Bilgisayarın hayatımıza girmesiyle birlikte teknolojik anlamda bir devrim yaşadık ve halen daha da yaşamaya devam ediyoruz. İlk zamanlar sadece basit matematiksel hesaplar yapabildiğimiz bu sihirli kutu, günümüzde neredeyse her evin başköşesinde duran bir alet haline geldi. Artık hayatımızda bilgisayarlar olmadan yasayamayacak duruma geldik.



Bu baş döndürücü değişikliğin mimari olan bilgisayarların çalışabilmesi için elbette bir yazılıma ihtiyaçları var. Daha doğrusu bilgisayar demek içindeki yazılım demektir. Çünkü bilgisayar yazılımı ne kadar iyi, ne kadar hızlı ise bilgisayarınız da o kadar iyi ve o kadar hızlı olacaktır. Hiç şüphesiz bu da size bilgisayar kullanımında kolaylik ve rahatlik sağlayacaktır. Evet, bilgisayarlar içlerinde yer alan yazılımlar sayesinde işlemleri yapabilmektedir. Yazılım demek bilgisayarın işlem yapabilmesi için gerekli olan tüm kodları içinde barındıran bir sistem demektir. Bilgisayarların ilk ortaya çıktığı yıllarda yazılım işinin mimari olan Windows yazılımı veya işletim sistemi, Bill Gates' in tüm dünyaya armağanı olan bir yazılım. Bu yazılımın dünya üzerinde nasıl bir etki yarattığını görmek için yazılımın mimari olan Bill Gates' in halen daha dünyanın en zengin insanı olmasına bakmamız yeterlidir.







Bilgisayarların çalışma sisteminin temelini oluşturan yazılımların arasında yerini alan bir diğer marka ise Oracle. Oracle, Windows dan sonra dünya üzerindeki ikinci büyük yazılım şirketidir. Aslında bakılacak olursa Oracle, bir veri tabanı yönetim sistemidir. Larry Ellison tarafından 1979 yılında temelleri atılan Relational Software Incorporated (RSI) adlı şirket daha sonra ürettiği veri tabanı yazılımına Oracle ismini vermiş ve sonrasında da şirketin adı da Oracle olarak tescillenmistir.



Oracle, aynı zamanda ilişkisel bir veri tabanı yönetim sistemidir. Yani birden fazla kullanıcılı ortamlarda veri tabanına erişim imkanı vermektedir. Ayrıca oracle ile büyük miktardaki verileri veri tabanında saklayabilir ve sonrasında be veri tabanına son derece güvenli bir şekilde ulaşabilirsiniz. Oracle, veri tabanı oluşturma ve depolama alanında sahip olduğu özellikler sayesinde kullanıcılarına uygulama geliştirme imkanı da vermekte ve bu sayede kullanıcılarına kolay ve esnek bir kullanım sunmaktadır. Oracle yazılımının sunmuş olduğu bu esnek ve kolay kullanım imkanı sayesinde tüm dünyada yaygın olarak kullanılan bir yazılım haline gelmiştir. Zira tüm dünyada ilişkisel veri tabanı yazılımı denilince akla ilk gelen yazılım Oracle yazılımıdır.





Tüm bu özellikler ışığında çok büyük verileri saklayabilme imkanı sunan Oracle genellikle büyük kurumlar, örneğin bankalar, tarafından tercih edilmektedir. Böyle büyük kuruluşların bilgilerini muhafaza etmek için Oracle yazılımını kullanmalarını nedeni ise bu yazılımın hem çok büyük miktardaki verileri saklama imkanı vermesi hem de birden çok kullanıcı tarafından aynı anda hızlı bir şekilde veri tabanına ulasabilmesidir. Ayrıca bu yazılım hiç kapatılmadan haftalarca çalışabilmekte ve hiçbir performans düşüklüğü göstermemektedir. Yazılımın kullanım açısından esnek seçimler sunması ve güvenlik noktasinda da yetkili olmayan kişilerce erişimin engellenmesi ve bunun yönetiminin sağlanmasına imkan vermesi, büyük kurumlar tarafından veri depolamak için bu yazılımın tercih edilmesini sağlıyor.



Kullanıcılarına sunmuş olduğu tüm bu özellikler sayesinde büyük kurumlar tarafından daha çok tercih edilen bu yazılımı öğrenmek isteyenler, Oracle'ın biraz karmaşık ve öğrenilmesi zaman alacak bir yapısı olduğunu göz ardı etmemeleri gerekir. Ancak ülkemizde bilgisayar yazılımı noktasinda mevcut olan eleman eksikliği göz önüne alındığında Oracle öğrenmek için harcanacak çabaya elbette degecektir. Çünkü böyle bir yazılımın nasıl çalıştığını öğrendiğiniz andan itibaren kurumsal olarak çok büyük bir şirkette çalışmanız işten bile değil.

Bu makale http://webtasarim.acarnet.com/oracle/ sitesinden alınmıştır.