İnsan Kontrollü Dev Robot CES 2018’de Tanıtıldı
Düzenlenen CES 2018 fuarında teknolojik birçok ürün tanıtılırken bunların arasında dev bir robot da vardı. Büyük ilgi toplayan bu dev robot, içine giren insan tarafından kontrol edilebilme özelliği taşıyor ve boyutlarıyla bakanları dönüp bir kez daha baktırıyor.

CES‘te tanıtılan birçok ürün hayatımızı kolaylaştırmaya yönelikken böyle bir robotun yapabilecekleri tartışmaya oldukça açık bir konu doğrusu. Furrion imalatı olan Prosthesis ise bilim kurgunun o kadar da imkansız olmadığını gözler önüne seriyor.

Furrrion tarafından geliştirilen ve takma organ/protez anlamlarına gelen, Prosthesis isimli robot asılında tam olarak robot sayılmaz. Uzmanlar ona “mech” sıfatını daha uygun buluyor. Birçok kişi bilir, mech ismi Battletech oyunu ile hayatımıza girmişti. Oyunu bilmeyenler duymayanlar için şuraya bir video bırakacağım. Böylece neden bahsettiğimi daha iyi anlayacaksınız.



İnsana ilk bakışta “İçerisinde insanlar olan savaş makineleri” gibi görünse de, robotun tam olarak hangi amaçla kullanılacağı henüz bilinmiyor. Görünüşü ve boyutları ile insanı hayrete düşüren bu robot, hiç de küçümsenecek boyutlarda değil.

3,600 kg ağırlığa ve 4,5 metre boyutlara sahip olan dev robot, içerisindeki insan tarafından oldukça kontrollü bir şekilde hareket ettirilebiliyor. İçerisindeki insanın kollarına ve bacaklarına bağlamış olduğu bantlar yardımı ile bedensel hareketlerini robota yaptırabilmesine olanak sağlanıyor. Günümüz şarj sıkıntısına burada da şahit oluyoruz. Nitekim Prosthesis tek şarj ile 1 saat kadar çalışabiliyor.

Görünüşü ile oldukça iddialı Prosthesis’in yapımcıları bu mech türü robottan çok daha fazla üretip, “X1 Mech Racing League” ile ilgili bir spor karşılaşması haline getirmeyi düşünüyor. Kim bilir, gelecekte belki ringlerde dövüşen boksörler yerine stadyumlarda dövüşen robotlar görebiliriz.

İşte Dev Robot Prothesis


Kaynak: İnsan Kontrollü Dev Robot: Prosthesis