Türkiye’nin ilk insansız muharebe uçağı Bayraktar Kızılelma ilk kez Samsun teknofest’te insanların karşısına çıkarıldı. Baykar Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar’ın Samsun Teknofest’te görücüye çıkan Bayraktar Kızıl Elma’nın ilk uçuş tarihini söylemesi yaklaşan tarih için herkesi heyecanlandırdı.

 

Teknofest bu sefer Samsun’da. Samsun’da görücüye çıkan Bayraktar Kızıl Elma İnsansız Savaş Uçağı Türk milletinin göğsünü bir kez daha kabarttı. Baykar Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar’ın sorularının yanıtladığı Kızıl Elma hakkında birçok bilgi de gündeme bomba gibi düştü.

 

 

Haluk Bayraktar’ın yapmış olduğu konuşmadaKızılelma havada 5-6 saat kalabiliyor. Toplam kalkış ağırlığı 6 ton civarında. Maliyeti yüksek olmayacak daha düşük maliyetle daha çok fazla üretebileceğiz. Kızıl Elma’da hedefimiz 2023’ün ilk çeyreğinde bu uçağı uçurmak” sözlerini söyledi.

 

TEKNOFEST SAMSUN’DA !

 

Türk halkı ilk defa Taarruzi İnsansız Hava Aracı olan Akıncı’yı 2019 yılında Teknofest’te görmüştü Ve artık 2022’ye gelindiğinde aradan geçen 3 yılın ardından gözler Bayraktar Kızılelma İnsansız Savaş uçağına çevrildi. Üstün kabiliyetli özelliklere sahip olabilecek bu harp aracında, ses hızına yakın hızlarda uçabileceği ve en yüksek irtifaya çıkacağı bilgilerimiz içerisinde yer almaktadır.

 

 

Kızıl Elmanın göklerde olacağı tarih ise 2023’ün ilk çeyreğinde uçuşu planlanmaktadır.

 

Yine ilk defa taarruzi insansız hava aracını yani Akıncı’yı gördüğümüzdeki heyecan ne ise Milli İnsansız Savaş Uçağı’nı da o heyecanla görebilmenin verdiği mutluluk vazgeçilmez. Akıncı’nın taşıdığı yük kapasitesi yaklaşık bir F16’nın taşıdığı yük ile hemen hemen aynı derecede olmaktadır. Yine aynı şekilde milli insansız Savaş uçağımız bu özelliklerde ve bu donanımda ilklerin en iyisi olma özelliğini taşıyacak.

 

 

[H=5]Baykar Savunma Müdürü Haluk Bayraktar’ın yapmış olduğu konuşmaya ilişkin sözlerine yer verelim:[/H]

 

(İnsansız savaş uçağımız F-16’nın yerini alabilir mi?) sorusuna cevabı;

 

Kesinlikle. Ülkemizi, milletimizi güçlü kılacak teknolojiler bizim geliştirdiğimiz teknolojiler. AKINCI şu an taşıdığı yük kapasitesiyle F-16’nın yükünü alabilecek kapasitede. Bizim ülkemizi güçlü kılacak sistemler bizim kendi geliştirdiğimiz bu sistemler. Benim inancım bu tarz sistemler, kendi insanımızın geliştirdiği sistemler ülkemizi ileriye taşıyacak.

 

“HAVADA 5-6 SAAT KALABİLİYOR”

 

Kızılelma havada 5-6 saat kalabiliyor. Toplam kalkış ağırlığı 6 ton civarında. Maliyeti yüksek olmayacak, daha düşük maliyetle çok daha fazla üretebileceğiz. Kızılelma’nın böylesine önemli misyonu var. Ülkemiz savaş uçağı anlamında da buna kavuşmuş olacak. İnşallah kısa bir süre içinde uçuşu gerçekleşecek.

 

RADAR GÖRÜNMEZLİĞİ KONUSUNDA ÇALIŞMALAR YAPILIYOR”

 

Radar görünmezliği konusunda Kızılelma’da çalışmalar yapılıyor. Radar görünmezliği önemli bir özellik. Milli olarak geliştirilen seyir füzeleri var. Onlar bizi görmeden, biz onları milli seyir füzeleriyle etkisiz hale getirecek imkana sahip olacağız. Bu uçan prototip, bu uçak uçuş yapacak. Bundan sonra seri imalata başlayacağız. En geç 2 yıl içinde seri imalatın başlamasını bekliyoruz.

Ukrayna’da Ukrayna’nın güvenliğine katkı sunuyor ve oranın halkı da bunu sahipleniyor. Ukrayna halkının Bayraktar TB2’ye sahip çıkmasından gurur duyuyoruz.

 

“DÜNYADA HENÜZ BÖYLE BİR KONSEPT YOK”

 

Savaş uçakları için 5-6 saat çok iyi bir süre. Hem Kızılelma hem de Bayraktar TB3 Türkiye’de geliştirilen gemimize iniş yapabilecek. Dünyada henüz böyle bir konsept yok. Hem gemide hem uçakta olabilecek sistemler gerçekleştiriliyor. Dünyanın en büyük teknoloji organizasyonu Samsun’da bugün başlamış oldu. Buradan elde edilen tecrübeler bunların sivil alanda da insanların hayatını kolaylaştırıcı ürünlerle devam edecek.

 

İNSANSIZ SAVAŞ UÇAĞI KIZILELMA’NIN ÖZELLİKLERİ

 

 

Teknolojik anlamda en üstün seviyelerde olacak Kızıl Elma geleceğin en muharip insansız savaş uçağı olma konsepti ile tüm insanlığa yön verecek. Baykar’ın imzası olan savaş uçağında teknolojik donanım anlamında en üst seviyede bilgi ve birikim uçağa aktarılmış durumdadır.

 

ÜSTÜN MANEVRA KABİLİYETİ

Havada muharip anlamda en agresif tutum sergileyecek olan savaş uçağı manevrasal anlamda keskin dönüşlere sahip eşsiz ve benzersiz olacaktır. Yine aynı şekilde düşük radar kesiti ile havadaki ve yerdeki tüm güç unsuru oluşturabilecek muharip araçlarından da üstün donanımda tutulacaktır.

 

Görevinde verilecek tüm hava hava yer bombaları ile mühimmat konuşlandırılması yapılıp hedefleri başarıyla imha edeceği belirtilmiştir.

 

EN AZ 5-6 SAAT ARALIĞI HAVA GÖREVİNDE YER ALACAK

İnsansız savaş uçağı Bayraktar Kızıl Elma’ya genel itibarıyla baktığımızda 500 nm görev yarıçapı, 35.000 feet operasyonel irtifa, 5 saat havada kalış süresi, 6 ton maksimum kalkış ağırlığı, 0.6 mach seyir hızı ve 1.500 kilogram faydalı yük kapasitesi bünyesinde oluşturacaktır.

 

KISA PİSTLİ GEMİLERDEN KALKIP İNEBİLECEK

Bu gelişmiş özelliklerin yanı sıra uçakta ekstra olarak, otomatik iniş kalkış sistemi düşük radar görünürlüğü yüksek hava manevra kabiliyeti yüksek çözünürlükte görüş hattı görüş hattı ötesi haberleşme imkanı yüksek durumsal farkındalık kabiliyeti ve kısa pistli uçaklarda yüksek hızlarda kalkış ve otomatik iniş kabiliyeti bulunuyor.

 

Haber DETAYI: https://teknoblogg.com/bayraktar-kizilelma-samsunda-ilk-kez-goruntulendi-muazzam-gozukuyor/