BoluBeyi adlı üyeden alıntı
Bataryayı çıkar, prizde kullan diyen arkadaşlar, bir gün elektrikler aniden kesilirse görürüm sizi.
En uygunu sürekli olarak batarya ile kullanmaktır. %100 dolu iken bile mecbur kalmadıkça prizden çıkarmayın. Bataryanın süresi 2 yıldır diye bir şey yok, o ortalama bir değerdir. Bataryanın ömrü kaç kere boşaltıp şarj ettiğinize göre değişir.
En basitinden dedem telefonu çok kullanmaz, doğal olarak da fazla şarj etmez. Bu sebeple 6-7 yıl kullandı sağlam bir şekilde. Aynı telefonu bir genç kullandığında süresi 2 yılı bile bulmaz.
Siz hangi tanıma uyarak bu dediklerinizi dile getiriyorsunuz acaba ? Orjinal pil fiyatları hakkında bilginiz var mı ? Pil olmasın hd yansın demiyorum ama yinede bilgi eksikliğiniz var!
Diğer yandan 60 liraya alacağınız ürünün pil olduğundan gerçekten emin mi o yorumu yapan arkadaşlar ? O fiyata ala ala anca şarj adaptörünü alırsınız ki oda fason/yan sanayi üretimi olur.
Burada önemli soru pil takılı ve şarjdayken diye üstüne durmadan bastığınız konu değil cihazınızın pil'i regüle görevi görüyor mu görmüyor mu ?
Donanimhaber.com'dan ufak bir alıntı
Merhaba,
1) Li pillerin bir şar edilme sayısı vardır ve buda "defa" olarak adlandırılır. Yani 300-350 defa şarj etmek anlamında.Şarj süreleri arasındaki zamanın artması pilin bu defalarının çabuk azalmasını engeller.
2) İlk şarjı mutlaka cihazınız kapalıyken yapın.Açıkken şarj etmek kesinlikle yanlıştır...!!!
3) Pillerinizin daha uzun ömürlü olmasını istiyorsanız deşarj anında pilin doluluk oranının %5 'in altına düşürmeden şarja takın.
4) İlk şarjda 12-14 saatten fazla daha sonraki şarjlarda 8 saatten fazla kesinlikle bırakmayın.
5) Pil takılı değilken şebeke dalgalanmalarından cihazınızın anakart v.s. ürünlerinin yanması diye bir olay olamaz çünkü piller regüle görevi görmezler..!!! Pil takılı değilken karşılaşacağınız sorun normal masaüstü cihazlarında elektirik kesildiğinde karşılaşabileceğiniz sorunlardan farklı olamaz.Bu yüzden üretici firmalar mutlaka regüleli bir güç kaynağı önerirler...
6) Notebook pilleride güç kaynakları gibi çalışırlar, yani üzerlerindeki gerilim adaptör elektiriğe takılı olduğu sürece vardır.Yaniii...piller takılıyken full şarj olduklarında üzerlerindeki gerilim kesilip direk notebooka şebeke gerilimi geçmez.Eğer böyle olsaydı elektirik kesintisi anında pilin devreye girme süresi 3-5 ms gibi çok kısa bir süre olsa bile notebook kendini ya resetler yada kitlenme yapardı.Sadece pil full dolduğu zaman üzerinde dolaşan gerilim azalır ve cihaz gerilimi %95 şebekeden alır ama tamamen kesilmez.
7) Yurtdışı forumlarında hatta üretici firmaların el altından tavsiye ettikleri.düşük kva'lı ama iyi bir regüleli ups yani güç kaynağı alınıp pilsiz olarak Notebooku bu güç kaynağından beslemek denir.Eğer güç kaynağınızdan uzak biryerde kullacaksanız adaptör ve pili kullanmanızdır.Bu şekilde ancak pilinizin ömrünü maximuma çıkarabilirsiniz.
8) Ayrıca ortam durumlarıda pillerinizin ömrüne etki eder, nem, ısı, manyetizma v.s. gibi...
