ABD’li iletişim devi Verizon’un, internet hizmetleri şirketi Yahoo’yu 350 milyon dolar ucuza satın alacağı duyuruldu.

Yahoo’nun veri ihlal talihsizlikleri, kendilerine belirli bir bedelle olumsuz etki etti. Arama devinin Verizon Communications tarafından devralımı devam edecek, ancak Temmuz 2016’da kabul edilen orijinal 4,8 milyar dolarlık satın alım fiyatı, 350 milyon dolar indirimle sağlanacağı şirketler tarafından konuşuldu.



Şu an 4.48 milyar dolar değerinde olan anlaşmanın, Haziran ayı sonuna kadar kapanması bekleniyor.Durum böyle olsa bile, Yahoo yatırımcıları, bir zamanlar Verizon’un 1 milyar dolarlık bir indirim talep ettiği yönünde söylentileri dolaştığı için, rahat bir nefes alıyor olabilir.

Yahoo’nun satın alım anlaşması yeniden gözden geçirildikten sonra, daha önceki 3 büyük veri ihlalini – birisi Eylül 2016’da açıklandı diğer ikisi Aralık 2016’da – açıklamak zorunda kaldı.Bu ihlaller, topluca birden fazla kez olmak üzere 1 milyardan fazla hesaptan ödün verdi. Açıklamalar, Verizon’un satın alım sürecini takip edip etmeyeceği konusunda şüphe uyandırdı ve görünen güvenlik geçersizliğinin büyük iş anlaşmalarında olumsuz etkiye neden olabileceği için uzun vadeli ticari etkiler üzerine bir vaka incelemesi haline geldi.

Ancak Verizon, ilerleme yönündeki kararına devam etti. Verizon Başkan Yardımcısı Marni Walden: “Bu satın alımın stratejik anlamda önemli olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Ancak Verizon yöneticileri ihlale bağlı maliyetlerin de artmaya devam edeceğine inanıyorlar. Bu yüzden Verizon’un gözden geçirilmiş anlaşmasının bir parçası olarak Yahoo, ihlallere bağlı üçüncü taraf dava ile ilgili ve hükümet soruşturmalarıyla ilgili tüm masrafların yarısını – Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu soruşturmaları dışında – ödeyecek. Ayrıca siber güvenlik sigortası taşımayan Yahoo, hissedar davalarından ve SEC soruşturmalarından kaynaklanan tüm masrafları ödemek durumunda.

Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu SEC, en az iki araştırma dizisi yürütüyor: Yahoo’nun, ihlal mağdurlarını bildirmek için çok uzun süre bekleyip beklemediğini ve arama devisinin menkul kıymet yasalarını çiğnemesi ihtimalini, ajansa sunmayı ihlal edip etmediğini araştırıyor

Kasım 2016’da yayınlanan bir kazanç raporuna göre Yahoo, yalnızca Eylül ayında açıklanan ihlal nedeniyle 23 varsayılan sorunla karşı karşıya. Yahoo bu davaların çoğunun erken aşamada olduğunu, hakimler tarafından onaylanmadığını ya da herhangi bir zarar tespit edilmediğini ve böylece maliyetlerin ne olacağını tahmin etmenin zorlaştığını belirtti.


Yahoo, Rekor Yılını Duyurdu

Yahoo’nun sorunları, LinkedIn, MySpace ve Dropbox da dahil olmak üzere, web hizmetleri şirketlerinden geçtiğimiz yıl benzeri görülmemiş bir ihlal bildirimi haberiyle geldi. Saldırıların birçoğu daha açıklanmadan birkaç yıl önce gerçekleşti.

22 Eylül 2016’da, ihlal söylentilerinden birkaç ay geçtikten sonra Yahoo, devlet sponsorluğunda olan bir aktörün de bulunduğu büyük olasılıkla 2014 yılının sonlarında 500 milyon kullanıcıya ilişkin hesap bilgilerinin çalındığını açıkladı.

Çalınan veriler şifreli parolalar, adlar, e-posta, adresler, telefon numaraları ve doğum tarihlerini içeriyordu. Saldırganlar, hesapları sıfırlamak için kullanılan şifrelenmiş güvenlik soruları ve cevapları aldılar.

14 Aralık 2016’da, Yahoo, yaklaşık 1 milyar kullanıcısından fazlasını etkileyen, Ağustos 2013’teki bir başka ihlali ortaya koydu.

O zamanlar Yahoo, 2015 ve 2016 yıllarında sahte çerezler kullanarak bilinmeyen sayıda hesaba erişildiğini açıkladı. Çerezler, belirli bir süre bir hesaba erişimi sürekli kılmayı sağlayan küçük veri dosyalarıdır.

Kaynak : http://goothium.com/2017/02/23/verizon-yahooyu-350-milyon-ucuza-satin-alacak/