ABD ve Almanya dahil 22 ülkede ikinci el yazılım ticaretinin 2006 yılından bu yana serbestçe yapılmasına karşın, Türkiye’de yasak olan ikinci el yazılım ticareti için yeni bir dönem başladı. Microsoft ile Türk firması VeriSil arasında devam eden davayı yargıtayın onaması ile ikinci el yazılım ticareti Türkiye’de de yasal hale geldi. Microsoft Türkiye'de artık Aktivasyon kodu saçmalığına son verecek..
İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde görülen dava 2014 yılında sonuçlandı. Mahkeme ikinci el yazılım ticaretinin hukuka aykırı olmadığına karar verdi. Bunun üzerine Microsoft konuyu Yargıtay’a taşıdı. Dosyayı inceleyen 11. Hukuk Dairesi, “Bilgisayar Programının ikinci el satışını yasaklayan OEM lisans Sözleşmesi 16. Maddesinin, 5846 Sayılı FSEK’nin 23/2 Maddesindeki emredici hüküm karşısında geçerli olmamasına göre, Davalı Microsoft’un tüm itirazlarını reddederek, tıpkı Avrupa da olduğu gibi, artık Türkiye’de de ikinci el yazılım satışının hukuka uygun olduğunu onayladı. Böylelikle, artık Türkiye’de ikinci el yazılım satışı yasal oldu.
KMK Hukuk Bürosu kurucularından Av. Sefa Karcıoğlu Microsoft’a karşı kazandıkları davayla ilgili yaptığı açıklamada; “Türk Mahkemeleri dava kapsamında yaptığı incelemeler neticesinde Avrupa Adalet Divanı Kararlarını, uluslararası sözleşmeleri ve 5846 Sayılı FSEK Genel Hükümleri çerçevesinde karar verdi. Yazılım üreticisi Microsoft’un ikinci el yazılım satışını engelleyici hükümler içeren lisans sözleşmelerinin “geçersiz olduğuna” hükmetti.
Türkiye’de ikinci el yazılım satışının hukuka uygun olduğu yönünde karar verdi. Microsoft’a karşı kazandığımız bu dava Türkiye’de ilk ve tek olup emsal karar niteliğindedir. Artık son kullanıcılar, özel sektör, devlet kurum ve kuruluşları dahil her dileyen eskimiş ya da kullanmak istemedikleri bilgisayarında yüklü lisanslı ürünlerini o bilgisayardan tamamen silmek koşuluyla istedikleri şekilde değerlendirebilirler. İsteyen satar, isteyen hediye eder, satın alan bir daha satar ve bu alışverişe hiç kimse karışamaz. Yazılım üreticisi hiçbir şekilde, “ben bu lisansı sadece sana sattım, bu lisans sadece bu bilgisayar için geçerlidir, başka bilgisayarda kullanılamaz, senden başka birisi lisansı yüklemek istediğinde ona aktivasyon vermiyorum gibi bahanelerle yazılımın tekrar satışını engelleyemez. Aksi davranış sergileyen yazılım firmaları lisanslı ürünü elinde bulunduran kullanıcıya ürünün güncel bedelini ödemekle karşı karşıya kalabilir” ifadelerini kullandı.