Teknolojik bir çağda yaşıyoruz. Hemen hemen her gün yeni bir icat, yeni bir buluş yapılıyor ve biz insanoğlunun teknoloji anlamında daha ne kadar ileriye gidebileceğini düşünüyoruz. Günümüz dünyasında yaşadığımız bu teknoloji atağının elbette ki geçmişe dayalı kökleri var. Öncelikle yaşadığımız bu teknolojik gelişmeler, üretilen cihazlar ve yapılan icatların temelinde bilgisayarın keşfi yatmaktadır. Bilgisayarın keşfedilmesi ile birlikte insanlar çok büyük bilgileri hesaplamak, işlemek ve bu bilgileri depolamak için bilgisayarları kullanmaya başladı. Bilgisayarların bilgiye yönelik olarak sağladığı kolaylık sayesinde birçok teknolojik gelişmenin önü açılmış oldu.



Bilgisayarların, oluşturulan yazılım sistemleri sayesinde bilgiyi hesaplama, değerlendirme ve saklama özellikleri sayesinde insanlar kısa sürede teknolojik buluşlara ulaşabilir hale geldi. Bilgisayarlar için geliştirilen Windows, IBM, Oracle gibi yazılımlar sayesinde bilgisayarların kullanımı kolaylaştı ve bu sayede bilgisayar kullanımı tüm dünyada bu kadar yaygın hale geldi. Bilgiye ulaşmada ve onu depolamada kullanıcılarına birden çok imkan sunan bu yazılımlar sayesinde insanlar bilgisayarlara daha aşina hale geldi ve hatta artık bilgisayarlar insanların ayrılmaz parçaları oldu. Bu nedenle de tüm hayatımızı ilgilendiren işlemleri bilgisayarlar aracılığıyla yapmaya başladık.







Bilgisayarları vazgeçilmez kılarak onları hayatımızın vazgeçilmezi haline getirerek, bilgiyi depolama özelliklerini kullanabilmemize imkan sağlayan bir diğer sistem ise MySQL isimli ilişkisel veri tabanı yönetim sistemidir. Bu sistem, kullanıcılarına bilgileri saklayabilecekleri bir veri tabanı oluşturabilme ve bu veri tabanında saklanan bilgilere istenildiği zaman güvenli bir şekilde ulaşma imkanı sağlamaktadır. Günümüzde birçok web tasarım firması tarafından kullanılan bu sistem sayesinde bilgiler veri tabanına kaydedilebilmekte ve sonrasında güvenli bir şekilde bu bilgilere ulaşılabilmektedir.



MySQL server, aynı zamanda bir ilişkisel ver tabanı yönetim sistemidir. Yani aynı anda birden çok kullanıcı bu veri tabanı sistemine sorunsuz bir şekilde girebilmektedir. Ayrıca MySQL, asp ve php gibi web programlama dilleri ile kullanılabilmektedir. Bu da asp ve php gibi programlama dillerine hakim olanların bu veri tabanı sistemini öğrenmeleri konusunda kolaylık sağlamaktadır. Ayrıca tüm bu özelliklerin yanı sıra MySQL, tüm dünyada veritabanı sorgulama dili olarak kabul edilen SQL’i (Stractured Query Language) programlama dili olarak kullanmaktadır.







İlk sürümü 1995 yılında yayımlanan MySQL, Windows işletim sistemini kullanan bilgisayarlar ile birlikte ücretsiz olarak hizmete sunulmaktadır. Bunun dışında bu very tabanı işletim sisteminin ücretli olarak satın alınabilecek ticari bir sürümü de mevcut. Ancak bu veri tabanı sistemi sadece Windows işletim sisteminde değil birçok farklı platformda da çalışabilmektedir. Dünya üzerinde web siteleri tarafından en çok kullanılan veri tabanı sistemi olmasında hiç kuşkusuz kolay ve sade kullanımının etkisi oldukça fazla. Ayrıca bu veri tabanı içeriğinde mevcut binlerce tablo sayesinde aynı anda birden çok kullanıcının veri tabanına ulaşmasını sağlamaktadır. Bu özelliği sayesinde de içlerinde facebook ve wikipedia gibi sitelerin de bulunduğu milyonlarca sitenin altyapısını oluşturmaktadır.



Michael Widenius ve David Axmark tarafından C ve C++ dilleri kullanılarak yazılan MySQL, yazılımcılarının da hiç tahmin edemeyeceği şekilde dünya üzerinde çok yaygın olarak kullanılır hale gelmiş ve bu sayede yazılım sahibi şirketin de milyon dolarlık bir şirket haline gelmesini sağlamıştır. MySQL’in dünya üzerinde. Bu kadar yaygın olarak kullanılmasının nedeni düşük maliyetine rağmen kullanıcılarına yüksek performans sunmasıdır. Ayrıca kullanımında sadelik ve kolaylık da bu veri tabanının tercih edilme sebebidir. Bu nedenle web sitesi hazırlayacak arkadaşların bu veri tabanı sistemini öğrenmeleri ileri aşamalarda kolay ve hızlı bir şekilde veri tabanlarını kullanabilmeleri açısından önemlidir.