Malumunuz, son dönemde akıllı telefon alanında en çok tartışılan konu Apple vs Samsung. Konu ilgi alanım olunca Ekşi Sözlük’te apple vs samsung başlığını okumaya başladım ve maalesef aklıma yatan bir entry de göremedim. Kimse benim merak ettiğim soruların cevaplarını yazmayınca tabii iş başa düştü. Gelin beraber inceleyelim:
Şirket Değeri
Mayıs 2012 itibariyle Apple (AAPL) yaklaşık 544 milyar dolar değerinde bir şirket haline gelmiş. Çok fazla kolu olan Samsung Group‘un Apple ile rekabet eden parçası Samsung Electronics yaklaşık 156.5 milyar dolar değerinde bir şirket. Samsung Electronics’in, bilgisayar, taşınabilir meyda oynatıcı, cep telefonu, tablet gibi Apple ile rakip olduğu alanların dışında müzik sistemleri, TV, blu-ray oynatıcı, fotoğraf ve video kamera, yazıcı ve beyaz eşyaya varacak kadar pek çok pazarda da aktif olduğunun altını çizmekte yarar var.
Kazanan: Apple
Satış Adetleri
Satışlara bakarsak her yıl sadece 1 telefon modeli piyasaya süren Apple‘ın 2011′de 86.06 ila 99.66 milyon adet dolaylarında iPhone sattığı düşünülüyor (model kırılımı yok ama ağırlıklı iPhone 4 ve 4S diyebilirim).
Samsung ise farklı bir strateji güdüyor ve daha önce Nokia’nın düştüğü bir hataya düşerek farklı boyutlarda, farklı ekran çözünürlüklerine sahip, farklı hızlarda onlarca akıllı telefon piyasa aynı anda satışta oluyor. Kaç farklı model var ben artık takip edemiyorum fakat 300 TL seviyesinden başlıyor, 2000 TL’ye kadar çıkıyor. Satışların ise 2011 için 87.6 ila 94.6 milyon adet düzeyinde olduğu düşünülüyor.
Tablet pazarından hiç bahsetmiyorum bile, Apple orada %68′lik bir pazar payıyla açık ara önde.
Uygulama Adetleri
Apple‘ın kapalı olduğu için eleştirilen AppStore platformunda 725.700′in üzerinde uygulama olduğu konuşuluyor. 2012 sonu için öngörülen ise bunun 1 milyonu geçeceği. Gönderilen her uygulamayı kabul eden Google Play‘de ise 450.000 uygulama olduğu tahmin ediliyor. Bu 500.000 uygulamadan seçme uygulamaların alındığı Samsung Apps‘te ise bu sayı 50.000 düzeyinde (bu bir yazıda karşıma geldi ancak yazıyı bulamadım, hatam varsa affola).
Özet
Biri illa diğerini dövecekse Apple, Samsung‘u fena dövüyor. Kullanıcı deneyiminde de ben Apple ürünlerini rakibi olduğu Samsung alternatiflerine her zaman tercih ediyorum. Bunun en temel sebebi şüphesiz Apple’ın uçtan uca entegrasyonu ve Apple ekosistemine yaptığım ek yatırımlar (uygulama mağazası başta olmak üzere).
Ayrıca unutmayın:
- Apple ve Samsung‘un ticareti 2011 itibari ile 8 milyar dolar düzeyinde.
- Bundan 5 yıl önce Apple henüz iPhone‘u duyurmamışken Nokia için aynı hisleri taşıyorduk :)
Kaynak: Burak.com