Evinizin kapısı önünde bir güvenlik çalışanı bulunduğunu ve evinize gelen kişileri misafirleri sizlere haber vererek kapıyı açtığını veya açmadığını düşünün. maliyetinin fazla olacağını bizde kabul ediyoruz. Bir personel yerine akıllı telefonunuz aracılığıyla iletişim kursanız, gelen kişiyi, kişileri evde bulunmasanız bile sizlere haber veren veya gösteren hatta tepki bile verebileceğiniz (Kapıyı açmak vb.) Doorbot ABD’li girişimci James Sminioff tarafından üretilmiş ve geliştirilmiş.
Sanal güvenlik personeli diye tercüme edebileceğimiz Doorbot evinizdeki kablosuz internet(Wifi) sayesinde sizinle iletişim kurarak, kullanıcısının zile basan kişiyle iletişim kurmalarına imkan sağlamakta. Hırsızların evde yaşayan insanların evde olup olmadığını zile basarak test ettiğini düşündüğümüzde bu yeni uygulamanın işleri biraz daha zor olacak gibi duruyor.
Uygulamanın Tanıtım Videosu:
Doorbot, birçok evde bulunan diafon sisteminin akıllı telefonlarla iletişim kurabilme yeteneği sayesinde donatılmış hali. Gelen kişilerin zile basınca akıllı telefonu da bildirim halinde uyaran Doorbot kullanıcının evine gelen misafirle iletişim kurmasına olanak tanıdığı kadar kapının kilidini açabilmesine de izin vermekte. Böylece davet ettiğiniz misafir sizden önce eve geldiği zaman kapının önünde bekleme gibi bir durumda ortadan kalkmış olacak ve bunun yanında evden çıkarken kapıyı kilitledim mi sorusunun cevabını da akıllı telefonunuzdan cevaplaya bilirsiniz. Cihazı kullanırken karşı karşıya kalabileceğiniz tek problem herhalde gelen misafire evde olmadığınıza ikna etmenin zorluğu olabilir :)
Elektrik enerjisini prizden de karşılayabilen cihaz istendiği takdirde pil ile de kullanılabiliyor. Bir kere tamamen şarj olduktan sonra 1 yıl boyunca tekrar şarj etmenize gerek olmayan Doorbot’un mikro usb üzerinden şarj olabilmesi de getirdiği kolaylıklardan sadece birisi. 199 dolardan piyasaya sürülen Doorbot’u kilitiyle birlikte satın almak isteyenler için fiyatı 349 dolar olarak belirlenmiş. Türkiye’den ürünü satın almak isteyenlerin 20 dolar kadar ekstra kargo ücreti ödemesi gerektiğini de belirtmiş olalım.
Basit olarak kullanım kolaylığıyla nesnelerin interneti‘nin önemli örneklerinden bir tanesi diyebileceğimiz Doorbot16 kişilik grupla hizmet vermekte. allthingsD‘nin Kasım ayında 1 milyon dolar yatırım aldığını belirttiği girişimin aylık cirosuysa 600 bin dolar olarak basında yayınlanmış. Kaliforniya’da kurulan girişim daha 1 yaşına girmeden ana kadar 60 farklı ülkeye satış gerçekleştirmeyi başarmış.