Günümüzde bir çok insan, websitesi açmak istiyor. Çoğuda açıyor. Ama bir çoğu yönetimi, siteyi büyütmeyi pek iyi yapamıyor. Bu yazımda, Bir web sitesi nasıl olmalı? Nasıl büyütülür, tanıtılır? Ne gibi işlemler yapılması gerekli? sorularına yanıt bularak, sitesi düşük olan arkadaşlara yardımcı olmaya çalışacağım.
İlk Aşama (Hosting ve Domaini Almak)
Hosting satın almadan önce, alacağınız firmanın kalitesine çok fazla önem vermenizi tavsiye ederim. Hiç tanınmamış bir firmadan hosting alırsanız, sitenize erişimde ziyaretçiler sorun yaşayabilir. Veya hosting ile alakalı bir sorun oluştuğu zaman satın aldığınız firma pek yardımcı olmayabilir. Kısacası hosting hususunda doğru firmayı seçin!
Domain almak o kadar sorun değil. Ama bu hususta da iyi ve güvenilir firmalara başvurmanızı tavsiye ederim. Ayriyetten, iyi bir domain sahibi olmak istiyorsanız, domain üzerinde çok düşünün derim. İyi bir domain demek, fazla ziyaretçi demektir. Örneğin; Mynet.com domaini. Kısa ve akılda kalıcı, telaffuzu kolay bir domain. İngilizce bilenler için söylüyorum ve günümüzde bir çok insan Mynet’in ne anlama geldiğini bilecek kadar İngilizce sahibi. Demek istediğim 3-4 karakterli telaffuzu kolay ve anlaşılabilir domainler daha fazla akılda kalıcı oluyor. O yüzden domain seçimizde dikkatli olun! Saçma bir domain alarak sonrasında pişmanlık yaşamayın.
İkinci Aşama (Site Alt Yapısı)
Sitenizi kurdunuz, her şey hazır. Şimdi sıra geldi alt yapısının ne olacağına. Bunları bilmiyorsanız örneği şunlarla verebilirim;
WordPress, Blogger, vBulletin, Mybb…
Bunların hepsi birer içerik paylaşım scriptleridir. Kimisi forum, kimisi blog scriptleri. Bunlar arasından en iyiyi seçmek istiyorsanız Seo ile arası en yakın olan scripti seçmenizi tavsiye ederim. Seo denilen şeye bir sonraki maddeler arasında değineceğim.
Benim size tavsiyem; WordPress kullanmanızdır. Hayır ben forum sitesi açmak istiyorum derseniz eğer, WordPress için tasarlanmış[B] forum temaları[/B] bulunmakta…
Üçüncü Aşama (Site İçeriği)
Site içeriği eşittir ziyaretçi demek. Eğer iyi bir site içeriğine sahipseniz, iyi ziyaretçi alırsınız. Hitiniz artar. Ama site içeriğiniz pek iyi değilse, sitenizin hiti de pek iyi olmaz. Bu yüzden insanları sitenize çekebilecek bir site içeriği oluşturmanızı tavsiye ederim. Ayrıca, domain ile site içeriği birbiri ile uyumlu olursa çok daha iyi olur. Örnek vermek gerekirse;
İlim: Sözlükte “bilmek, şuurda hasıl olmak, sağlam ve kesin bir biçimde, bir şeyin gerçeğini bilmek” gibi anlamları vardır.
İlimAl: Bu domaini almadan önce ‘Sitemin içeriği Ansiklopedi ve benzeri bilgiler olacak’ demiştim. Ve Allah’a şükür bir çok Ansiklopedik içerik girdim. Hala da çeşitli konularda bilgiler veriyorum. ‘Al‘ nereden çıktı derseniz eğer, ilmi siz alasınız diye veriyorum
Dördüncü Aşama (SEO Ayarları)
Seoyu bilmeyenler için kısaca anlatayım; Seo (Search Engine Optimazition) Arama Motoru Optimizasyonu anlamına denk gelir. Yani sitenizi çeşitli arama motorlarına kayıt ettireceksiniz.
Seo Ne İşe Yarar?
Seosu iyi olan bir site, arama motorları botlarını daha hızlı çeker. Bu bir nevi ‘Bende yeni bir şeyler var bana gel ve onları al!’ demek gibidir. Ve siteniz ne olursa olsun yapmanızı tavsiye ederim.
Peki Seo Ayarlarını Nasıl Yapabiliriz?
BU KISMI AYRI BİR MAKALEMDE ANLATMIŞTIM ONU OKUMAK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Normalde buraya kendi sitemin linkini verecektim ama ayıp olmasın diye buraya ayrı konu açtım arkadaşlar. Üstteki link wmaracındaki konuma yönlendirecektir sizi.
Beşinci Aşama (Siteyi Ayakta Tutma – Yükseltme)
Sitenizi birinci maddeye uygun host ve güzel bir domain ile açtınız, alt yapısının ne olacağını belirleyip güzel bir şekilde alt yapı kurulumunu hazırladınız, site içeriğini güzelce -domain ile alakalı bir içerik olarak- belirlediniz, SEO ayarlarının hepsini yaptınız. Şimdi sıra geldi, sitenizi ayakta tutmaya veya yükseltmeye!
---Bu kısımı çok yakında yazıp buraya ekleyeceğim arkadaşlar---
Şimdilik benden bu kadar. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Görüşlerinizi ve eklemek istediklerinizi hem buradan, hem kaynak kısmından bana bildirirseniz çok mutlu olurum. Saygılar...
Kaynak: http://ilimal.org/bes-adimda-website-olusturma-seo-ayarlari-ipuclari/