NASA’nın 2 milyar dolarlık Mars keşif aracı Curiosity, Twitter’dan yaptığı açıklamada deneyleri kapsamında 100 bininci lazerini ateşlediğini duyurdu. Mars’a 5 Ağustos 2012’de iniş yapan Curiosity, ilk lazerini bu tarihten 15 gün sonra ateşlemişti.
NASA, Kızıl Gezegen’deki kayaların kimyasal yapılarını incelemek için yaklaşık 1.5 yıldır deneyler yapan Curiosity’nin, 100 bininci lazerini ateşlediğini duyurdu. Deney için belirlediği kayalara yaklaşık 10 metre öteden 1 milyon ampul gücündeki lazerini ateşleyen keşif aracı, buharlaşan kaya ve tozları ChenCam adlı donanımında analiz ediyor.
ChemCam, lazerlenen kayaların yaydığı ışını analiz eden bir spektrometre kullanıyor. Böylece, periyodik cetvelde yer alan tüm elementlerin tespiti yapılabiliyor.
Space.com’un haberine göre, Curiosity’nin 100 bininci lazerine hedef olan kayaya ‘Ithica’ adı verildi.
ABD’nin New Mexico eyaletindeki Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nda ChemCam ekibinde yer alan Roger Wiens, ChemCam’in beklenenin ötesinde performans gösterdiğini belirtti. Gezrgen bilimcisi Wiens, “Elde ettiğimiz bilgiler, Curiosity’nin diğer dokuz donanımıyla toplanan verilerle birlikte Mars hakkındaki bilgilerimizi güçlendiriyor” dedi.
100 bininci lazere hedef olan Ithica
Curiosity, eteklerinde Mars’ın geçmişine uzanan katmanlar içeren 5 bin metrelik Sharp Dağı’na ulaşmak için aylar önce başladığı yolculuğuna devam ediyor. Wiens, Mars toprağının her bir metre küpünde yüzde 2 oranında su bulunduğunu tespit eden Curiosity’nin daha birçok bilinmeyeni ortaya çıkaracağını söyledi.