Güney Kore’deki Ulsan Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nde insan dışkısını enerjiye çevirebilen bir tuvalet kuruldu. Tuvaletin tasarımı oldukça farklı, fakat asıl sır işlevinde. Buyrun haberimizin detaylarına göz atalım..

Seung-hyun Ko isimli bir sanatçı tarafından tasarlanan yapı 122 metrekarelik bir alan üzerine inşa edildi. 2 katlı bir köşk şeklinde tasarlanan yapının ismi ise Science Walden Pavillion.

Sistem dışkıyı doğal biyolojik olarak çözerek kurutulmuş, kokusuz posa benzeri bir malzemeye dönüştürüyor. Daha sonra mikrobik enerji üretim sisteminde bu malzeme biyodizel yakıta ya da ısı enerjisine dönüştürülüyor.



Tuvaletin içindeki öğütme sistemi dışkıyı kuru ve kokusuz bir malzemeye dönüştürdüğünde buradan, içinde binlerce mikrop olan bir parçalama tankına aktarılıyor. Mikroplar toz haline gelmiş olan dışkıdan karbondioksit ve metan gazlarını üretiyor.

Yüksek basınç ve bir kapsül kullanılarak karbondioksit, biyoyakıt üretmek üzere yeşil alg yetiştirilmek için kullanıyor. Metan gazı ise daha sonra ısınma amaçlı yakıt olarak kullanılması için depolanabiliyor.

Doğal yollardan enerjiyi geri dönüşüm yapmak gerçekten önemli bu kısıtlı enerjiye sahip dünyamız için. Güney Kore, yine bu yolda öncülerden biri olucak gibi.

Mert Büyük~Technosfer~