştı. Diğer patentlerle bir sonuca ulaşabilir mi merak konusu.
Ayrıca stok Android 4.0'lı bir cihazın satışı yasaklanırsa, diğer Android 4.0'lı modellerin durumunu tahmin etmek gittikçe güçleşecek.

Kaynak: shiftdelete.net