Bu konuda bir çok sıkıntı yaşayan vbulletin kullanıcısı bulunmakta. vBulletin’i geçtim wordprss gibi blog ve forum scriptlerinde karşılaşmaktayım. Bunlar için bir çok önlemler vardır arkadaşlar. Bunlardan bahsedeceğim bugün. Video çekmek istemedim bu konu hakkında çünkü video çekilecek bir tarafı yok. 3-4 yöntem bulunmaktadır spam üyeliği engellemek için. Onları da makalemde sade ve açık bir şekilde atlatmaya çalışacağım.

Öncelikle Spam Üyelik Nedir ?
Spam üyelik, sizin isteğiniz dışında web sitelerize zorla aynı mesajı bir çok kez tekrarlayarak paylaşım yapmasıdır. Bu mesajlar her konuda olabilir. Genelde adult konularla ilgili olmakla beraber bir çok konu hakkında olabilmektedir. Bu mesajlar kullanıcılarınızı rahatsıt edebilir kullanıcılarınızdan ilk sizi rahatsız edebilir.
Spam Üyelik Neden Olur ve Niçin Mesajlar Gönderilir ?
Spam üyelikler legal olmayan yada yarı legal olan ürünlerin firmalarının tanıtım yazılarını ve bu firmaların ürünlerinin tanıtımlarını yapmak amacıyla üye olur ve mesaj yazar. Bunlar bir çok servis sağlayacısı ile birlikte yapılmaktadır. Kısa yoldan para kazanma derdinde olanlar bu hizmetle boşa vakit geçirmektedir. Bu tanıtımlarda adı geçen firma ve ürünler güvenli olmamakla beraber legal de değildir çoğunlukla.


Önlem Olarak Ne Tür İşlemler Yapılmalıdır ?


Üyelikleri admin onaylı yapabilirsiniz ( Admincp > vBulletin Seçenekler > Üye Yönetimi: Yeni Üyelik > Yeni Üyeler için yönetici onayı gereksinmi? > Evet )


Üye Olan Kullanıcılara Aktifleştirme Emaili Gelsin ( Admincp > vBulletin Seçenekler > Üye Yönetimi: Yeni Üyelik > E-Mail adresinin geçerlilik kontrolü > Evet )


Aynı Üyenin Birden Fazla Üye Olmasını Engelleme ( Admincp > vBulletin Seçenekler > Üye Yönetimi: Yeni Üyelik > Aynı Üye birkaç kez Kayıt olabilsinmi? > Hayır )


Güvenlik Kodu: Admincp > Doğrulama Sistemi Yönetimi


Arkadaşlar burada, foruma üye olmak isteyen kişileri bir doğrulama sistemine sokuyorsunuz. Genelde bu kısım aşılabilmektedir. Ama anlatmak fayda var yinede. İsterseniz kendiniz soru yazıp istenilen cevap vermesini sağlayabilirsiniz ( Question & Answer Verification), isterseniz grafik doğrulama seçeneğini işaretleyebilirsiniz ( Grafik Doğrulaması ), isterseniz de recaptcha yöntemi kullanarak güvenlik önlemi alabilirsiniz.
Son olarakta NoSpam adlı bir plugin vardır. Buradada güvenlik doğrulama kodlarından farklı olarak bir ikinci güvenlik kısmıdır. Bununla beraber spamlar başka bir doğrulama duvarı ile karşılaşmaktadırlar ve işte bunların hepsi birlikte yapıldığında forumunuz spamlar tarafından geçilmemiş oluyor.
Not: Yeni forum açan arkadaşlar. Forumunuza hit getireceksiniz diye bir çok dizine, bir çok arama motoruna eklemeyiniz. Hem bu sizi kaliteli arama motorlarının ( Google, Yahoo, Yandex ) gözünden düşürür hemde spam saldırılarıyla karşı karşıya bırakır. Robots.txt dosyanızı gerekli bir biçimde düzenleyiniz. Forumunuza gelmesini istemediğiniz arama motorlarının yazılımlarını engelleyebilirsiniz.


Kaynak: Adem Aktaş | Özgün Makale Bloğu |