[FONT=Microsoft Sans Serif][SIZE=3]Wi-Fi etrafımızı iyice sardı ama prizden elektrik dağıtımı da çok iddialı geliyor! İşte nedenleri.[/SIZE]

[/FONT][SIZE=2]Bugünlerde neredeyse herkesin evinde kablosuz ağ bulmak mümkün. Bu yüzden prizden ağ bağlantısı kurmanın eski bir yöntem olduğunu düşünebilirsiniz. Ama prizden ağın hala birçok avantajı var. Özellikle basitliği ve güvenilirliği bakımından Wi-Fi'a göre iyi yönleri bulunuyor. Buna karşın bu teknoloji Wi-Fi ağının yerini almaktansa daha çok ona destek oluyor.[/SIZE]

[SIZE=3]Powerline networking nedir?[/SIZE]

Temelde kabloları gizli olan bağlantılara Powerline network adı veriliyor. Odanızdaki televizyona, içeri odadaki modemden kablo çekmek yerine, Powerline adaptörlerle prizden bağlantı sağlanabiliyor. Bir Powerline cihazı aldığınızda, içinden iki Powerline adaptörü ve iki kısa ethernet kablosu çıkıyor. Bir kabloyu modeminize ve adaptörlerin birine bağlıyorsunuz. Sonra bu adaptörü en yakın prize takmanız gerekiyor.





Bundan sonra ise televizyon ile onun yakınındaki priz arasında aynı işlemi ikinci kablo ve ikinci adaptör ile tekrarlıyorsunuz. Ve işte bu kadar. Adaptörler birbirlerini otomatik olarak algılıyor (sürücülere ve uzun ayarlamalara gerek olmadan) ve veriler duvarların içindeki elektrik kablolarından akıyor. 2001 yılında HomePlug Powerline standardı ilk ortaya çıktığında, veri hızı yalnızca 14Mbps'ydi. Ama günümüzün Powerline ürünleri Gigabit seviyesinde veri alışverişi yapabiliyor.

[FONT=Microsoft Sans Serif][SIZE=3] Powerline'ın avantajları[/SIZE][/FONT]

Halihazırda kablosuz bir bağlantınız varsa, ağınıza Powerline adaptörleri eklemenin faydasız olacağını düşünebilirsiniz. Ama Powerline'ın Wi-Fi'ye göre birkaç önemli avantajı var. Stabil hızlar, güvenilirlik, güvenlik ve kullanım kolaylığı bunlar arasında sayılabilir. Özellikle Wi-Fi sinyalinin zayıflayarak ulaştığı odalar için, veya mümkün olan en hızlı bağlantıya ihtiyacınız olan durumlarda, oldukça avantajlı. Bunun yanında Wi-Fi özelliği bulunmayan eski cihazlarınızı da, Powerline teknolojisi ile uzun ethernet kablolarına gerek kalmaksızın bağlayabilirsiniz. Wi-Fi'a göre güvenlik avantajı ise, evin dışından hacker saldırısı yapılamaması. Ekstra güvenlik için, adaptörlerine şifre de eklenebiliyor.

Powerline ağ nasıl çalışıyor?

Elektrik kablolarından sinyal göndermek 21'inci yüzyıla ait bir fikir değil. Aslına bakılırsa, elektrik firmaları 1920'lerden beri kontrol sinyalleri gönderiyorlar.

Elektrik ve veri, HomePlug AV2

Elektrik, 50/60Hz sinyalleri kullandığı için, çok daha yüksek frekanslardan herhangi bir karışma olmadan veri aktarımı yapılabiliyor. İlk HomePlug 1.0 yalnızca 14Mbps hıza sahipti, yalnız bu zamanla gelişti ve 2005 yılında HomePlug AV ile 80-90Mbps hızlara ulaşmak mümkün oldu. Bu hız yüksek kalitede ses ve video akışı yapmak için fazlasıyla yeterliydi.
Yakın zamanlara gelince, 2012 yılında HomePlug AV2, MIMO teknolojisini kullanarak HD ve 3D video gönderebilecek hızlara ulaşıyordu.
[FONT=Microsoft Sans Serif]
HomePlug AV2 nedir?[/FONT]

AV2 teknolojisi, eskisine göre çok daha hızlı olduğunu ve en çok hız gerektiren online hizmetlerin bile altından kalkabileceğini iddia ediyor. 500Mbps hızda olduğu söylenen bu cihazlar, gerçek testlerde 107.28Mbps'nin üzerine çıkamıyorlar. Yine de bu hız gayet yüksek.
Ama görünüşe bakılırsa Powerline'ın hızı burada tıkanmayacak. CES 2014'de TRENDnet, yeni Powerline 1000 adaptör takımının, teorik 500Mbps hızı ikiye katlayacağını söyledi. Bunun yanında TP-LINK de MIMO teknolojisini kullanan Gigabit Powerline adaptörünü piyasaya sürdü.


En iyi Powerline cihazları kim üretiyor?

Bu sorunun cevabı "en iyi" den ne kastettiğinize bağlı. Adaptörlerin hepsi son derece kullanışlı ve "tak ve kullan" mantığıyla kolayca kuruluyorlar. Ama her zaman ucuz olmayabiliyorlar. Hesaplı bir Powerline cihazı arıyorsanız, önceki modellere bakmanızda fayda var. Mesela TP-Link TL-PA211KIT AV200 Nano 200Mbps Powerline Adaptörü, AV2 sürümlere göre çok daha uygun fiyatlara bulunabiliyor.





Bunun yanında, tüm Powerline ürünler aynı amaç için üretilmiyorlar. Netgear Powerline 500 Wi-Fi Access Point, duvarların içindeki telleri, Wi-Fi sinyalini güçlendirmek için kullanıyor. Devolo dLAN 500 AVtriple+ ise üç ethernet çıkışıyla üç farklı cihazı bağlamanıza olanak tanıyor. Powerline cihazların temel bir dezavantajı ise, prizi işgal etmeleri. Ama Netgear Powerline 200 + USB ve Devolo dLAN 500 AVtriple+ gibi modeller, kullandığı prizi çoğaltarak bu sorunun da önüne geçiyorlar. Sonuç olarak en iyi Powerline ürünü, kişisel ihtiyacınıza göre değişiyor.

Kaynak