Merhaba değerli android aşıkları bu yazımızda pek alışık olmadığımız bir ürün incelemesi yapacağım. Daha önce ismini duymuş olsanız bile Türkiye pazarında hiç görmediğiniz bir olma özelliğinde. Dahası Türkiye pazarına yeniliklerle geliyor diyebilirim. Daha çok notebook markası olarak bildiğimiz bu şirket yurtdışındaki hali hazırda akıllı telefon piyasasında yer alıyor. Zaten bazı kullanıcılar Türkiye pazarına ne zaman giriş yapacak diye merak ediyordu. Bu soru hala merak konusu olsada resmi ağızlardan kısa bir süre için pazara girecek diye duyumlar aldık. İntel işlemcili telefonlarla piyasaya girecek olan şirket sert rüzgarlar estirecek gibi görünüyor. Piyasada adından şimdiden çokça bahsettiren şirketi merak ettiğinizi hisseder gibiyim. Asus’un bilgisayar ve daha birçok sektörde kaliteli cihazlar ürettiğini hepimiz biliyoruz. Şimdi ise zaten yurt dışında satışı gerçekleşen Zenfone serisini Türkiye’ye getireceklerini ve kısa bir zaman içinde tanıtılacağının sinyallerini verdiler. Zenfone serisi 4, 5 ve 6 inçlik modelleri ile isimlerini ekran boyutlarından alarak Zenfone 4, Zenfone 5 ve Zenfoen 6 olarak geçiyor. Bugün ise inceleyeceğimiz model aileinin ortadaki üyesi Zenfone 5. ailenin ekran ve performans olarak en ideal telefonu diyebilirim. İsterseniz daha ayrınıtılı incelemek için yazımızın devamına bakalım.

Tasarım
Zenfone 5‘in arka kasası plastikten yapılmış ve 148,2 x 72,8 x 10,3 boyutlarında olup 140 gram ağırlığında. 5 inçlik ekran ele avuca sığıcak büyüklükte çok şükür. Bazıları gibi kendini büyük ekranlı telefon trendine kaptırmamış. Gerçi Zenfone 6′da var ama amaç her kesime hitap etmek olduğundan anlayışla karşılıyorum. Görsellerden ve videolardan incelediğimiz kadarıyla kasa ve yüzey yumuşak bir yapıya sahip. Ekranın alt kısmında parlak bir yüzey bulunuyor. Genelde o kısma Asus logosunun olmasını bekliyordum padfone infinty’de olduğu gibi. Logo üstte ön hoparlörün alt tarafına konumlandırılmış. Sağ üst köşede güç tuşu bulunurken hemen altında ses arttırma ve azaltma tuşları bulunuyor. Arka kapak çıkarılabilir olduğudan microSD yuvası kapağın altında ve kameranın yanında yer alıyor. Zenfone 5′in 5 inçlik ekranı 1280 x 720 piksel çözünürlüğünde 294 ppi piksel yoğunluğundaki ekranı gayet canlı ve net görüntüler sunuyor.





Donanım-Performans
Zenfone 5′in performans ve donanım özelliklerine değinecek olursak şöyle: Zenfone 5‘te bildiğiniz gibi Türkiye pazarında ilk olacak Intel işlemciyle çalışıyor. Telefon Intel Atom Z2560 adlı 1,6 ghz hızında çift çekirdekli işlemciyle çalışıyor. Diğer yandan Telefon’da 1 gb ram bulunuyor. Zenfone 5′in 8 ve 16 gb dahili depolama seçenekleri bulunuyor. Bu depolama alanını microSD kart ile 64 gb’a kadar yükseltebilirsiniz. Telefonumuzu yurt dışında kullanan arkdaşların AnTuTu Benchmark testlerini aşağıdaki görselde sizlerle paylaşıyorum.



Kamera
Zenfone 5, 8 megapiksel ve 3264 x 2448 piksel çözünürlüğünde fotoğraflar çekebiliyor. Diğer yandan saniyede 30 kare hızında fullHd (1080P) video çekebiliyor. Aynı zamanda ön kamerada 2 megapilsel çözünürlüğünde. Telefonla çekilmiş fotoğraf ve videoalra aşağıdan bakabilirsiniz.




Fiyat ve Kimler Almalı
Asus bu kadar özelliği 149 dolara biraraya getirmeyi başarmış. Yurt dışında 149 dolara satılan Asus Zenfone 5′in ülkemizde ki akıllı telefon kullanıcılarına göre 400 ile 600 lira arasında olması. Görüldüğü gibi fiyat çok uygun donanımı fiyatına göre yüksek bir cihaz denilebilir. Ülkemizde satış fiyatı henüz açıklanmadı ama beklentilerin uygun fiyatla piyasaya girmesi. Fiyattan bahsetmişken şunu söylemekte fayda var diye düşünüyorum. Uygun fiyat politikası ülkemizde her zaman ses getirmiştir. Bunu uygulayan üreticilerin iyi bir satış grafiği yakaladığına birçok kez şahit oldum. Cihaz elimize ulaştığı zaman Sizlere daha ayrıntılı bir yazı hazırlamaya çalışıcam. Şimdilik kendinize iyi bakın görüşmek üzere…