Merhaba arkadaşlar. Bu yazımda donanımımızın marka ve modelini bulmamıza yardımcı olacak bi programı tanıtacağım. Programımızın adı CPU-Z. Bu bize, en azından bana en çok format attıktan sonra lazım oluyor. Formattan sonra driver kurarken cdlerden kurulum yapmayı sevmiyorum. Güncelliğini yitiriyorlar. Ben de internetten indirip driverları kuruyorum.İyi hoş güzel de mesela ekran kartı driverı indireceğiz. Markasının ATI olduğunu bilmek yeterli mi? 50 tane seçenek seçiyoruz tabi yeterli değil.İşte bu uğraşlardan kurtulmak için bu programı kullanıyorum. Format atmadan önce açarım programı verileri not eder atarım formatımı.Ben bu proramı sadece bunun için kullanıyorum.
CPU-Z bir sistem bilgilendirme programıdır. Bu programla bazı donanımlarımız hakkında detaylı bilgiye sahip olabiliriz.İşlemcinin adı,kod adı,voltaj değeri,paket ailesini,marka kimliğini,üretildiği teknoloji tipini,çalıştığı saat değerlerini,önbellek kapasitelerini ve overclock edilip edilmediğini öğrenebiliriz.
Bunun yanında anakartımızın adını, modelini, üreticisini, yongasını(chipset); ekran kartımızın yine markasını, modelini, AGP arayüz desteğini, transfer oranlarını; BİOS'umuzun markasını, sürümünü, güncellik tarihini; bellek kartımızın türünü, ne kadar olduğunu(MBytes), saat frekanslarını ve hızlarını bu program sayesinde görebiliriz.
Donanımınızın tüm özelliklerini tek tek not almak yerine rapor halinde de alabiliriz.Program bize 2 tip rapor sunuyor.Sitelerimizde vs. yayınlamak için .HTML formatında ve .TXT formatında rapor alma imkanı sağlıyor.
Sistemimiz hakkında bu kadar ayrıntılı bilgi sahibi olmamızı sağlayan bir programın boyutunun çok küçük,kullanımının çok kolay,arayüzünün güzel olması bir de ücretsiz bir program olması âdeta onu kullanmamız gerektiğini söylüyor :)
Programı İndir: http://www.cpuid.com/downloads/cpu-z/1.59-setup-en.exe
Video:
Kaynak: Donanım Marka ve Modelini Bulmak