Cpanel’e giriş yaptıktan sonra Databases menüsü altında yer alan Mysql Database Wizard seçeneği ile basit şekilde veritabanı oluşturup
kullanıcı yetkilendirmesi yapabilirsiniz.
Adım 1 Veritabanı Oluşturma
Mysql Database Wizard butonuna bastıktan sonra açılan sayfada oluşturmak istediğiniz veritabanına isim verebilmeniz
için yer alan kutucuğa ismi yazabilirsiniz.Cpanel kullanılan sunucularda sizin vermek istediğiniz ismin önüne sitenizin
ftp kullanıcı adı da gelecektir. Örneğin; deneme isimli ftp kullanıcı adı olan bir site için deneme adında bir veritabanı oluşturmak istediğinizde
veritabanı ismi deneme_deneme şeklinde olacaktır.
Adım 2 Veritabanı Kullanıcısı Oluşturma
İkinci adımda oluşturduğunuz veritabanı için veritabanı kullanıcısı ve şifre tanımlamanız gerekiyor.Tıpkı veritabanı oluştururken olduğu gibi
veritabanı kullanıcısında da ftp kullanıcı adınız bulunacaktır. Örneğin; deneme_user
Veritabanı kullanıcısı için şifreyi de ikinci adımda tanımlamanız gerekiyor.Bu aşamada dilerseniz kendiniz bir şifre girebilir veya Cpanel’in Password Generator
seçeneğini de kullanabilirsiniz.Bizim tavsiyemiz password generator seçeneğini kullanarak işlem yapmanızdır.Veritabanı kullanıcılarına tanımlanan şifreler genelde
akılda kalması gerekmediği için ve sitenizin güvenliğini sağlamak adına karışık şifreler vermeniz daha sağlıklı olacaktır.
Adım 3 Kullanıcıyı Veritabanına Ekleme
Veritabanını ve kullanıcısını oluşturduktan sonra son adımda kullanıcı için yetkileri tanımlamanız gerekiyor.
Bu adımda hangi yetkileri vermek gerekir diye düşünebilirsiniz.Bu izinleri yazılımınıza bağlı olarak düzenlemeniz
yararlı olacaktır.Örneğin yazılımınız sadece veritabanından veri çekecek ise CREATE veya INSERT gibi seçenekleri
seçmeniz gereksiz ve güvenliksiz olacaktır.
Günümüzde yazılmış olan joomla , wordpress , drupal gibi hazır yazılımlar bu yetkilerin tamamına ihtiyaç duymaktadır.
Yukarıda Mysql Database Wizard ile ilgili yazılanlar yetersiz kaldı ise yazımızın sonunda yer alan videomuzu da izleyebilirsiniz.
Kaynak: http://www.hostingdomain.web.tr/mysql-database-wizard