Merhaba arkadaşlar bugün bilişim teknoloji dersinde işlemci nedir onu öğrendik ve sizlerle paylaşmayı istedim bu makale benim ilk makalem olucak Bu Makalede sizlere ,İşlemci nedir,İşlemcinin yapısı ,Kontrol birimi ve Ön bellek nedir bunlardan bahsedicem öncelikle işlemci nedir ondan biraz bahsedelim..
İşlemci,bilgisayarın birimlerini çalışmasını ve bu birimler arasındaki (data) akışıı kontrol eden veri işleme görevlerini yerine getiren elektronik aygıttır.
Veriler üzerindeki yaptığı işlemler temel aritmetik işlemleri kadar yada çok daha karmaşık gibi çeşitli seviyelerde olabilir.
İşlemciler klavyeden girilen tuşun ifade ettiği karakteri aynen ekranda gösterme şeklinde bir işlem yaptığı gibi aldığı verileri değerlendirip yani verilerde üretebilir.
İnsan beyninin tüm vücüt organları sinir sistemi vasıtasıyla yönetmesi gibi işlemcide kontrol sinyallerini sisteme bağlı tüm birimlerini çalışmasını düzenler ve yönetir. Örneğin:otomatik çamaşır makinesi ,bulaşık makinesi televizyon.
Arkadaşlar işlemci bilgisayarın beyni gibidir.
Mikroişlemciler;
Milyonlarca transistörden oluşmaktadır.Elektrik sinyalleri bunların üzerinden akar.Bilgisayarın yaptığı tüm işler bu sinyaller sayesinde gerçekleşir.
Devrede elektrik sinyalinin olması “1″;elektrik sinyali olmaması “0″ ile ifade edilir.
İşlemci bu işlemleri en basit sayma sistemi olan ikilik düzen yani 0 ve 1 sayılarını kullanarak yapar.
Komut,işlem,veri,vb. kavramların ikili sayı sistemi ile ifadesine,makine dili (makine kodu)denir.
Örneğin “A” harfi ikilik sistemde “01000001″ ile ifade edilebildiği gibi mavi bir renk de ikilik tabandaki sayı gruplarıyla ifade edilir.Aynı şekilde bir ses veya görüntğ kaydı yine buna benzer ikilik sayı grupları ile ifade edilirler.Bu 0 veya 1′ in bilgisayarda kapladıkları alana bit adı verilir.
Bu sayıyı grupları üzerinde işlem yapmak için işlemci içerisinde komut listesi komut seti mevcuttur.
Bu komutlar işlemcinin sorumlu olduğu tüm matamatiksel ve mantıksal işlemleri gerçekleştirir.
İşlemciye gönderilen ve ona ne yapması gerektiğini söyleyen komutlara program denir.
Bilgisayarda tüm programlar sabit diskte(hard disk) tutulur.
İşlemci her saniyede milyonlarca,hatta milyonlarca komutu işleyebilir.Sabit disk işlemcinin komut işleme hızına ulaşamaz Bu sorunu ortadan kaldırmak için programlar sabit diskten alınarak RAM’e yüklenir.Ram’den de işlemciye aktarılır.



Çekirdek(core):
Komut çalıştırma işlemini yapan bölümdür.
ALU(Arithmete lojik unit/Aritmetik mantık birimi):
İşlemci tarafından gerçekleştirilecek matematiksel (a+b) ve mantıksal (aKontrol birimi:
İşleciye gönderilen komutları çözülüp işletilmesini sağlar.İşlemci içindeki birimlerin ve dışındaki birimlerin eş zamanlı olarak çalışmasını sağlar.Kontrolleri sinyalleri bu birim tarafından ilgilenilir.
Önbellek(CACHE):
Önbellek çalışmakta olan programa ayit komutları verilerin geçit olarak saklandığı yüksek hızlı hafızalardır.Ön belleklerin kimisi işlemci ile aynı hızda çalışır.İşlemci ihtiyaç duyduğu komutu sırasıyla L1 Önbellekte L2 Önbellekte Ram Sabit disk üzerinde sanal hafızada arar.
Bugün Bilişim dersinde dikkatimi çeken bir konudan sizlere kısacık bahsedeyim
İşlemcilerde bulunan ghz(gigahertz) bilgisayarın işmecisinde bu rakam ne kadar büyük olursa o kadar hızlı işlem yapma yeteneği vardır.En son çıkan işlemcilerde 4.0 Ghz ‘a kadar işlemci üretilmiştir.4.0 ghz bir saniyede 10milyar komut işleyebilir.İnsan beyni ise tam olarak 1000000000 (10 katrilyon)komut işleyebilir.Sizlerede bu bilgi biraz garip gelebilir hatta bazılarınız inanmaya bilir.
Çok kücük boyutlarda üretilip, çok dayanıklı olarak tasarlanan işlemcilerin piyasadaki en düşük modeli bile, son halini alabilmek için çok detaylı bir süreçten geçiyor.
Dipnot:
Bu makaleyi okumadan önce bilgisayarın 0 ve 1 rakamlarından oluştuğunu biliyormuydunuz?
İnsan beyni ise tam olarak 1000000000 (10 katrilyon)komut işleyebildiğini biliyormuydunuz?

Kaynak: http://www.berkoztoprak.com/islemci-nedir