Teknolojik ürünler hayatımızı kolaylaştırdığı gibi, birçoğu amacı dışında da kullanılıyor. Buna bir örnek de web kameraları.
Kullandığınız masaüstü, dizüstü bilgisayarlarda, akıllı telefonunuzda, tabletinizde ve akıllı televizyonlarınızda ön kamera bulunuyor.
Bu kameraların insanlara ifade ettiği şey genelde sadece görüntülü konuşma. Fakat şöyle bir gerçek var ki, cihazlarımızdaki kameralar çok daha fazlası için kullanılabilir.
Bu konu hakkında internette yeterli bilgi bulunmuyor. Forumlarda ve sözlüklerde bunun paranoya ya da gerçek olduğunu söyleyen çok insan var. Her ne kadar bilimsel ve istatistiksel bilgi bulmak mümkün olmasa da, internette bulabildiğim kaynaklardan faydalanarak ve kendi bilgilerimi de ekleyerek bu konuyu açıklığa kavuşturmak istiyorum.
Başlayalım…
Birkaç sene önce Amerikan istihbarat kuruluşu NSA’e ait birçok gizli belgeyi dünya kamuoyu ile paylaşan Edward Snowden bu konuda tüm dünyayı uyardı. Amerika’nın tüm dünyayı izlemesine ve gizlice yürüttüğü gözetim ve denetim sistemiyle tüm dünyadaki insanların mahremiyetini, internet ve hatta daha fazla özgürlüğünü kısıtlayacak olmasına vicdanı el vermedi.
Şu an bu satırları okurken bile cihazınızın ön kamerasından izleniyor olabilirsiniz. Bu ihtimali lütfen aklınızdan çıkarmayın.
Peki Neden?
Evet, web kameranız ile izleniyor olabilirsiniz, peki ama neden? Bunu her kim veya kimler yapıyorsa neden yapıyor? Bu, oldukça güzel bir soru.
>>Bunu para kazanmak için yapanlar var. Fotoğrafınızı ve hatta videonuzu kullanarak sizi tehdit edebilir, veya istemediğiniz yerlerde kullanabilirler. Buna mikrofonunuz ile kaydedilen sesiniz de dahil.
>>Eğer başarılı veya üst düzey rütbesi olan biriyseniz asıl o zaman tehlike başlıyor. Dijital istihbarat faaliyetlerinin yoğunlaştığı bu yıllarda, tüm elektronik cihazlarınız kamera veya mikrofonlar aracılığıyla sizin düşmanınız olabilir.
Madde madde yazmaktansa, şantaj, istihbarat veya ileriki hayatınızda size zarar vermek üzere izleniyor olabilirsiniz.
Her şeyi bir kenara bırakırsak, normal şartlarda kimsenin izinsiz bir şekilde fotoğraflanmaktan memnun olmaması gerekir.
Bunu nasıl yapıyorlar?
Bunun teknik olarak birçok yolu var ancak en popüler ve halâ işe yarayan bir teknik var: Phishing.
Saldırgan, önce sizin eposta adresinize bir mail gönderiyor. Bu mail; operatörünüzden, bankanızdan veya müşterisi olduğunuz bir firmadan gönderilmiş gibi hazırlanıyor. Mailde kullanılan üslup, mailin tasarımı ve gerçekçiliğine dikkat edilirse bunu farketmeniz zorlaşır. Daha sonra sizden bir dosya (fatura, ekstre vb) indirmeniz istenilir ve indirdiğiniz anda zararlı yazılım bilgisayarınıza bulaşmış olur. Daha sonrası ise saldırgan için oldukça kolay.
Bu konuda uzman kişiler ise buna bile ihtiyaç duymayabilir.
Korunmak İçin Önlemler
Kötü amaçlı kişilerin her türlü yöntemine karşılık, onları alt etmeniz için yapabilecekleriniz var.
1) Rutin virüs taraması gerçekleştirin
Bilgisayarınıza gönderilen virüsler, işlevlerine göre birçok faaliyeti gerçekleştirebilirler. Bilgisayarınıza format atıp, siz farketmeden yazılımlar yükleyip, önemli verilerinizi çalıp kameranızı ve mikrofonunuzu kullanabilirler. Dolayısıyla haftada 1 veya ayda 1 yapacağınız virüs taramaları sizi güvende tutacaktır.
