Toplama Bilgisayar Nedir?

Toplama bilgisayar donanım pisayasında OEM olarak adlandırılan ve tek başına bilgisayar parçası olarak satılan ürünlerin (işlemci, anakart, ekran kartı vs.) bir araya getirilerek bir kasaya montaj yapılarak oluşturulan bilgisayar modelidir.

Ne için toplama bilgisayar yapılır ?

Hali hazırda satılan marka bilgisayarlardaki özellikleri amacınıza uygun bulmadığınızda kendinize özgü ve istediğiniz marka ve özelliklerde bulunan parçaları bir araya getirerek tamamen kendi istediğin doğrultusunda bir bilgisayar oluşturmak ve bu bilgisayarı amacınıa uygun kullanmak istiyorsanız bunun tek bir yolu vardır o da Toplama Bilgisayar oluşturmaktır.

Toplama Bilgisayar Oluştururken Nelere Dikkat Edilmeli?

1. İşlemci Seçimi Toplama bilgisayar parçalarının bir biri ile uyumluluğu en önemli dikkat edilmesi gereken konudur. Örneğin AMD işlemci alıyor iseniz bu işlemciye uygun AMD çipli anakart seçmelisiniz. Tabiki bir de Socket yapıları var sadece AMD çipli anakart seçmek yetmiyor o socket yapısına uygun anakart hatta seçtiğiniz işlemciye uyda dahi o işlemciyi çalıştırıp çalıştırmadığını da bilmeniz gerekiyor. Bunun için anakartın üretici sayfasından “İşlemci Destek Listesinden” işlemci uyumluluğunu kontrol edebilirsiniz.

Şuanda piyasada bulunan iki tane CPU (İşlemci) üreticisi firma bulunuyor. Bunlar INTEL ve AMD. AMD işlemciler INTEL’e göre aynı performans segmentinde bulunan modellerde fiyat olarak daha avantajlı olabiliyor. Ama AMD işlemcili bir bilgisayar toplatıyorsanız size tavsiyem işlemci ile birlikte gelen stok fana fazla güvenmeyin. Özellikle yaz aylarında ses konusunda sizi oldukça rahatsız edebilir.



2. Uygun işlemci ve anakartı seçtiniz sıra geldi uygun ram modeli seçmeye. Eğer anakart DDR3 ram modül yapısını destekliyor ise DDR3 ram seçmelisiniz. Tabi anakartın kaç Mhz’ ye kadar ram desteğinin olduğu da çok önemli. Örneğin maksimum ram desteği 1333 Mhz olan bir anakarta 1600 Mhzlik ram taksanız da anakart bu ramleri 1333 Mhz frekansında çalıştıracaktır. Eğer oyun bilgisayarı alacaksanız ve performanslı bir bilgisayar olmasını istiyor iseniz anakartın O.C’siz ram desteği minimum 1600 Mhz olmalı. Yİne aynı şekilde anakartın web sayfasından “Ram Destek Listesinden” alacağınız ramin uyumluluğuna bakmanızda yarar var.

3. Toplama bilgisayar için İşlemci, anakart ve ram bileşenlerini seçtiniz sıra geldi Ekran Kartı seçimine. Eğer Oyun bilgisayarı yada grafik amaçlı bir bilgisayar toplamayı planlıyorsanız iyi bir ekran kartı almanızda fayda var. Benim tavsiyem bütçenize göre bir ekran kartı seçmeniz. Eğer bütçeniz yetiyor ise minimum 128 bit veri yoluna sahip GDDR5 bellek modülleri bulunan ve en az 2GB bellek hafızasına sahip bir ekran kartı seçmeniz önemli.
Piyasada şuanda iki farklı grafik işlemcisi üreten firma var. Bunlar AMD (önceden bildiğimiz ATI) ve NVIDIA. AMD ekran kartları genellikle “Radeon” kelimesi ile başlar NVIDIA ekran kartı çipleri ise “Geforce” olarak anılır. Her iki ekran kartı çipinden oluşan ekran kartı modelini istediğiniz işlemcide kullanabilirsiniz yani ister INTEL ister AMD hiç fark etmez. Piyasada yanlış bilinen şöyle bir yanılgı var “AMD işlemci AMD ekran kartı ile daha uyumlu çalışır” oysa tamamen yanlış bilgidir bu. Çünkü Grafik işlemcisi merkezi işlemcinin AMD mi yoksa INTEL mi olduğunu bilmez sadece kendi üzerine düşen grafikleri işler ve bu veriyi PCIExp slorundan anakarta gönderir. Anakart da gelen bu veriyi işlemciye iletir ve gereken işlem sizin ekranınıza yansıtılır.

4. Ekran kartı seçimini yaptıktan sonra diğer önemli bileşen bu sistemi ve ekran kartını besleyecek bir PSU (Power Supply Unit) seçilmelidir. Ekran kartının ne kadar bir güç gereksinizmi olduğunu ekran kartını üreten markanın web sayfasında bulabilirsiniz. Örneğin ASUS GTX760 Ekran kartı için 600W lık bir güç kaynağı yeterli olacaktır. Ama eğer SLI yada CrossFire dediğimiz ve birden çok ekran kartını o sisteme takacak iseniz ozaman çok daha iyi güç veren ve verimliliği daha yüksek olan bir PSU seçmelisiniz.

PSU’lar ürettikleri güç (Watt) değeri ve ortaya koydukları verimlilik ile sınıflandırılırlar. Örneğin 1000W güç kaynağı gibi. Verimlilikte ise yapılan test sonucu PSU’nun ortaya koyduğu veririmlilik değeri esas alınır ve bu değer “80+” olarak adlandırılır. Örnein %90 verimliliğe sahip bir 1000W lık PSU bize gerçekte 900W lık bir güç verir. Bu verimlilik sertifikası olarak da adlandırılır ve Silver, GOLD, Platinium gibi ifadeler ile sınıflandırılır.

5. Kasa Seçimi:


İşlemci, Anakart, Ram, Ekran Kartı ve PSU seçimlerinizi yaptınız sıra geldi bu parçaları sorunsuz bir şekilde yerleştirebileceğiniz ve soğutmasında sorun yaşamayacağınız bir kasa modeli seçmeye.

Kasa seçerken öncelikle Anakartın fiziksel yapısına bakmalısınız. Bunlar ATX, mATX vs. olarak adlandırılırlar. Örneğin ATX yapıda bir anakarta küçük bir kasa kullanamazsınız ya sığmaz yada uyumsuz kalır.

İkinci önceliğiniz ise hem ekran kartının sığabileceği genişlikte olmalı hem de soğutma olarak yani kasa içi fanlar hem ekran kartını hem de işlemcinin ürettiği sıcak havayı dışarı atabilecek fanlara sahip olması gerekir.

Bu arada Bazı kasalar PSU yani Power Supply ile billikte satılırlar. Yani Kasa ile PSU’yu birlikte de alabilirsiniz hem bu şekilde sisteminiz ile uyumlu ise daha uygun fiyata gelecektir.

Kaynak: http://www.pcfrm.com/toplama-bilgisayar-rehberi/

Bilgisayar toplama ile ilgili hazırlanmış video: