Merhabalar,
Konuyu açmak için en uygun kısmın burası olacağını duşündüm. Umarım yanlış düşünmemişimdir. Burada biraz araştırma ile öğrendiğim bazı şeyleri sizler ile paylaşacağım.
İstihbarat Örgütleri İstedikleri Yerleri Nasıl Dinlerler?
Şimdi siz bir istihbarat örgütünün şefisiniz diyelim. Çok gizli bir toplantı, kongre veya ülkeler arası silah ticaretinin yapıldığı gizli bir ihale düşünelim. Diğer ülkelerin teknolojik durumunu öğrenmek için mutlaka ama mutlaka konuşulanları bilmeniz gerekir.
Bu toplantıların, ihalelerin vs. yapıldığı yerin kilometrelerce yakınına yaklaşamıyorsunuz. İçeride hiç adamınız yok dinleme cihazı,böcek, kamera gibi hiçbir aletiniz mevcut değil. Ama mutlaka içeride konuşulanları dinlemeniz, öğrenmeniz gerekiyor. Bunun için sesin birkaç özelliğinden ve gözle göremediğimiz ultraviyole ışınlardan (uv ışınları) yararlanmamız gerekir? Ama Nasıl ?
Burada Devreye Fizik Bilimi Girer
Bu kısımda (Ne kadar gerçek bilmiyorum yanlış hatırladığım yerlerde olabilir. Araştırdım çok ama hiç bir halt bulamadım bu konu ile ilgili) sesin titreşim ve yansıma özelliklerinden yararlanarak yukarıda anlattığım olayda dinlemenin nasıl yapılacağın teorik olarak anlatacağım.
Bunun için öncelikle sesin birkaç özelliğini bilmemiz gerekiyor.
Ses Dalgalarının Birkaç Özelliği
Ses dalgalar halinde yayılan bir enerji türüdür. Sesin yayılması için maddesel ortama ihtiyaç vardır. Biz konuşurken ağzımızdan çıkan ses havadaki tanecikleri titreştirir. Bir suya bir cetvelle vurduğumuzu düşünün. Aynı buradaki gibi önce vurduğumuz noktadan bir dalga oluşur ve bir süre sonra vurduğumuz nokta tekrardan eski haline geri döner. Havadaki tanecikler de aynen bu şekilde sürekli birbirlerini titreterek ilerler.
Ses dalgası bir engelle karşılaştığında, bunun bir duvar olduğunu varsayalım, duvardaki tanecikleri(atomları) titreştirir. Sesin bir kısmı duvardan geçerken bir kısmı duvar tarafından soğurulur ve bir kısmıda duvardan yansır. Buradaki bilmemiz gereken nokta duvardaki atom taneciklerinin de titreştiği ve bu titreşimin söylediğimiz kelimelerin bir nevi karakteristiği olduğunu söyleyebiliriz.
Dinleme Olayı Nasıl Yapılır ?
İstihbarat Örgütleri Dinleme Olayını Nasıl Yapar?
Bilmemiz gereken özellikler bunlardı. Şimdi gelelim dinleme olayına. İstihbarat örgütlerinin yaptığı dinlemek istedikleri yerin duvarına ultraviyole ışınlar gönderdiğimizde bu ışınlar duvarda oluşan titremeden etkilenip yansıdıkları zamanda aynı titreme özelliğini gösterir. Sesin havada yarattığı akustik dalgadan yararlanılarak gerçekleştirilen olay sonucu ses elektriğe çevrilir.
Yansıyan ultraviyole ışınlarını yakalayıp az önce söylediğim metot ile ultraviyole ışınları(Duvardaki titreşimin karakteristiğini taşıyan) yaptıkları bu titreşim hareketi sayesinde tekrardan elektriğe ve daha sonra da sese çevirebiliyoruz. (Işık hem dalga hem tanecik özelliği gösterir.) Böylece konuşulan ortamda hiç bir cihazımız bulunmasa da oraya çok uzakta olsak konuşulanları duyabiliyoruz. Tekrar söylemem de büyük fayda var yukarıda teorik olarak anlattığım olayda yanlış hatırladığım kısımlar olabilir.
Daha fazla öğrenmek için tıklayın.
Kaynak: http://www.pubtekno.com