bilişim sektöründe yetişmiş personel sorunsalı
Posted on 25 Aralık 2010
Bir süredir yazmıyorum. Sanırım artık eski hevesim kalmadı. Fakat bu aralar tekrar alevlendirmek gibi bir niyetim var.
Bu yazımda teknik bir konudan ziyade uzun süredir aklımı kurcalayan bilişim sektöründeki yetişmiş personel sorunsalı konusunda yazmayı tercih ettim.
Sosyal ağları yakından takip ediyorsanız bilişim firmalarının ve ajansların sürekli yetişmiş php, .net, java coderler aradıklarını görürsünüz. Bazı ilanlar neredeyse 2 aydır aktif. Hele ki ruby, python gibi dillerde arıyorsalar işleri daha da zorlaşıyor.
Soru: Bu firmalar neden yetişmiş personel arıyorlar?
Cevap: Sürekli gelen işler, yarım kalan projeler, coderın elindeki projeyi yarım bırakıp gitmesi, sektöre yeni giren arkadaşların ise ihtiyçlarını karşılıyamıyor olması gibi sebepler sıralanabilir.
Aslında çözüm basit. Sürekli yetişmiş personel aramaktansa üniversiteden yeni mezun olmuş ya da hala okuyan arkadaşları ekibe dahil edip onları yetiştirmek daha makul bir çözüm gibi geliyor.
Örneğin bir firma yetişmiş personel ararken geçirdiği süre 10 birim ise kendi yetiştirecekleri kişiye ayıracakları zaman kişinin kabiliyetine göre daha az olabilmekte. Bu kişiyi istediğiniz gibi kendi sisteminize entegre edebilirsiniz. Henüz deneyimi olmadığı için sizin çalışma stilinize, yetişmiş bir personele göre belki de daha çabuk adapte olacaktır.
Bu kadar emin olmamın nedeni bizzat çalıştığım firmada bunu uyguluyor olmamız. 2010′un başında sadece 2 programcıyken şu an 4 kişiyiz. Sonradan gelen 2 kişinin de yeterli deneyimi yoktu. Hatta bu konuda kumar oynadığımızı dahi söyleyebiliriz. Fakat sonuç olarak kazanan biz olduk. Hem sektörde iyi işler yapacak arkadaşları yetiştirdik hem de kişi başına düşen iş yükünü oldukça azalttık.
Tabi ki tutmama olasılığı da var. Fakat sürekli yetişmiş personel aramaktansa bu yöntemi kullanmayı tercih ederim.
Bu kişinin kendisini geliştirdikten sonra bırakıp gitmesi de mümkün. Olaya diğer taraftan bakarsak yetişmiş personelin her an gitme ihtimali var. Sizin yetiştirdiğiniz kişi ise en azından size karşı olan minnet duygusundan dolayı uzunca bir süre ekipte bulunacaktır.
Not: Farkettiyseniz junior, senior gibi kavramları kullanmadım. Hatta özellikle kaçındım. Bu konuda sektörde hala bir belirsizlik var. Kime senior, kime junior denileceği net değil. Açıkçası benim de kafamda net değil. Bu yüzden bu kavramlar yerine daha farklı terimler kullanmayı tercih ettim.
Kaynak