Spam trafik, web sitenize, anlamsız URL’ler aracılığı yönlendirilen trafiktir. Sitenize gelen trafiğin, spam trafik olup olmadığını, Anaytics üzerinden Kanallar raporu ile tespit edebilirsiniz. Sitenize gelen trafiğin spam olup olmadığını anlamak için Edinme>Kanallar>Referral adımlarını takip ediniz. İlk olarak burada sıralanan web sitelerinin URL adreslerini inceleyiniz. Anlamsızca oluşturulmuş URL adresleri spam trafiğin kaynağıdır. Ancak bazı anlamlı URL’lerden de spam trafik gelebilmektedir. Bu URL adreslerinin spam trafik olup olmadığını, “Hemen Çıkma Oranı ve Ort. Oturum Süresi” boyutlarından anlayabilirsiniz. Bu şekilde gelen oturumlar genelde, %95-%100 hemen çıkma oranına sahip olurlar. Ayrıca ortalama oturum süreleri de 1-2 saniye olarak gerçekleşir.

Sitenize gelen spam trafiği engellemesseniz bu durum raporlama yaparken, sitenizin performansını olduğundan daha yüksek gösterecektir. Tabi, düşük olarak ortalama oturum süresi ve hemen çıkma oranı sitenizin SEO çalışmalarını olumsuz etkileyecektir.

Sitenizin performansını doğru ölçümlemek ve arama motorlarındaki sıralamasını yükseltmek için spam trafiği engellemeniz gerekir. Web sitenize gelen spam trafiği cPanel üzerinden birkaç işlem ile kolayca engelleyebilirsiniz.

1- Hosting hesabınız üzerinden cPanel’e giriş yapınız.



2- cPanel’de “Güvenlik” başlığı altında bulunan “IP Engelleyici” sekmesine tıklayınız.



3- Açılan sayfada, belirtilen bölüme, trafik kaynağını yazınız ve “Ekle” butonuna tıklayınız. Bu adımları takip ederek, spam trafik engelleme işlemlerini başarılı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.



4- Son olarak, engellemiş olduğunu trafik kaynaklarını aynı bölümde, alt kısımda görüntüleyebilirsiniz.



Kaynak: Turhost Blog