Öncelikle, web tabanlı uygulamanın tam olarak anlamı nedir, kullanılması hem kullanıcı hem de sunucu tarafından neden daha avantajlıdır gibi soruların yanıtını bulmaya çalışarak, web tabanlı uygulamar konusunda üstü kapalı bir bilgi birikimine sahip olmanız gerek. Web tabanlı uygulamalar, sunucu – bağlanmak istediğiniz site yahut bilgi – ile sizin aranızda çalışan ve sizin tarafınızdan herhangi bir dosya ya da bilgisayarınızın hafızasında herhangi bir yer kaplamayacak şekilde ve browser üzerinden bağlanılan ve bu tabana bağlı olan uygulama çeşididir.

Üstün avantajlarından bahsetmek gerekirse, ilki her şeyin elinizin altında olması ve bu özelliğin sizin bulunduğunuz konuma bağlı olmamasıdır. Yani müşterilerinizi sadece ofis bilgisayarınızdan değil, yoğun trafik arasında cep telefonunuzdan, çocuğunuzu parka götürdüğünüzde bir tablet vasıtasıyla, yurtdışı seyahatine çıktığınızda otelin kablosuz internet bağlantısından, yani aklınıza gelebilecek her türlü mekanda ve zamanda ulaşabilirsiniz. Web tabanlı uygulama bu yöndeki en başarılı ve en gelişmiş sistemdir. Kontrol etmek amaçlı da olsa yukarıda bahsedildiği gibi bilgisayarınızın hafızasında en ufak bir yer kaplamayacak, kurulum yapmanıza gereksinim olmayacak hatta ve hatta kişisel bilgisayarınız olmasına dahi gerek olmayacaktır.

İkinci üstün avantajı ise, gelişen teknoloji ve artan rekabete rağmen her türlü işletim sisteminde ve browserda çalışabilmesi. Zaten herhangi bir yükleme derdiyle uğraşmak zorunda olmadığınız gibi, herhangi bir işletim sistemini veya herhangi bir özel browserı kullanmanız gerekmemektedir. En çok aşina olduğunuz işletim sistemi hangisi ise ya da o an bulabildiğiniz ilk bilgisayarın işletim sistemi hangisi ise mükemmel ulaşılabilirlik olanağı ile sorunsuz bir şekilde bağlanabilirsiniz. Bahsedilen ve günümüzde en çok kullanılan işletim sistemleri arasında MacOsx, Windows, Linux gibi örnekler ayrıca browser olarak şu an dünyada en yaygın olarak kullanılanlar Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, İnternet Explorer gibi tarayıcılar vardır. Geliştirilen teknoloji ile hiçbir dayatma olmadan istediğiniz kombinasyonu kullanarak rahatça erişilebilirlik imkanına sahip oluyorsunuz.








Diğer bir avantajı ise aynı web tabanlı uygulamayı kullanan kullanıcıların aynı anda aynı güncel sürümü kullanmasıdır. Web tabanlı uygulamarda odak nokta kullanıcılar olduğu için, kullanıcıların birbirinden herhangi bir üstünlük ya da geri kalmışlık ihtimaline karşı çok katı bir tutum sergilemektedirler. Bu yüzden eğer sunucu tarafından herhangi bir güncelleme yapılmak istenirse, o web tabanlı uygulamayı kullanmak isteyen her kullanıcı önce güncellemeyi yapmak zorunda olup daha sonrasında uygulamaya giriş yapmak durumunda kalıyor. Böylece kullanıcılar arasında herhangi bir fark oluşmasına engel oluyor.

Bahsedilmesi gereken diğer bir avantaj ise, aynı ip adresinden yani aynı evin içerisinden ya da aynı ofisin içerisinden farklı kullanıcılara destek veriyor olması. Farklı kodlamalar ve geliştirilen sistemler dahilinde web tabanlı uygulamar her türlü kimlik bilgilerinizi korur. Bunun anlamı da minimum alan, maksimum güvenlik anlamına gelmektedir.

Güvenlik demişken, web tabanlı uygulamaların sağladığı diğer önemli hatta aralarında belki de en önemli avantajı olan güvenlik konusu. Eğer web tabanlı uygulama kullanıyorsanız, bunu sağlayan operatör sizin yalnızca işinize odaklanmanızı ister. Geriye kalan teknik konularla alakalı herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı da kesinlik çerçevesinde bakar. Bunun nedeni web tabanlı uygulamaları da içinde kapsayan ‘bulut bilişim’ isimli koruyucu güvenlik sistemi vardır. Bunu vücudumuzun akyuvarları gibi varsayabilirsiniz, adeta bir ordu. Siz isteseniz de istemeseniz de tüm güvenlik önlemlerini sizin doğumunuzla birlikte almıştır, her an hazır ve nazırdır, ayrıca daha önce gelen saldırılara karşı bağışıklığı olduğundan aynı dertten tekrar muzdarip olmazsınız. Sizin yapmanız gereken tek şey işinizi yapmanızdır, geriye kalan tüm detayları web tabanlı uygulamalar ve arkasındaki ordu her şeyi halledecektir.