[B]Nano Teknoloji Nedir?[/B]
1 ile 100 nanometre büyüklüğündeki yapıların bir amaca hizmet edebilmesi için tasarlanmasına nano teknoloji denir. Makro ölçek ürünlerin imal edilmesi için moleküllerin ve atomların kontrolünün belirli bir amacını ifade etmektedir. Bu tanım gösteriyor ki kuantum mekaniği etkileri bu kuantum alan ölçeğinde önemlidir. Nano teknolojinin uygulama alanı çeşitlidir. Nano teknoloji büyüklükle tanımlandığı için organik kimya, yer bilimi, moleküler biyoloji, mikro fabrikasyon ve yarı iletken fiziği gibi bilim alanlarını içerir. Nano Teknoloji ilaç, biyomalzeme, elektronik ve enerji üretiminde olduğu gibi geniş uygulama yelpazesiyle birçok madde ve araç yapılabilir. Nano Teknoloji’yi hayal etmek isterseniz bir örnek vermek gerekirse altın nano parçacık haldeyken rengi kırmızıdır.
[B]Nano Teknoloji Nerelerde Kullanılır?[/B]
Nano Teknoloji kullanım alanı oldukça geniştir. Bu kapsamda matematik, fizik, kimya, biyoloji, malzeme bilimi, eczacılık, tıp, elektrik ve bilgisayar branşları nano teknolojinin kullanıldığı belli başlı alanlardır.
Nano teknolojinin çalışma yapılan alanları;
- Bilgisayar teknolojisinde daha küçük ve hızlı bilgisayar parçaları üretilmesi,
- Malzeme biliminde gelecekte yapılması planlanan yapılara ait hafif tasarımlar,
- Elektrik biliminde nano ölçekte elektrik devre elemanları tasarlanması,
- Tıp alanında hasar görmüş hücreleri nano ölçekte onarmak,
- Biyoloji ve Eczacılık alanında biyosentezleme ile ilaç malzemeleri üretilmesi,
- Matematik alanında nano ölçekte modelleme işlemlerinin yapılması,
Günümüzde nanoteknoloji kullanılarak üretilen ürünleri marketlerde bile görebilmemiz mümkündür. Nanoteknolojik ürünler yaşam kalitemizi önemli ölçüde artırıyor.
Günümüzde sıkça kullanılan nanoteknojik ürünler;
- Güneş kremleri,
- Antibakteriyel bandaj,
- Deterjanlar,
- Dezenfektanlar,
- Nanorobotlar,
- Kendini temizleyen boya,
- Kendini temizleyen cam,