2) İyi bir güvenlik duvarı kullanın
Güvenlik duvarı (firewall) programları, bilgisayarınıza internet üzerinden bulaşabilecek zararlı yazılımları algılar ve engeller. İndirdiğiniz dosyanın veya girdiğiniz sitenin zararlı olup olmadığını size söyler. Güvenliğiniz için bi Güvenlik Duvarı programı kullanmanızı tavsiye ediyorum.
3) Uygulama İzinleri
Telefon veya tabletimize uygulama yüklerken çoğumuzun dikkat etmediği bir nokta var, uygulama izinleri.
Çok sevdiğimiz eğlenceli bir oyun veya uygulama da olsa, istenilen izinlere dikkat etmeniz gerekli. Uygulamayı yüklediğinizde yani istenilen izinleri verdiğinizde istenmeyen durumlar oluşabiliyor. Tıpkı Facebook uygulaması gibi fazla erişim izni isteyen birçok uygulama var. Uygulama içinde gerçekten böyle bir işlev olabilir, örneğin fotoğrafınızı çekip arkadaşlarınızla paylaşmanıza yarayan bir özellik bulunabilir. Ancak şunu unutmayın ki vereceğiniz bu izin, isteğiniz dışında kameranın çalıştırılmasına da olanak sağlar.
Ön kamera ile çekim yaptığı bilinen bir uygulamayı sırf bu yüzden sildim, ve halâ kullanmıyorum. Uygulama izinlerine dikkat edin.
4) Işığa dikkat
Birçok web kamerasında led ampul bulunur. Bazı ampuller kameradan bağımsız çalışabilirken, bazıları elektrik devresinde kamera ile seri bağlıdır.
Eğer kameranız o an çalışıyorsa led ampul yanar. Bu led ampul hacker tarafından devredışı bırakılabilir. Ancak kameranın çalışması durumunda yanan ampuller de var. Sonuç olarak, kameranızın ampulu yanıyorsa siz farketmeden çalışıyor demektir.
5) Bantlayın, örtün, kabloyu çıkarın!
Siz programlar ile ne kadar önlem alsanız da bu kesin çözüm değil. Kesin çözüm, kameranızın önünü bantlamanız veya kullanmadığınız zaman kablosunu çekmeniz. Bu şekilde kimsenin sizi gözetlemesi mümkün değil.
Şunu da eklemeliyim ki, kullanmadığınız zaman dizüstü bilgisayarınızın kapağını kapatabilir, harici kameranızın yönünü değiştirebilirsiniz.
6) Devredışı bırakın
Çok ufak teknik bir önlem var, kameranızı devre dışı bırakmak. Eğer dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız yani kabloyu çıkarma şansınız yoksa. Bu yöntemi uygulayarak güvenliğinizi artırabilirsiniz.
--Başlat> Arama kutusuna “Aygıt Yöneticisi” yazın.
-----İlk çıkan seçeneği açın.
Listede “Görüntüleme Aygıtları” seçeneğini açtıktan sonra kamera cihazınıza (örn: 1.3M HD WebCam) sağ tıklayıp “DevreDışı Bırak”a tıklayın. Çıkan uyarı penceresinde Evet diyin. Bu sayede güvenliğinizi bir derece üste çıkarmış olacaksınız ancak deneyimli bir saldırgan bunu da aşabilir.
Sonuç
Mahremiyetinize ne derece önem verdiğiniz size kalmış bir şey. Fakat hiç beklemediğiniz anda, beklemediğiniz bir durumdayken fotoğrafınızın çekilmesi ve bunun uygunsuz işler için kullanılacak olma ihtimali oldukça rahatsız edici. Bu bir paranoyaklık değil, almanız gereken bir önlem. En iyisi yukarıda anlattığımız ufak tedbirleri alın. Güvende olun.
KAYNAK: http://webnoloji.net/on-kamera-paranoya-mi-gercek-mi/