Geçtiğimiz günlerde oldukça peşine düştüğüm bir olay vardı hatırlayanlar olursa. biliyomuydun.com içeriğin tamamını çalmış, en alta kaynak yerleştirmişti. Bu her ne kadar sorun olmasa da içeriğin içine 2 adet reklam yerleştirilmiş, bizlerin emek ile oluşturduğu yazı üzerinden iki klavye fonksiyonu ile kazanç sağlamaya başlamıştı.
Geçtiğimiz dönemlerde sıkça azmettirici olarak adlandırılan tatlı su ulusalcısı Yorgo Bilmemneyorgos bugün bana geri dönüş yaptı.
her ne kadar pişkinlik kokan bu mesajı görsem de hiç sinirlenmedim ve direk olarak sitesine girip içeriğe girdim baktım, hem reklamlar, hem yazı olduğu gibi duruyordu. Kendisi beni engellediği için kendisine bildirimedim hukuki yollara başvuracağımı.
Kendisinin Almanya'da yaşadığını bildiğimden bir yaptırım uygulanamayacağını bildiğim için önce kendisine ticari zarar verebilmek adına Google WebSpam ve Adsense İhlallerine bildirdim.
Kendisini mail + twitter + facebook yolu ile uyardığımda en üstteki cevabı alabildim sadece. normalde hukuki işlemleri sevmiyor olsam da bu tavır yüzünden kararımı değiştirdim.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunun 71. Maddesi 1. bendinde yer alan (1. Bir eseri, icrayı, fonogramı veya yapımı hak sahibi kişilerin yazılı izni olmaksızın işleyen, temsil eden, çoğaltan,
değiştiren, dağıtan, her türlü işaret, ses veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma ileten, yayımlayan ya da hukuka aykırı
olarak işlenen veya çoğaltılan eserleri satışa arz eden, satan, kiralamak veya ödünç vermek suretiyle ya da sair şekilde yayan,
ticarî amaçla satın alan, ithal veya ihraç eden, kişisel kullanım amacı dışında elinde bulunduran ya da depolayan kişi ) hükme göre şikayette bulunulacaktır.
O gün konuyu açtığımda bazı arkadaşlarımız "hocam kaynak göstermiş zaten" demişti. Bunu yine diyecek arkadaşlar için yine tekrarlıyorum hiçbir içeriğin tamamını kaynak gösterme suretiyle alma hakkı bulunmadığı gibi, kazanç elde etmesi (google adsense ya da başka bir reklam, basıp satma ya da başka bir kazanç) yasal değildir.