Belki uğraşanlar vardır diye paylaşıyorum.

Varolan bir veritabanı dökümantasyonunda gördüm ki en önemlisi aslında bunları bir WORD dökümanı ya da HTML formatında rapor olarak sunması çok önemli. Ki zaten eğer bir yazılım firmasında çalışıyor ve patronunuz yada takım şefiniz size bu görevi verdiyse elinizde çok program var demektir.

Fakat belirtmiş olduğum gibi yaptığınız işi en iyi şekilde anlaşılır ve ortaya güzel bir sonuç çıkarması için kullandığınız program çok önemlidir.

Bu programları aşağıda sıraladım. Bu programlara tanım verecek olursak kısa şu sorunun cevabı olur.
"Varolan veritabanı üzerinde reverse engineering - dökümantasyon çıkarmak için kullanılan programlar (reverse engineering programs)"

"VERİTABANI ÜZERİNDE REVERSE ENGINERRING YAPMANIZ İÇİN BAŞLICA EN İYİ PROGRAMLAR"

http://www.elsasoft.org/ - ElsaSoft SQLSpec - Ücretlidir. Çok kaliteli bir program özellikle reverse engineering yaparken size ilişkilendirilmiş olan tablolar arasındaki bağlantılara da description ekleme özelliği sağlıyor. Aynı zamanda dökümanı çıkartırken şemaları veriyor.

MS VisioÜcretlidir. Klasik bir microsoft ürünü :) Diyagramlar çizimler herşey mevcut fakat rapor vermiyor. Eğer ki veritabanınızın diyagram olarak şeklini çıkarmak ve iş akışını göstermek istiyorsanız kullanabilirsiniz. Kısacası bu program için her türlü projenizin iş akış diyagramlarını oluşturmanıza yardımcı olan bir araç diyebiliriz.

http://www.red-gate.com/products/sql-development/sql-doc/ - SQL DOC toolBu tool indirdiğiniz zaman SQL Management Studio programına entegre ediyor kendini. Süper diyebilirim eğer ki ücret vermeyip 14 günde ben işimi bitiririm diyorsanız. Red - Gate size bu Tool'u 14 günlüğüne full olarak veriyor. WORD ve HTML formartında döküman alabilir ve aynı zamanda sql management studio üzerindeki veritabanınızın description alanlarını sizin doldurduğunuz şekilde yazar. Kesinlikle tavsiyemdir.

http://www.sybase.com/products/modelingdevelopment/powerdesigner/datamodeling - Sybase Powerdesigner Bu alanda tabiri caiz ise en baba program diyebilirim. Oldukça pahalı fakat reverse engineering sekmesi oldukça zengin.

http://www.quest.com/toad-data-modeler/ Toad Data Modeler - Ücretlidir.Pek tavsiye etmiyorum. Kullanıcı dostu bir program değil. Ayrıca trial versiyonunda bile 25 tane entity sınıftan sonrasını kabul etmiyor.

http://www.sqlmanager.net/ EMS SQL Manager - Ücretlidir. MySql, SQL Server, PostgreSQL, Interbase/Firebird, Oracle gibi veritabanlarını modelleyebilir ve dökümantasyonunu çıkartabilirisiniz. Trial versiyonu işinize yarayabilir eğer ki küçük bir veritabanı dökümante edecekseniz.

Hepinize iyi çalışmalar, umarım faydalı olmuştur.

Kaynak : bit.ly/Pt0NCE