Telefonlarımız vazgeçemeyeceğimiz, yanımdan hiç ayıramayacağımız arkadaşlarımız olmaya başladı.Nereye gidersek gidelim, onunla beraber gidiyoruz.Bir an olsun yanımızdan ayrıldığı zaman gözlerimiz onları arıyor.Hele bir de şarjı bitti mi yüzümüzden düşen bin parça oluyor.Şarja takıyoruz ve geçmeyen zamanlar bizim için başlamış oluyor.Artık bu zamanlar tarih olabilir.


Araştırmacıların ürettiği bir akıllı çip ile telefonlar 10 dakika gibi kısa bir sürede şarj olacak.Küçücük bir çip sayesinde bizi tüm dertlerimizden kurtarabilecek bu araştırma Nanyang Teknoloji Üniversitesi‘nde yapıldı.Batarya üzerinde yapılan küçük oynamalar ile şarj etme süresini 10 dakikaya indirebilecek. Yapılan çipin küçük bir boyutta olması bataryaya daha kolay entegresini sağlıyor.Eğer yapılan araştırmalar sonuçlanır da tüm bataryalarda verim elde edilirse,çok kısa bir işlem ile bataryalara entegre edilen çip hayatımızı kolaylaştıracak.

Çip hakkında bir açıklamada bulunan ekibin başındaki isim Rachid Yazami: ”Bu çip, 5 yıllık bir çalışmamızın ürünü. Hedefimiz, bataryaların şarj süresini olabildiğince düşürmek. Ancak akıllı çipin sağladığı özellik sadece bu değil. Çip bataryanın şarj süresini düşürürken aynı zamanda son dönemlerde sıkça karşılaştığımız şişme, yanma, patlama gibi durumların da önüne geçecek. Akıllı çip, bataryanın en uygun ve hızlı şekilde şarj olmasını sağlayacak. Günümüzde oldukça ender olsa da lityum iyon pillerde şişme ve yanma durumu söz konusu. Bizim önceliğimiz bu sorunu tamamen ortadan kaldırarak, rekor bir şarj süresi sunmak” şeklinde bir açıklama yaptı.

İlerleyen yıllar öyle gösteriyor ki artık prize uzanmak için çektiğimiz sıkıntılar son bulacak.



KAYNAK