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Teşekkürler,
akabinde
tekrar söyliyim. pil takılı iken eğer pil doluysa. enerji pile değil bilgisayara gider yani pili atlar. bunun nedeni hem pili doluyken tekrar şarj etmemek hem de bilgisayarı pile göre sonsuz ömürlü olan şebeke elektriği ile çalıştırmaktır. zaten bir çok laptopta laptop pile bağlı iken işlemci daha düşük performansta (pil tasarrufu için), adaptör takılı iken daha yüksek performansta çalışır.
ve siz adaptöre bağlı iken fişi çektiğiniz anda pil devreye girerek bilgisayarı pille çalıştırmaya başlar.
şayet pil takılı olmazsa elektrik kesildiği anda bilgisayar küt diye kapanacaktır.
evet bir arkadaşın dediği gibi bunun zararı masaüstü bir bilgisayarda olabiliecek zarardan çok farklı değildir. ancak mesela anakartınız yanarsa bunun laptoptaki bedeli yaklaşık 800dolar+kdv dir.
veya Ekrana bi şey olsa bunun laptoptaki bedeli 700dolar+kdv dir. ve Garanti dışıdır.
işte bu nedenle asla pili çıkartmayın diyoruz. pil aslında bir ups görevi görür.
adaptörü elektrikte bırakma olayına gelince; hem servisler, hem kullanım klavuzu hem de ben laptop kapalı iken ve pil şarj falan olmuyorsa adaptörü prizde bırakmayın diyoruz. ha "ben de unutup sabaha kadar elektrikte bıraktım ve hiç bir şey olmadı" ama ne zaman sorun olacağını bilemeyiz.
ayrıca morsun dediğini ben de önermiştim: illa pili çıkartıp kullanıcam diyorsanız o zaman en Ucuzundan 50 milyona bir ups alın ve bilgisayarı ups e bağlı kullanın.
ayrıca ben de ilk zamanlar pili çıkartıp kullanıyordum ve sözde pil ömrünü uzatıyordum. şansıma da hiç elektrik kesintisi olmadı. ama toshibanın forumunda pilsiz kullanan birinin elektrik kesildiği anda anakartının yandığını okuyunca bir daha asla pilsiz kullanmadım.
sonuç olarak buradaki tavsiyelerimizdeki amaç pilin değil laptopun ömrünü uzatmak.
ha tabi isteyenler için pili uzatma konusunda öneriler de verebilirim
pil ömrünü uzamak için pili çıkartın ve kuru ve serin bir ortamda tam dolu halde saklayın. isterseniz buzdolabına da koyabilirsiniz. bu süre içinde bilgisayarı adaptöre bağlı kullanın.
ancak haftada bir mutlaka pili bilgisayara takın ve pili sonuna kadar bitirin ve sonra tekrar adaptör ile pili tam doldurun ve pili çıkartıp bir sonraki haftaya kadar tekrar serin ve kuru bir yerde saklayın.
böyle yaparsanız yaklaşık 2 yıllık pil ömrünüz 3-3,5 yıla kadar çıkabilir.
tabi bu arada elektrik kesintilerinde arıza olmaması için bilgisayarın bir tarafına ve wallpaper olarak ayetel kürsi veya karınca duası yapıştırabilirsiniz.
tercih sizin ister üsteki ister alttaki yazıyı dikkate alın
ikinci alıntıdaki arkadaşa katılmadığım yerler var. Örneğin ekran sorununda fiyatlar o kadar değil. Klavyeler de 80 - 140 tl arasında değişiyor. Şarj soketleri 50-90 tl arasında. Arkadaş yazmış olduğu teklifleri büyük ihtimal orjinal parçalar üzerinden ortalama olarak söylüyor. Misal veriyorum Samsung markalı bir cihazınız var düşürdünüz ekran gitti ve yetkili servise verdiniz. Servis direkt olarak internet üzerindeki sistemlerine girerek önceden bir işlem yapılmış mı yapılmamış mı diye bakacak. Hemen ardından kullanıcı kaynaklı hata tespitini sisteme işleyerek ürününüzü garanti dışına çıkaracak. Kendisine gelen 120 liralık ekranı fatura + kdv dahil olarak size 600tl olarak yansıtacak. Bu iş böyle, sallamasyon bir hesap çıkarmadım size ;)
Buzdolabı tehlikeli duruyor bana göre ama neyse.