[SIZE=3]Android ve iOS, akıllı telefon sektörünün en önde gelen isimleri arasında ilk iki işletim sistemini temsil ediyor ancak iki isim arasında bir güvenilirlik rekabeti mevcut. Biz de konuyu açıklığa kavuşturmak için bir anket hazırladık.
Android ve iOS işletim sistemleri arasında ciddi bir rekabet mevcut. Tabii ki bu rekabet yalnızca Apple ve Google arasında değil, aynı zamanda Android ve iOS kullanıcıları arasında da devam ediyor. İki işletim sisteminden birini kullanan kullanıcılar, işletim sistemlerini son derece ciddi şekilde savunmaya geçebiliyor. Peki, kullanıcılara sorduğumuz zaman hangi işletim sistemi ne kadar güvenilir çıkar?
Android
İlk kez 23 Eylül 2008 tarihinde ortaya çıkan Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından geliştirildi. Java, C ve C++ gibi dilleri içerisinde barındıran işletim sistemi, günümüzde birçok telefon tarafından kullanılıyor. Tüm bunların yanı sıra Android açık kaynak kodlu bir sistem olmasıyla biliniyor.
Pazar payına baktığımız zaman 2019 Ağustos itibarıyla %76,23'lük bir paya sahip olan Android, başka bir deyişle her 100 telefondan 76'sının içerisinde bulunuyor. Bu da genele vurduğumuz zaman devasa bir ekosistem anlamına geliyor. Tabii ki bu denli büyük bir ekosistemin güvenliğini sağlamak da oldukça zor.
iOS
İlk çıkışını 29 Haziran 2007 tarihinde yapan mobil işletim sistemi Apple tarafından geliştirildi. C, C++, Objective-C ve Swift gibi yazılım dillerinde yazılan bu işletim sistemi günümüzde iPhone telefonların işletim sistemi olarak biliniyor. Sistem, kapalı kaynak kodlu olmasıyla biliniyor.
Pazar payında %22,17'lik bir paya sahip olan iOS, başka bir deyişle her 100 telefonun yaklaşık 22'sinin içerisinde bulunuyor. Apple'ın nispeten daha küçük olan ekosistemini kontrol etmesi ise Android'e göre daha kolay bir hal alıyor.
Güvenilirlik
İki işletim sistemi hakkında farklı bilgiler edindiğimize göre şimdi işletim sistemlerinin hangi özelliklerinin güvenilirliklerini etkilediğini de inceleyebiliriz. Bu noktada olayı madde madde ele almakta fayda var.
Android
Popülarite: Android işletim sistemi son derece popüler. Bu da geliştiricilerin işletim sistemi için sürekli uygulama geliştirdiği anlamına geliyor. Bu durum kullanıcılar için fazlasıyla iyi bir durum olsa da dezavantajları da bulunuyor. Yeni yapılan uygulamalar içerisinde güvenlik açıkları bulunuyor. Tüm bunların yanı sıra Google Play Store'da bir uygulama yayınlamak son derece kolayken App Store'da bu işlem çok daha dikkatli şekilde ilerliyor.
Açık kaynak kod: Android kullanıcıları, kendi Android cihazlarının kaynak kodlarını düzenleyebiliyor. Bu da cihazında esneklik isteyen kullanıcılar için son derece çekici bir özellik olarak görünüyor. Tabii ki cihazın kodlarıyla oynamak da cihazı siber suçlulara açık bir hale getirebiliyor.
iOS
Çok daha sıkı kontroller: Uygulama geliştiricilerinin App Store'a uygulama eklemesi çok daha zorlu bir işlem. Bunun sebebiyse inceleme sürecinin çok daha sıkı bir şekilde gelişmesi. Bu nedenle zararlı uygulamaların Apple Store'a girmesi daha zorlu bir hal alıyor.
Daha az esneklik: Apple, kullanıcıların cihazlarını düzenlemesine ya da cihaza özel ROM eklenmesine izin vermiyor. Bu tabii ki bazı kullanıcıların 'jailbreak' isimli işlemi yapmasına engel olmuyor ancak yine de kullanıcılara bu özelliğin sunulmaması işletim sistemini daha güvenli bir hale getiriyor.
Hedefin dışındaki işletim sistemi: iOS işletim sistemi Android'e göre çok daha az cihazda bulunduğu için hackerlar iOS'u nadiren hedef olarak alıyor. Bu nedenle iOS işletim sistemine sahip cihazlar hack olaylarıyla daha az ilişkilendiriliyor.
İki işletim sistemini de son derece özet bir şekilde anlattık ancak tabii ki kullanıcı deneyimi de son derece önemli. Son zamanlardaki gelişmeler de işletim sistemlerinin güvenilirliğini etkiler nitelikte. Başka bir deyişle kullanım şeklinize göre beklediğiniz 'güvenilirlik' seviyesi de değişiklik gösterebilir.
Peki, sizce hangi işletim sistemi daha güvenilir? Sizce Android mi daha güvenilir bir mobil işletim sistemi yoksa iOS mu? Oylarınızı Facebook üzerinden gerçekleştirdiğimiz ankete verebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra bu ve bunun gibi anketler gerçekleştirdiğimiz Facebook sayfamızı takip etmeyi unutmayın.[/SIZE]
Kaynak