Evet arkadaşlar bit.ly bir link kısaltma sitesi. Ancak link kısaltmanın dışında 2 farklı özelliğinden bahsedeceğim. Bunlardan birincisi “özel kısa link” oluşturma. Bit.ly ‘den ücretsiz kolay ve hızlı şekilde hesabınızı açarak “uzun url” nizi kısalta bilirsiniz ve ücretsiz üyeliğin sunduğu ayarlar bölümünden kolayca uzantınızı kendiniz belirleyebilirsiniz. Örnek verecek olursak diyelim ki araba modelleri ile alakalı bir sayfa kısaltacaksınız url niz normalde : www.siteadınız.com/category/araba-modeller-sayfa-3 şeklinde bunu bit.ly ile bit.ly/araba veya bit.ly/arabamodelleri şeklinde alınmamış bir kısa link e çevirebilirsiniz.

Gelelim bu kısaltma işlemini niye yapacaksınız ? Size faydası ne olacak ? Yani 2. özellik nedir ?

Hemen açıklayayım; Diyelim ki bir sayfanızın linkini çeşitli ortamlarda paylaştınız. Bu ortam eğer sosyal medya kanalı ise diyelim “facebook” ise kendi sayfanız veya başka reklam verdiğiniz sayfadan da tıklansa bunu analytics hesaplarınızda facebook ‘tan geldi göreceksiniz. Ama eğer aynı sayfanın linklerini farklı bit.ly kısaltmaları ile yaparsanız bit.ly nin URL Analiz özelliği ile kolayca link e ait istatistiklere erişebilirsiniz. Böylece Google Analytics de Yönlendirilmiş url ler bölümünde gördüğünüz Facebook istatistiklerini bölümlere ayırıp hangisinin hangi facebook sayfasına ait linkten geldiğini anlaya bilirsiniz.

bitly-analizÖrnekle açıklayacak olursak; facebook sayfanızda www.siteadınız.com/category/araba-modeller-sayfa-3 bağlantısını paylaştınız. Ve başka sosyal medya kanallarında (size ait olmayan da olabilir) bu linkin etkisini görmek isterseniz bit.ly/arabamodelleri şeklinde aynı linki paylaşırsanız. Diyelim toplam size gelen Facebook bağlantısı 50. Bit.ly de bit.ly/arabamodelleri linkini sonuna “+” ekleyip tarayıcınızda bu linke ait istatistik diyelim 30 çıktı. Demekki bu link e ait facebook yayını 30 kişi getirdi size ait link ise 20 kişi denebilir.

Diğer webmaster ile ilgili konuları okumak için TIKLAYINIZ